foto: LETA
Čakša pozitīvi novērtē atbildīgo iestāžu darbu "Covid-19" izplatības mazināšanā
Saeimas deputāte, Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas locekle Anda Čakša.
2020. gada 3. marts, 17:30

Čakša pozitīvi novērtē atbildīgo iestāžu darbu "Covid-19" izplatības mazināšanā

Jauns.lv / LETA

Bijusī veselības ministre, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja biedre Anda Čakša (V) kopumā pozitīvi vērtē Latvijas atbildīgo iestāžu darbu koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatības mazināšanā, kas tiek veikts pierādījumos balstītā pieejā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašreizējā situācija ir laba iespēja arī pārbaudīt iestāžu spēju saorganizēties situācijas risināšanai. Vaicāta, vai būtu nepieciešamas kādas izmaiņas likumdošanā, Čakša atbildēja noraidoši. Viņa norādīja, ka šī situācija arī ļaus izvērtēt, tieši kādas krājumu rezerves valsts līmenī ir nepieciešams papildināt.

Politiķe norādīja, ka, ja komunikācijas pirmajās stundās vēl nebija vienota informācijas izplatīšana, tad ar katru brīdi medicīnas sistēmā komunikācija uzlabojās. Attiecībā uz to, ka pārbaudes var veikt arī brīvprātīgi, par tām samaksājot apmēram 80 eiro, Čakša pauda bažas, ka tik lielu summu var iztērēt arī cilvēki, kuriem nav bijis riska saslimt ar jauno koronavīrusu un kuriem šī nauda būtu vajadzīga citiem izdevumiem. Tāpēc būtu vēlama precīzāka informācija, ka pārliecinoši lielākajai daļai iedzīvotāju pārbaudes nav jāveic, ja viņi nav pakļauti riskam, pauda politiķe.

Latvijai arī "paveicies", ka pirmais slimības gadījums konstatēts vēlāk, nekā vairākās citās valstīs, līdz ar to varējām ņemt vērā arī citu valstu pieredzi un bija pietiekami daudz laika sagatavoties, skaidroja Čakša.

Kā ziņots, pirmā ar "Covid-19" saslimusī Latvijas iedzīvotāja otrdien pametīs Latvijas Infektoloģijas centru (LIC) un dosies ārstēties mājās, informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Ilga Namniece.

Sievietei slimības simptomi izpaudušies viegli, turklāt atkārtotā "Covid-19" analīze nav bijusi pozitīva.Viņai sniegtas rekomendācijas gan par ārstēšanos, gan pašizolāciju uz 14 dienām. Tāpat sievietei jāsazinās ar savu ģimenes ārstu.

Kā ziņots, pirmā saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19" Latvijā tika apstiprināta pirmdien.

Minētā sieviete sestdien, 29.februārī, ielidoja no Minhenes, pirms tam ceļojot vīrusa skartajā Itālijas reģionā.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu.

Personām, kuras ir atgriezušās no jaunā koronavīrusa īpaši skartajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, - ir jāzvana uz 113.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās