foto: Zane Bitere/LETA
Koronavīruss Zemgalē: Baldones tirgū aizliedz tirgot importa preces, Tukumā pārpildītas tualešu bedres, Jelgavā vingro attālināti
Baldones tirgū ārkārtas situācijas laikā aizliegts pārdot importa preces.Šajās dienās Tukumā gan nav nekāda smukuma, bet gan liels nesmukums – pilsētas centrālajā laukumā publisko tualešu smārds sajūtams pa gabalu.
Novadu ziņas
2020. gada 20. marts, 04:45

Koronavīruss Zemgalē: Baldones tirgū aizliedz tirgot importa preces, Tukumā pārpildītas tualešu bedres, Jelgavā vingro attālināti

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Koronavīruss pamatīgi izmainījis mūsu ikdienu un dažādus ierobežojumus uzlicis arī zemgaliešiem. Tukumnieki noraizējušies, ka viņi vairs godīgi nevar aiziet uz sabiedrisko tualeti, jelgavnieki vairs nevar publiski vingrot, bet baldoniešiem vairs nav tik plašas iespējas nopirkt importa preces. Jauns.lv skaidro, kādas izmaiņas Covid-19 ieviesis Zemgales pusē.

Baldones tirgū drīkst tirgot tikai Latvijas preces

foto: baldone.lv
Baldones tirgū ārkārtas situācijas laikā aizliegts pārdot importa preces.

Baldones novada pašvaldība ārkārtējās situācijas apstākļos nolēmusi pilsētas Tirgus laukumā atļaut tirgoties tikai ar pašmāju produkciju. Novada pašvaldība izdevusi rīkojumu:

“Baldones Tirgus laukumā ir aizliegts tirgot Covid-19 vīrusa skarto valstu ražojuma preces un pārtiku. Atļauts tirgot tikai Latvijā ražotas preces, jo pašvaldībai nav legālu iespēju un kapacitātes kontrolēt kādā veidā līdz tirgum šī prece ir nokļuvusi. Nav iespēju noskaidrot, vai tirgotājs, kas šo preci tirgo, pats nav bijis ārzemēs, vai nav bijis saskarsmē ar personām, kas šīs ārzemju preces ir importējušas no vai caur Covid-19 skartajām valstīm.

Līdz ar to, lai neslēgtu tirgu, tiek atļauts tirgot tikai Latvijā ražotas preces tirgotājiem, kas pēdējās 14 dienas nav bijuši Covid-19 skartajās valstīs”.

Tukumā pārpildītas sabiedriskās tualetes

Savukārt tukumnieki satraukušies par to, ka šajā ārkārtas laikā slēgtas vairākas tualetes, kas bija pieejamas sabiedriskajās ēkās, piemēram, Tukuma ledus hallē, bet atlikušās ir pārpildītas un tajās nav iespējams ne tikai nokārtot savas dabiskās vajadzības, bet pat ieiet.

“Brīvības laukumā šobrīd ir novietotas divas pārvietojamās tualetes būdiņas, taču, kā pārliecinājāmies, – tās ir pilnas līdz augšai. Tātad – vai nu pēc tualetēm centrā tiešām ir liels pieprasījums, vai arī tās netiek kārtīgi uzraudzītas un laikus iztīrītas, jo diez vai labākais risinājums ir ar tādām labierīcībām sagaidīt pilsētas viesus, kas vēl pirms nedēļas te droši varēja ierasties,” raksta “Neatkarīgās Tukuma Ziņas”.

Tukuma novada domes izpilddirektore Dace Lebeda laikrakstam skaidroja: tā kā cilvēkiem ir ieteikts palikt mājās, nevis staigāt apkārt, papildu tualetes pilsētā netiks izvietotas, un jāiztiek ar būdiņu centrā un stacijas tualeti. Savukārt, interesējoties, kurš atbildīgs par to izvešanu un cik bieži tas tiek darīts, “Neatkarīgās Tukuma Ziņas” noskaidroja, ka tualeti uzrauga Brīvības laukuma sētnieks, savukārt izved SIA “Tukuma ūdens”, un tikšot dots rīkojums to izdarīt. 

Jelgavnieki vingro ar video starpniecību

Risinājumu, kā palīdzēt cilvēkiem saglabāt fizisko formu izdomājusi bezmaksas treniņu “Kardio un spēks”, “Body art” un “Vesela mugura” trenere Tatjana Gorbatko Līdz šim viņa treniņus piedāvāja grupām Zemgales Olimpiskajā hallē, bet nu – virtuāli, informē Jelgavas pašvaldība. Proti, viņa ir sagatavojusi videotreniņus, kas dalībniekiem vingrinājumus ļauj veikt jebkurā laikā un vietā un . Pirmie jau publicēti viņas sociālo tīklu kontos “TG balance”.

“Manis vadītās bezmaksas nodarbības Zemgales Olimpiskajā centrā vidēji vienā reizē apmeklē 70–80 cilvēku, un nevēlos, lai tās uz mēnesi tiktu pārtrauktas. Būt kustībā ir ļoti svarīgi, tieši tāpēc, lai vingrotāji saglabātu ritmu un turpinātu darīt to, kas viņiem patīk, reizē uzlabojot veselību, un ar fizisko aktivitāšu palīdzību mazinātu stresu, es nodrošināšu videotreniņus. Iespējams, daļa pulksten 19.00 nevar piedalīties treniņā, tādēļ visus vingrinājumus, kas iekļauti videotreniņā, varēs noskatīties jebkurā brīdī un izpildīt, kad cilvēkam ir ērti. Nestrādāsim vairs vienoti komandā, bet turpināsim kustēties ģimenes lokā vai varbūt dažu draugu kompānijā. Iespējams, ka internetā ievietošu arī kādu papildu video, kurā skaidrota tehnika un dažādi knifiņi, par kuriem dalībniekiem būs radušies jautājumi,” saka trenere.