foto: jelgavasnovads.lv
Lielvircavas muižā atklāj seno meistaru ierakstus
Lielvircavas muižas kungu nams ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, celts no 1803. līdz 1808. gadam.
Novadu ziņas
2020. gada 4. maijs, 07:04

Lielvircavas muižā atklāj seno meistaru ierakstus

Kas Jauns Avīze

Restaurējot Lielvircavas muižas kungu māju, atklājušies senie meistaru ieraksti jeb autogrāfi kokā.

“Kāpņu margas un reliņi jau notīrīti no veco krāsu slāņiem, atsedzot senā koka tekstūras burvību. Uzmeistaroti arī jauni trūkstošie reliņi, kas ilgus gadus kāpnes neļāva skatīt to oriģinālajā jeb autentiskajā versijā,” stāsta Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Atsedzot kāpņu grīdas platformu, iekšpusē atklājušies senie meistaru ieraksti kokā, datēti ar 1853. gadu, kaut gan ar muižas būvdarbiem saistīts 1806. gads. Norit izpēte, lai noskaidrotu, kāds varētu būt bijis iespējamais nama atjaunošanas darbu periodiskums.

Zem pašreizējā grīdas seguma ļoti sliktā stāvoklī ir saglabājies sākotnējais vairogparkets, kuru meistari atjauno, dēlīti pa dēlītim slīpējot, atjaunojot, pievīlējot un pa vienam iestiprinot ozolkoka parketa rakstā.

“Jāatzīst, ka padomju gadi parketam likuši ciest jo īpaši – zem linoleja klājuma daudzās izsistajās vietās ievietoti neēvelēti dēļu gabali, līdz ar to tagad meistaru uzdevums pēc parauga parketam atgriezt sākotnējo greznību un kvalitāti,” skaidro Kaņepone.

Lielvircavas muižas kungu nams ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, celts no 1803. līdz 1808. gadam. Līdz ar telpu atjaunošanu būs plašākas iespējas izstādīt seno tērpu replikas un izvietot informāciju par muižas vēsturi, rīkot modes vēstures darbnīcas aktivitātes. Pērn muiža saņēma dāvinājumā 12 Kloppmanu dzimtas portretus, kurus plānots izvietot atjaunotajā zālē līdz ar tērpiem.

Par būvnieku iepirkumā ar 75 729 eiro piedāvājumu izvēlēta Vecpiebalgas SIA "Warss+".

Tēmas