foto: LETA
Kurzemē vētra būšot jo īpaši stipra; izsludināts visaugstākais - sarkanais brīdinājums
Sabiedrība
2020. gada 12. marts, 10:21

Kurzemē vētra būšot jo īpaši stipra; izsludināts visaugstākais - sarkanais brīdinājums

Jauns.lv / LETA

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) ceturtdien paaugstinājis brīdinājuma līmeni par gaidāmo vētru Kurzemē no oranžā līdz sarkanajam - līdz visaugstākajam līmenim.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sarkanās krāsas brīdinājums nozīmē, ka ļoti iespējami ievērojami postījumi plašās teritorijās, kā arī nelaimes gadījumi, kas apdraud dzīvību. Iedzīvotājiem jebkuros apstākļos jāseko līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas, un jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem.

Jaunākā LVĢMC prognoze vēsta, ka ceturtdienas pēcpusdienā, sākot ar jūras piekrasti, rietumu, dienvidrietumu vējš sāks būtiski pastiprināties. Kurzemes rietumu piekrastē pēcpusdienā vēja brāzmas sasniegs 25-27 metrus sekundē (m/s), bet vakarā arī 33-35 m/s.

Vidzemes piekrastē vakarā vēja brāzmas sasniegs 20-23 m/s, bet naktī pieņemsies spēkā līdz 25-30 m/s.

Iekšzemes teritorijās vakarā un arī naktī uz piektdienu gaidāmas vēja brāzmas līdz 25 m/s.

Piektdien no rīta vējš pierims brāzmās līdz 15-18 m/s.

Vēja vidējais ātrums Latvijas jūras teritorijās sasniegs 25 m/s, kas atbilstoši Boforta skalai ir stipra vētra.

Jau ziņots, ka ceturtdienas vakarā un naktī uz piektdienu Latvijas galvaspilsētā rietumu vējš brāzmās pārsniegs 20 m/s un var pat sasniegt 30 m/s, brīdina sinoptiķi. Stiprākās vēja brāzmas Rīgā gaidāmas vēlā vakarā un naktī.

Laika prognozes liecina, ka daudzviet Latvijā ceturtdienas vakarā un naktī uz piektdienu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 25-30 m/s, bet šovakar Kurzemē iespējamas brāzmas līdz pat 35 m/s.

Ūdens līmenis piekrastē, tai skaitā Rīgā, būs augsts, bet, visticamāk, nesasniegs oranžā brīdinājuma kritēriju.

Latvijā gaidāma pēdējo gadu lielākā ciklona radītā vētra. Postošāks vējš pēdējos gados lokāli bijis pērkona negaisa laikā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās