foto: AFP/Scanpix
Āfrikas cūku mēra otrajā riska zonā iekļaus visu Kuldīgas novadu un arī Alsungas novadu
Novadu ziņas
2020. gada 24. marts, 13:10

Āfrikas cūku mēra otrajā riska zonā iekļaus visu Kuldīgas novadu un arī Alsungas novadu

Jauns.lv / LETA

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) otrajā riska zonā iekļaus visu Kuldīgas novadu un arī Alsungas novadu, paredz valdības šodien atbalstītie grozījumi Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā.

Iepriekš ĀCM otrajā riska zonā bija iekļauti Kuldīgas novada Ēdoles, Īvandes, Padures, Rendas, Kabiles, Rumbas, Kurmāles, Pelču, Snēpeles, Turlavas, Laidu un Vārmes pagasti, bet Kuldīgas novada Gudenieku pagasts - pirmajā ĀCM riska zonā. Taču turpmāk viss Kuldīgas novads iekļauts ĀCM otrajā riska zonā.

Noteikumu projekta anotācijā skaidrots, ka 2020.gada janvāra beigās viens ĀCM gadījums konstatēts savvaļas cūku populācijā Kuldīgas novadā, proti, tuvu apgabalam, kas patlaban norādīts Eiropas Komisijas (EK) Īstenošanas lēmuma par dzīvnieku veselības kontroles pasākumiem saistībā ar ĀCM dažās dalībvalstīs pirmajā daļā. Ņemot vērā EK noteiktos dalībvalstu reģionalizācijas principus, šis apgabals turpmāk ir jānorāda EK Īstenošanas lēmuma pielikuma otrajā nevis pirmajā daļā.

Tāpat arī Alsungas novads, kas iepriekš bija iekļauts ĀCM pirmajā riska zonā, turpmāk tiks iekļauts ĀCM otrajā riska zonā.

Izmaiņas noteikumu projektā paredz, ka Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) ir jāizveido un regulāri jāatjauno atzīto uzņēmumu sarakstu un jānodrošina tā pieejamība EK un pārējām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. PVD nevis reizi sešos mēnešos kā patlaban, bet gan nekavējoties ir jāinformē EK un pārējās ES dalībvalstis par atzīto uzņēmumu sarakstā izdarītiem grozījumiem un jebkuru būtisku informāciju šādu uzņēmumu darbībā. 

Noteikumu projekta anotācijā skaidrots, ka ES dalībvalstīm regulāri jāziņo par sarakstā izdarītiem grozījumiem, vai ir jāsniedz būtiska informācija saistībā ar atkāpēm no aizlieguma nosūtīt svaigu cūkgaļu, cūkgaļas izstrādājumus un cūkgaļas produktus, lai citām ES dalībvalstīm un trešajām valstīm nodrošinātu pārredzamu un racionalizētu informācijas apmaiņu.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" stāsies spēkā pēc to izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".