foto: Edijs Pālens/LETA
Baznīca aicina ticīgos nesarokoties un priesteriem izmantot dezinfekcijas līdzekļus
Rīgas Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīca Pils ielā.
Sabiedrība
2020. gada 4. marts, 13:23

Baznīca aicina ticīgos nesarokoties un priesteriem izmantot dezinfekcijas līdzekļus

Jauns.lv / LETA

Lai izsargātos no "Covid-19" izplatības, baznīca aicina ticīgos nesarokoties un priesteriem izmantot dezinfekcijas līdzekļus, liecina Romas katoļu baznīcas Latvijā Bīskapu konferences izdotie ieteikumi, kas attiecas gan uz ikdienas dzīvi, gan rīcību baznīcās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Baznīca aicina ticīgos ņemt vērā norādījumus, ko jau ir sniegusi Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs.

Attiecībā uz baznīcas dzīvi ticīgajiem jāņem vērā, ka, noskūpstot baznīcā esošo krustu, kā arī izmantojot svētīto ūdeni, vienmēr pastāv risks tālāk nodot un saņemt dažādu slimību izraisītājus, tāpēc to darīt vai nedarīt ir individuāls lēmums. Baznīca iesaka, veicot relikviju pagodināšanu, to darīt, tikai saņemot svētību ar tām, nevis tās noskūpstot. Svētās mises laikā ticīgajiem ieteikts miera sveicienu īstenot nevis sarokojoties, bet viegli paklanoties.

"Priesteri tiek aicināti īpaši rūpēties par roku mazgāšanu pirms dievkalpojumiem un izmantot dezinfekcijas līdzekļus pirms un pēc Svētās Komūnijas dalīšanas ticīgajiem. Priesteri tiek aicināti biktskrēslu lodziņus iespēju robežās aizklāt ar caurspīdīgu plēvi," teikts Bīskapu konferences izdotajos ieteikumos.

Baznīca aicina saglabāt mieru un neļauties nepamatotai panikai. Rūpes par savu veselību un personisko higiēnu ir aktuālas visa gada laikā. Sastopoties ar izaicinājumiem sabiedrībā, kristieši ir aicināti nest mieru, cerību, rūpes par līdzcilvēkiem, kā arī sniegt liecību, nezaudējot paļāvību uz Dievu un reizē racionāli rīkoties dažādās problēmsituācijās, norādīts ieteikumos.

Baznīca aicina arī lūgties par tiem, kurus ir skārusi slimība, par ārstiem, un lai tiktu pasargāti no epidēmijas. Šajā nodomā pēc Svētās Mises var lūgties suplikācijas "Svētais Dievs".

LETA jau ziņoja, ka Latvijā pirmdien tika apstiprināta pirmā saslimšana ar "Covid-19". Sieviete, kas ir rīdziniece, 29.februārī ielidoja no Minhenes, pirms tam ceļojot vīrusa skartajā Itālijas reģionā. Viņa pirmdien kopā ar savu meitu, kurai gan nebija konstatēta "Covid-19" infekcija, tika stacionēta Latvija Infektoloģijas centrā, bet jau otrdien abas personas no slimnīcas izrakstītas.

Sievietei slimības simptomi izpaudušies viegli, turklāt atkārtotā "Covid-19" analīze nebija pozitīva. Viņai sniegtas rekomendācijas gan par ārstēšanos, gan pašizolāciju uz 14 dienām. Tāpat sievietei jāsazinās ar savu ģimenes ārstu.

Kopumā Latvijā ar aizdomām par "Covid-19" līdz šim izmeklēti 152 pacienti, no tiem 20 bērni.

Savukārt aizvadītajā nedēļā vīruss pirmo reizi tika konstatēts Igaunijā. Saslimušais Irānas pilsonis uz Tallinu bija ceļojis caur Rīgu. Otrdien Igaunijā apstiprināts otrais saslimšanas gadījums un šajā gadījumā saslimušais cilvēks 29.februārī ar lidmašīnu ielidojis Rīgā no Itālijas pilsētas Bergamo un tad ar savu automašīnu devies uz Igauniju.

Latvijā no 28.februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, - ir jāzvana uz 113.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pie personām ar vieglas elpceļu infekcijas pazīmēm vienas dienas laikā dosies ārstniecības persona, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei, bet pati persona paliks mājās. Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests šo personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un SPKC. Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.

Valdība otrdien kopuma nolēma piešķirt Veselības ministrijai papildu 2,6 miljonus eiro dažādām vajadzībām, kas saistītas ar jauno koronavīrusu "Covid-19".