foto: LETA
Valsts atbalsts būs nepieciešams arī sociālajiem uzņēmējiem
Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja Madara Ūlande.
Sabiedrība
2020. gada 16. marts, 13:48

Valsts atbalsts būs nepieciešams arī sociālajiem uzņēmējiem

Jauns.lv

Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija (LSUA) nosūtījusi aicinājumu Latvijas Republikas atbildīgajām amatpersonām, lemjot par atbalsta pasākumiem COVID19 krīzes skartajiem uzņēmumiem un nozarēm, atbalsta saņēmēju lokā iekļaut gan sociālos uzņēmumus , gan nevalstiskās organizācijas, kas veic sociālo uzņēmējdarbību. Aicinājums nosūtīts Ministru prezidentam Krišjānis Kariņam, atbildīgajiem ministriem, kā arī atbildīgajām Saeimas komisijām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sociālie uzņēmumi un NVO, kas veic sociālo uzņēmējdarbību, veic būtisku ieguldījumu gan sabiedrības problēmu risināšanā, gan Latvijas ekonomikas veidošanā. Šie uzņēmumi un organizācijas strādā sociālo pakalpojumu nodrošināšanas, darba integrācijas, sabiedrības informēšanas un pilsosniskas sabiedrības veidošanas, izglītības, kultūras, pilsētvides veidošanas, reemigrācijas un citās Latvijai būtiskās jomās. Šie uzņēmumi un organizācijas ir tie, kas jau palīdz un turpinās palīdzēt risināt COVID19 krīzes radītās sekas, īpaši attiecībā uz sociālās atstumtības riska grupām. Piemēram, jau šobrīd vairāki sociālie uzņēmumi nodrošina atbalstu senioriem, kuri ir COVID19 īpašā riska grupa. Tāpat, piemēram, jau šobrīd sociālais uzņēmums “Mammām un tētiem” (portāls mammamuntetiem.lv) nodrošina informatīvo atbalstu vecākiem un ģimenēm par bērnu traumu prevenciju laikā, kad bērni ilgstoši ir mājās.

Taču gan sociālie uzņēmumi, gan NVO, kas veic sociālo uzņēmējdarbību, jau šobrīd izjūt COVID19 krīzes radītās ekonomiskās sekas, kas apgrūtinās to darbību un pastāvēšanu. Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija, veicot aptauju savu biedru vidū, līdz šim brīdim ir noskaidrojusi, ka COVID19 krīze negatīvi ietekmēs aptuveni 89% sociālo uzņēmumu un NVO, kas veic sociālo uzņēmējdarbību, darbību. Paredzamā ietekme lielākoties saistīta ar negūtiem ienākumiem, papildus izmaksām, apgrūtinātu līgumsaistību izpildi, kā arī algu izmaksu darbiniekiem. Vairāki uzņēmumi un organizācijas norādījušas, ka, krīzei turpinoties, ir apdraudēta to turpmāka pastāvēšana.

LSUA direktore Madara Ūlande norāda, ka potenciālā valsts atbalsta ietvarā sociālie uzņēmēji nedrīkst tikt aizmirsti: “Sociālie uzņēmēji – gan sociālie uzņēmumi, gan nevalstiskās organizācijas – jau šobrīd veic būtisku darbu, lai mazinātu COVID19 radītās krīzes slodzi un ietekmi uz sabiedrību, un turpinās to darīt. Taču dauziem viņu darbība ir saistīta ar publiskiem pasākumiem, kontaktu ar sabiedrību, ēdināšanas un izglītības pakalpojumiem, un šobrīd viņu darbība ir faktiski apturēta un turpmākā pastāvēšana apdraudēta. Sociālajiem uzņēmējiem, neatkarīgi no juridiskās formas, obligāti ir jābūt piekļuvei tiem valsts atbalsta mehānismiem, kas šobrīd tiek veidoti. Jebkāda valsts palīdzība un atbalsts sociālajiem uzņēmējiem šobrīd būs ļoti noderīga un palīdzēs noturēt savu uzņēmumu “virs ūdens””

Kā efektīvus atbalsta instrumentus  sociālie uzņēmēji min darbaspēka nodokļu kompensācijas par COVID19 krīzes laiku, “nodokļu brīvdienas” vai nodokļu maksājuma termiņa pagarinājumu, elastību un pretimnākšana attiecībā uz līgumsaistību ar valsts un pašvaldību iestādēm, t.sk.finanšu institūciju ALTUM, izpildi, bezprocentu aizņēmumu un finanšu dotāciju vai grantu administratīvo izdevumu segšanai un darbības pēc krīzes atjaunošanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās