Kultūra
2020. gada 21. aprīlis, 09:20

Puntulis: prognozes par kultūras norišu atsākšanos nav tik spožas, kā sākotnēji domāts

Jauns.lv / LETA

Prognozes par kultūras norišu atsākšanos Latvijā pēc Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtas situācijas nav tik spožas, kā sākotnēji domāts, intervijā telekanālam TV3 atzina kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķis uzsvēra, ka joprojām ir grūti prognozēt, cik ilgi nāksies ierobežot publiskus pasākumus, tomēr jau tagad esot skaidrs, ka sākotnējās cerības varētu būt bijušas pārāk optimistiskas. Piemēram, ticis cerēts, ka teātri varētu atsākt sezonu augustā, taču ir iespējams, ka tas nebūs iespējams.

Ministrs uzsvēra, ka, nesākoties sezonām, netiks nodrošināts līdzekļu pieplūdumus kultūras jomai, un tādā gadījumā būšot "jādomā par radikālākiem risinājumiem", palielinot kultūras jomas budžeta dotācijas.

Lūgts skaidrot, kas notiks ar jau iegādātajām biļetēm uz kultūras pasākumiem, ministrs solīja, ka "šī lieta tiks atrisināta" un "nebūs nekādu problēmu". Viņš cer, ka biļetes cilvēki izvēlēsies izmantot uz pasākumiem citos laikos, nevis prasīs atmaksās naudu.

Puntulis atzīmēja, ka Latvijas sabiedrība ir radoša un paralēli tiekot meklētas dažādas iespējas, kā atjaunot kultūras norises un ieņēmumus par tām, piemēram, kāds apsver rīkot pasākumus, kurus varētu vērot no automašīnām, cits domā veidot televīzijas pārraides u.tml.

Ministrs atzina, ka par valsts atbalstu kultūras jomā strādājošajiem Kultūras ministrijai (KM) ir smagas diskusijas ar Finanšu ministriju. KM nostāja ir, ka valsts pati piedāvāja deviņus dažādus nodokļu maksāšanas režīmus, attiecīgi nav pamata tagad šķirot, kam no viņiem pienākas atbalsts.

Puntuli bažīgu darot gan tas, ka daudziem kultūras jomā strādājošajiem tiek atteikti dīkstāves pabalsti, gan tas, ka daudziem šie pabalsti ir ļoti niecīgi.