Sabiedrība
2020. gada 20. februāris, 13:51

Kādas izmaiņas varētu sagaidīt mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji

Kasjauns.lv/LETA

Mikrouzņēmumu režīms ir saglabājams, bet tam ir nepieciešamas izmaiņas, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Jau vēstīts, ka ministriju izstrādātais sākotnējais piedāvājums nodokļu politikas pamatnostādņu izmaiņām no 2021.gada līdz 2025.gadam paredz ierobežot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu.

Pēc ministra stāstītā, pērn sāktajās diskusijās par izmaiņām nodokļos attiecībā uz MUN izskanēja diametrāli pretēji viedokļi - no ierosinājuma likvidēt MUN līdz pat viedoklim, ka MUN sistēmā nekas nav jāmaina.

Reirs atzina, ka viņa ieskatā MUN būtu saglabājams, lai pilnībā neizskaustu uzņēmējdarbību reģionos, tomēr šī nodokļa režīms būtu maināms, lai veicinātu iedzīvotāju iesaisti nodokļu nomaksā. Tāpat Reirs uzskata, ka MUN sistēmai vajadzētu veicināt jaunu uzņēmumu rašanos

Patlaban noteikts, ka mikrouzņēmuma maksimālais apgrozījums var būt 40 000 eiro, uzņēmumā var tikt nodarbināti pieci cilvēki, MUN likme ir 15%, bet MUN likme apgrozījuma pārsniegumam ir 25%.

Tomēr ar 2021.gadu rosināts palielināt MUN likmi līdz 25%, samazināt atļauto nodarbināto skaitu līdz vienam, tāpat rosināts samazināt mikrouzņēmuma atļauto maksimālo apgrozījumu līdz 20 000 eiro, bet MUN likmi par apgrozījuma pārsniegumu noteikt 40% apmērā.

Vienlaikus no 2022.gada rosināts ieviest papildu likmi 20% apmērā juridiskai personai maksājot MUN par pakalpojumu.

Ar šīm izmaiņām plānots audzēt budžeta ieņēmumus 50-70 miljonu eiro apmērā ik gadu.

Tiesa, 2023.gada pirmajā pusē plānots izvērtēt MUN režīma efektivitāti un tālāko nākotni.