foto: unsplash.com
Vienojas nodrošināt atbalstu arī pašnodarbinātām personām, autoratlīdzību saņēmējiem un mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem
Sabiedrība
2020. gada 30. marts, 19:59

Vienojas nodrošināt atbalstu arī pašnodarbinātām personām, autoratlīdzību saņēmējiem un mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem

Jauns.lv

Šodien koalīcijas sadarbības sanāksmes sēdē ir atbalstīts "Nacionālās apvienības" priekšlikums vismaz līdz 14. maijam nodrošināt atbalstu arī pašnodarbinātām personām, autoratlīdzību saņēmējiem un mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem. Atbalstu paredzēts nodrošināt pašnodarbinātajām personām, kuras skārusi Covid-19 izraisītā krīze.

Šā brīža vienošanās paredz ārkārtējās situācijas laikā - vismaz līdz 14. maijam, autoratlīdzību saņēmējiem un pašnodarbinātām personām nodrošināt dīkstāves pabalstu 75% apmērā no vidējās bruto algas, bet ne vairāk kā 700 eiro par kalendāro mēnesi. Savukārt mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem paredzēts nodrošināt pabalstu 50% apmērā, taču arī ne vairāk kā 700 eiro par kalendāro mēnesi.

“Ņemot vērā, ka pašnodarbinātā statuss un autoratlīdzības ir plaši izplatītas kultūras sfērā, Kultūras ministrija jau vairāk nekā nedēļu ir uzstājusi uz dīkstāves pabalsta izmaksu šo nodokļu režīmu pārstāvjiem. Šodien priekšlikums ir paplašināts, iekļaujot tajā arī mikrouzņēmuma nodokļa maksātājus, nodrošinot plašu atbalstu visiem atviegloto nodokļu režīmu pārstāvjiem. To vērtēju kā šodienas sēdes lielāko panākumu,” atzīst Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Izstrādātais priekšlikums par pašnodarbinātu personu atbalstu ārkārtējās situācijas laikā attiecināms uz personām, kuras Valsts ieņēmumu dienestā reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicēji, ir veikušas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātas personas vai autoratlīdzības saņēmēji, vai arī ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji.

Vienošanos jau rīt, 31. martā, paredzēts apstiprināt Ministru kabinetā, pēc kā tā nekavējoties stājas spēkā.