foto: Ernests Dinka, Latvijas Republikas Saeima
Kaimiņš vērsies Ētikas komisijā pret Zakatistovu par televīzijas raidījumā sacīto
Artuss Kaimiņš
Politika
2020. gada 11. marts, 15:29

Kaimiņš vērsies Ētikas komisijā pret Zakatistovu par televīzijas raidījumā sacīto

Jauns.lv / LETA

Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš vērsies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā par savu kādreizējo politisko domubiedru, parlamenta deputātu Ati Zakatistovu (KPV LV), pārmetot viņam nepatiesas informācijas izplatīšanu.

Kaimiņš norāda, ka Zakatistovs esot televīzijas ziņu raidījumā publiski paziņojis, ka "KPV LV" valdes loceklis Miks Vizbulis sniedzis nepatiesu informāciju par to, ka viņš neesot devis piekrišanu sava paraksta izmantošanai e-pasta paziņojumā par partijas sapulces sasaukšanu.

Zakatistovs esot apgalvojis, ka Vizbulis sākotnēji ir devis šādu piekrišanu mutiski, bet pēc tam to noliedzis. Kaimiņš esot sazinājies ar Vizbuli un noskaidrojis, ka viņš neesot devis šādu piekrišanu.

foto: LETA
Miks Vizbulis (no kreisās) un Saeimas deputāts Atis Zakatistovs

Kaimiņš akcentē, ka Saeimas Ētikas kodekss nosaka, ka deputāti balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju. "Uzskatu, ka Zakatistovs ir izplatījis uz faktiem nebalstītu jeb nepatiesu informāciju, jo šādas informācijas izplatīšana nav balstīta uz pierādījumiem, kuri apstiprina šādus faktus," iesniegumā Ētikas komisijai raksta Kaimiņš.

Kaimiņš pauž, ka Zakatistovs esot kaitējis Vizbuļa reputācijai un "diskreditējis Saeimas prestižu sabiedrības acīs". Deputāts aicina izskatīt Zakatistova rīcības atbilstību deputātu Ētikas kodeksam.

Vaicāts par Kaimiņa pārmetumu, Zakatistovs aģentūrai LETA paziņoja, ka šo jautājumu nekomentēs.

Kā ziņots, iepriekš arī "KPV LV" deputāti vērsās ar sūdzību par Ētikas kodeksa pārkāpumu pret Kaimiņu. Kontekstā ar šo iesniegumu Zakatistovs iepriekš norādīja, ka Kaimiņš televīzijas raidījumā par partijas ministriem izteicies "frivoli, manuprāt, bez faktiem un godīgas interpretācijas, kā arī bez jebkādas argumentācijas".

Izskatot šo sūdzību, Ētikas komisija nesaskatīja pārkāpumu Kaimiņa rīcībā. Taču "KPV LV" deputāts Kaspars Ģirģens ir iesniedzis atsevišķu iesniegumu Ētikas komisijai, lūdzot vērtēt, vai Kaimiņš pārkāpis Ētikas kodeksu ar savu rīcību Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdes laikā.

Ģirģens norāda, ka Kaimiņš esot patvaļīgi pārtraucis sēdes gaitu un traucējis tās norisei, kā arī izteicis dažādas replikas pret Ģirģenu kā sēdes vadītāju. Vairāki deputāti izteica kritiku par Kaimiņa uzvedību, un deputāts vēlāk atvainojies.   

Kaimiņš bija starp "KPV LV" dibinātājiem, bet nu viņa un partijas ceļi šķīrušies, bijušajiem sabiedrotajiem pārmetot Kaimiņam piesliešanos Jaunajai konservatīvajai partijai.  

Zakatistovs kādā no iepriekš Ētikas komisijas sēdē sacīja, ka uzticība politiķiem sabiedrībā ir ļoti zema, un "tukšu apvainojumu virzīšana vienam pret otru ir viens no būtiskākajiem elementiem, kas norāda uz politiskās kultūras traģisko stāvokli".