foto: Ieva Leiniša/LETA
Rimšēvičs ignorē likumu vai slepus turpina būt amatpersona?
Nu jau bijušais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un uzņēmējs Māris Martinsons uz apsūdzēto sola vienā no tiesas sēdēm.
Sabiedrība
2020. gada 9. marts, 05:24

Rimšēvičs ignorē likumu vai slepus turpina būt amatpersona?

Kas Jauns Avīze

Pagājušā gada 20. decembris bija Latvijas Bankas ilggadējā prezidenta Ilmāra Rimšēviča pēdējā darba diena šajā amatā, un 20. februārī viņam vajadzēja iesniegt deklarāciju, beidzot pildīt valsts amatpersonas pienākumus.

Rimšēvičs amatu atstāja, kad sariesās apsūdzību mākoņi par iespējamu korupciju, un viņš zaudēja jebkādas cerības tikt pārvēlēts augstajā amatā. Zīmīgi, ka savu pēdējo darba dienu Rimšēvičs pavadīja kopā ar skandalozo uzņēmēju Māri Martinsonu uz apsūdzēto sola Rīgas rajona tiesā Jūrmalā.

Ilmārs Rimšēvičs dzīvē un darbā

Ilmārs Rimšēvičs dzīvē un darbā

gallery icon
51

Vienlaikus ar darba tiesisko attiecību pārtraukšanu Rimšēvičs beidza pildīt arī valsts amatpersonas pienākumus. Saskaņā ar likumu Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā ir pienākums divu mēnešu laikā no dienas, kad beigts pildīt šos pienākumus, iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) valsts amatpersonu deklarāciju.

Tātad Rimšēvičam tas bija jāizdara līdz šā gada 20. februārim. Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju VID publiskojamā datu bāzē, nav redzams, ka Rimšēvičs likumā noteiktā termiņā būtu iesniedzis deklarāciju. Tādējādi jaušams, ka bijušais bankas prezidents pēc augstā amata zaudēšanas ir piemirsis izpildīt viņam noteikto pienākumu, tādējādi, iespējams, pārkāpjot likumu. Par savlaicīgu deklarāciju neiesniegšanu draud naudas sods līdz 350 eiro.

Uz pirmo tiesas sēdi ierodas apsūdzētie Ilmārs Rimšēvičs un Māris Martinsons

gallery icon
40

Laikā, kad Rimšēvičs bija Latvijas Bankas prezidents, viņš ikgadējās valsts amatpersonas deklarācijas iesniedza laikus. Tiesa gan, Rimšēviča rīcībai var būt arī cits un objektīvs iemesls.

Varbūt viņš paklusām turpina darbu kādā citā amatā ar valsts amatpersonas statusu. Tas savukārt nozīmē, ka viņam nebija pienākums iesniegt valsts amatpersonas deklarāciju, beidzot darbu bankas prezidenta amatā.

Tā izskatās Ilmāra Rimšēviča namā, kuru viņš izīrē par 2200 eiro mēnesī

Tiek meklēts īrnieks Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča mājai Garkalnes novada Langstiņos, liecina sludinājums portālā "ss.com".

gallery icon
11

Šādā gadījumā Rimšēvičam ir pienākums iesniegt ikgadējo valsts amatpersonas deklarāciju līdz šā gada pirmajam aprīlim, kas arī atklās viņa turpmākās darba gaitas.