foto: LETA
Plānotā krava ar 4,5 miljoniem aizsargmasku pāris dienas aizkavēsies
Sabiedrība
2020. gada 5. aprīlis, 15:46

Plānotā krava ar 4,5 miljoniem aizsargmasku pāris dienas aizkavēsies

LETA

Plānotā Latvijai paredzētā krava ar individuālajiem medicīnas aizsarglīdzekļiem - 4,5 miljoniem aizsargmasku un 970 000 respiratoru - pāris dienas aizkavēsies, pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sintija Gulbe.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa skaidroja, ka aizkavēšanās nav pārsteigums, jo Covid-19 pandēmijas laikā ir ietekmēti arī loģistikas procesi. Krava ar papildus individuālajiem medicīnas aizsarglīdzekļiem kavēsies vēlākais līdz otrdienas vakaram.

Vienlaikus Gulbe sacīja, ka mediķiem un medicīnas institūtiem aizsarglīdzekļi ir pietiekamā daudzumā un satraukumam nav pamata. Pēc viņas teiktā, nākamnedēļ tiks turpināts izdalīt arī aizsargmaskas un respiratorus no iepriekš jau piegādātās kravas.

LETA jau ziņoja, ka šīs nedēļas nogalē Latvijā bija plānots saņemt līdz šim lielāko individuālo medicīnas aizsarglīdzekļu piegādi - 4,5 miljonus aizsargmasku un 970 000 respiratoru.

Nākamnedēļ NVD plāno turpināt individuālās aizsardzības līdzekļu sadali arī sekundārās aprūpes ārstniecības iestādēm, farmaceitiem, zobārstiem un ģimenes ārstiem, kuri sniedz maksas pakalpojumus jeb nav līgumattiecībās ar NVD.

Tāpat aizsargamskas plānots piegādāt ārpus veselības aprūpes sistēmas esošajām iestādēm, piemēram, policistiem, robežsargiem un pansionātu darbiniekiem.

Ņemot vērā grūtības, kas pastāv visā pasaulē, individuālās aizsardzības līdzekļu iegādes process nav vienkāršs, taču, kā norāda NVD, šim mērķim tiek veltīti visi iespējamie resursi, lai pēc iespējas ātrāk sagādātu nepieciešamo līdzekļu daudzumu.

Lai nodrošinātu savlaicīgas piegādes, izveidota cieša sadarbība starp Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, lidsabiedrību "airBaltic" un Latvijas vēstniecību Ķīnā.