foto: Ieva Leiniša/LETA
Linkaits sola Latvijas valstspiederīgo repatriācijas izdevumus segt no valsts budžeta
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits uzsvēra, ka valsts darīs visu iespējamo, lai visi Latvijas valstspiederīgie, kuri to vēlas, varētu atgriezties Latvijā.
Sabiedrība
2020. gada 16. marts, 21:04

Linkaits sola Latvijas valstspiederīgo repatriācijas izdevumus segt no valsts budžeta

Jauns.lv / LETA

Latvijas valstspiederīgo repatriācijas izdevumus būs jāsedz no valsts budžeta, jo cilvēki šos izdevumus, visticamāk, nespēs apmaksāt, Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa" teica satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš uzsvēra, ka valsts darīs visu iespējamo, lai visi Latvijas valstspiederīgie, kuri to vēlas, varētu atgriezties Latvijā.

Tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri ar savām personīgajām automašīnām atrodas pie Polijas robežas, rīt, 17.martā, plkst.13 no Frankfurtes pie Oderas aties prāmis uz Klaipēdas ostu. Iedzīvotājiem ostā jāsāk pulcēties jau no plkst.11. Ja būs nepieciešams, tad tiks nodrošināti vairāki reisi, teica Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris.

foto: Ieva Leiniša/LETA
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits uzsvēra, ka valsts darīs visu iespējamo, lai visi Latvijas valstspiederīgie, kuri to vēlas, varētu atgriezties Latvijā.

Repatriācijai uz Latviju Konsulārajā reģistrā šodien reģistrējušies teju 1500 cilvēku, sacīja Beķeris.

Viņš uzsvēra, ka patlaban nav zināms, cik Latvijas valstspiederīgo atrodas ārzemēs, bet šodien Konsulārajā reģistrā ļoti strauji palielinās to cilvēku skaits, kuri vēlas atgriezties Latvijā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pauda nostāju, ka nebūtu taisnīgi nodokļu maksātājiem segt repatriācijas izmaksas.

Runājot par valstspiederīgajiem, Rinkēvičs norādīja, ka šo cilvēku kontingents ir ļoti dažāds. "Mums nav labas atbildes, bet es nedomāju, ka būtu taisnīgi, ka nodokļu maksātāji segtu izdevumus atsevišķām grupām, kuras nav bijušas gana apzinīgas. Bet, protams, ir bijušas grupas, kas bijušas apzinīgas un nav vainīgas pie radušās situācijas," sacīja ministrs.

Tāpat ministrs vēlējās atturēties runāt par kompensācijām, jo viņš nevar to ne nolemt, ne ietekmēt. Tomēr viņš aicināja ievērot divas svarīgas lietas - cilvēki ir dažādi, no vienas puses ir tie, kas vēlas atgriezties, jo ne visi ir izmantojuši pēdējā mirkļa labo piedāvājumu, bet esot arī tādi, kas rīkojās tieši tā.

"Mums ir cilvēki, kas tiešām cenšas atgriezties, jo ir studējuši un nav braukuši prom brīdī, kad mēs visos iespējamos veidos lūdzām cilvēkus atturēties vai rūpīgi izvērtēt savus ceļojumus," uzsvēra ministrs.

Tāpat viņš norādīja vēl uz kādu negatīvu tendenci - var novērot, ka daudzi cilvēki, kas atgriezušies Latvijā, neievēro obligāto divu nedēļu pašizolāciju. "Tas attiecas uz visiem Latvijas iedzīvotājiem, kas atgriezušies valstī no citas valsts jebkādā veidā. Divu nedēļu pašizolācija ir obligāta visiem. Tas ir mūsu pašu labā," uzsvēra Rinkēvičs.

Kā ziņots, no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma, ka 17.marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.