foto: Līgatnes vīna darītava
Latvijas ražotāji nāk talkā dezinfekcijai
Līgatnes vīna darītava uzlabojusi savus destilātus un piedāvā izsmalcinātu dezinfekcijas līdzekli.
Sabiedrība
2020. gada 29. marts, 05:03

Latvijas ražotāji nāk talkā dezinfekcijai

Kas Jauns Avīze

Latvijas uzņēmumi iesaistījušies dezinfekcijas līdzekļu nodrošināšanā. Savu roku pieliek gan lielie ražotāji, gan maza vīna darītava.

Latvijas balzams līdztekus grādīgajiem dzērieniem sācis ražot roku dezinfekcijas līdzekli ar augstu spirta koncentrāciju, kas izstrādāts, vadoties pēc Pasaules Veselības organizācijas ieteiktās receptūras.

Iesākumā četru litru tilpumā

Sākotnēji tas būs pieejams četru litru tilpumā, ko pašiem iespējams pārliet ērtākas lietošanas tvertnēs. Dezinfekcijas līdzeklis nav dzerams un ērtākai lietošanai izstrādāts gēlveida formā, nevis kā šķidrums. Produkta nosaukums apvieno vārdus vīruss un dezinfekcija – VIRUDES.  

“Gādāsim, lai pēc iespējas drīzāk šis produkts būtu pieejams lielajās tirdzniecības ķēdēs. Tāpat lūkosim saražot pietiekamu daudzumu, lai pietiktu arī slimnīcām un citām iestādēm, kur roku un virsmu dezinficēšanas jautājums ir ļoti aktuāls,” informē uzņēmumā.

Balticovo ziedo tonnu dienā

Olu un to produktu ražotne Balticovo ik dienu paši izgatavo trīs tonnas dezinfekcijas līdzekļa savām vajadzībām, lai pasargātu vistu ganāmpulku no putnu gripas un citiem bioriskiem. Tagad uzņēmums daļu šā līdzekļa nolēmis ziedot.

“Pagājušajā gadā Latvijas uzņēmums ECO Forte mums uzstādīja specializētu sistēmu, ar kuru ražojam paši savām vajadzībām efektīvu un sertificētu dezinfekcijas līdzekli – hopohlorskābi. Līdzeklis ir nekaitīgs cilvēkam, taču ir ļoti efektīvs mikrobu apkarošanai,” skaidro Balticovo valdes loceklis Toms Auškāps.

Aptuveni vienu tonnu dienā uzņēmums tagad ziedo valsts labā, solidāri sadalot un par prioritāti izvirzot tos, kuriem kritiski šis līdzeklis ir vajadzīgs – medicīnas un izglītības iestādēm, sociālajiem dienestiem, policijai, ugunsdzēsējiem.

foto: Miks Lūsis/LETA
Ievērojot sociālo distanci, pircēji Dobelē stāv rindā uz Spodrības veikalu pēc dezinfekcijas līdzekļiem.

Pieprasījums ir teju no visas Latvijas – pie Balticovo vērsušās neskaitāmas pašvaldības, sociālie dienesti, slimnīcas, pansionāti, Iekšlietu ministrija. Uzņēmums novērtētu, ja tie, kam šie līdzekļi nepieciešami, varētu atbraukt ar savu taru uz uzņēmumu Iecavā, kur uzpildīs bez maksas.

Gan Dobelē, gan Līgatnē

Dobeles uzņēmums Spodrība veicis izmaiņas ražošanas un izejmateriālu plānos, lai lielāku uzsvaru liktu uz roku dezinfekcijas līdzekļu ražošanu “Stratēģiski plānojam uz priekšu, lai būtu gatavi vajadzības gadījumā vēl vairāk palielināt ražošanu,” teic Spodrības direktore Baiba Megre.

Un, šķiet, oriģinālāko piedāvājumu sarūpējusi Līgatnes vīna darītava – no burkāniem, āboliem un citām dārza veltēm brūvētais destilāts Pārcēlājs pilnveidots cīņai pret Covid-19. “Esam sarūpējuši speciālas pudelītes ar izsmidzināmu korķīti, pats saturs arī kļuvis stiprāks 70%. Noderēs gan roku, gan virsmu dezinficēšanai,” sola vīndari.