foto: AFP/Scanpix
Rīgā iestrēgušā čehu cirka dzīvnieki atraduši pagaidu mājvietu; mākslinieki pārsteigti par latviešu atsaucību
Cirka “Alex Circus” saimniece Anna Poļahova pie saviem dzīvniekiem pagaidu mājvietā jātnieku klubā “Mežezeri”.
Kultūra
2020. gada 9. aprīlis, 05:28

Rīgā iestrēgušā čehu cirka dzīvnieki atraduši pagaidu mājvietu; mākslinieki pārsteigti par latviešu atsaucību

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Robežu slēgšanas un publisko pasākumu aizlieguma dēļ Ķengaragā, iepretim tirdzniecības centram “Dole”, iestrēga čehu cirks “Alex Cirkus” ar četriem zirgiem, vienu lamu, trīs kazām un četru cilvēku trupu ar tās vadītāju Annu Poļahovu priekšgalā. Pārējie trupas dalībnieki vēl pirms robežu slēgšanas paspēja aizbraukt uz mājām, bet pārējie nokļuva neapskaužamā situācijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīgā iestrēgušā ceļojošā čehu cirka dzīvnieku pagaidu mājvieta Rumbulā

Robežu slēgšanas un publisko pasākumu aizlieguma dēļ Ķengaragā, iepretim tirdzniecības centram “Dole”, iestrēga čehu cirks Alex Cirkus ar četriem zirgiem, ...

gallery icon
18

Pirmajās dienās pēc 13. marta, publisko pasākumu aizlieguma, čehu cirka mākslinieki bija izmisumā – bez naudas, ienākumiem un pārtikas, badā bija ne tikai mākslinieki, bet arī dzīvnieki. Pēc tam, kad cirka īpašniece kautrīgi lūdza palīdzību, atsaucās neskaitāms daudzums palīdzētgribētāju. Vietējie dzīvniekiem nesa burkānus un kartupeļus, netālu esošā kristīgā draudze cirka furgonus pieslēdza pie elektrības un ūdensvada, bet jātnieku klubs “Mežezeri” Stopiņu novada Rumbulā līdz krīzes beigām piedāvāja pie sevis izmitināt dzīvniekus. Palīdzība ar pārtiku bija tik liela, ka Poļahova pat lūdza kādu laiku to vairs neziedot – lai nebojājas.

Cirka saimniece ir izbrīnīta par Latvijas cilvēku palīdzību: ““Alex Circus” vadība izsaka lielāko pateicību visiem, kas mums palīdz. Mēs esam šokēti par to, cik daudz palīdzības saņemam, ir tāda sajūta, ka visu Rīgu esam sacēluši kājās”. Cilvēki nes gan naudu, gan kartupeļu un burkānu maisus un citus produktus, bet cirka darbiniekiem pašu gatavotas pusdienas.

Šī rīdzinieku atsaucība izpelnījusies ar starptautisku ievērību – par to ziņo gan Francijas centrālā ziņu aģentūra “Agence France-Presse”, gan Čehijas Radio, gan citas pasaules ziņu aģentūras.

“Alex Circus” Latvijā viesojās ne pirmo reizi. “Arī pērn bijām. Nesen atbraucām, uzslējām telti, bija pirmizrāde, vienu dienu nostrādājām, un tad mums piezvanīja no Rīgas domes, ka visi pasākumi tiek atcelti. Turklāt mēs nevaram normāli atgriezties vismaz mēnesi,” stāsta Anna. Tā kā cirkam beidzās līdzekļi, lai pabarotu dzīvniekus, nācies lūgt līdzcilvēku palīdzību. Ziņas par cirka bēdām sociālajos tīklos izplatījušās triecientempā, un cirka darbiniekus ļoti pārsteigusi cilvēku lielā atsaucība.

Čehijas Radio vēsta: “Vienas ģimenes pārvaldītais cirks “Alex Circus” katru gadu pavasarī un vasarā ir apceļojis Igauniju, Latviju, Lietuvu un Poliju. Kopš robežas slēgšanas marta vidū tas vairs nebija spējīgs ne uzstāties, ne atgriezties mājās”.

Tomēr cirks nevēlas “izdzīvot” tikai no cilvēku labdarības. Tas internetā izveidojis minizrādi, kuru aicina noskatīties, un pēc tam skatītājus aicina iespēju robežās ziedot, lai cirks pats varētu samaksāt par savu uzturēšanos Latvijā. Izrādi var noskatīties: www.youtube.com/watch?v=R9rTDtGQkeo, bet ziedot uz kontiem: 

PAYPAL: Email Adress – Alexpolach@email.cz

CITADELE BANK: ALEXEJ POLACH ; LV11PARX0022516920001

Jātnieku klubs “Mežezeri” informē: “Ar prieku ziņojam, ka visi čehu cirka dzīvnieki veiksmīgi ieradušies pie mums un bauda neieplānoto atvaļinājumu mūsu staļļos. Zirgi, kazas un lama jūtas brīnišķīgi. Izsakām pateicību visiem, kuri piedalījās viņu glābšanas operācijā, ziedoja dārzeņus, produktus, sienu un daudz ko citu. Katrs no jums ir īpašs. Mēs lepojamies, ka mums ir tādi cilvēki!

Jebkurš čehu cirka dzīvniekus var apciemot mūsu staļļos, bet drošības nolūkos tikai iepriekš piesakoties pa tālruni 29111608. Lūdzam vairs nevest dārzeņus un maizi, tā ir vairāk nekā pietiekoši. Par jebkuru citu palīdzību būsim priecīgi. Paldies visiem!”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Čehu cirka “Alex Cirkus” zirgi bauda neplānotās brīvdienas jātnieku klubā “Mežezeri”:

foto: AFP/Scanpix
Čehu cirks “Alex Circus” koronavīrusa krīzes laikā pagaidu mājvietu radis Stopiņu novadā.