112
2020. gada 29. janvāris, 22:12

VIDEO: mazi bērni pagalmā Ķengaragā apšauda viens otru ar petardēm

Degpunktā, TV3

Pārdrošu bērnu bariņš trešdien pamanīts Rīgā, Prūšu ielas 15. nama pagalmā. Mazie sarīkojuši šaudīšanos ar petardēm un, mērķtiecīgi tēmējot viens uz otru, mēģinājuši trāpīt galvas apvidū vai pa ķermeni, ziņo TV3 raidījums "Degpunktā".

Bīstamā izklaide pievērsusi apkārtējo uzmanību. Daži ķērušies pie mobilajiem telefoniem, lai redzēto iemūžinātu, citi tikmēr centušies šaudīšanos apturēt.

Redzēto "Degpunktā" komentē mājas iedzīvotāja Ņina. "Es viņiem teicu, zēni, jūs nepaspēsiet aizskriet, tā petarde jūs panāks! Nekas mums nebūs, tāda bija atruna. Es saku, ka nedrīkst tā darīt," stāsta satiktā kundze. Viens no bērniem bijis lielāks, aptuveni 13 gadus vecs, bet pārējie zēni bijuši apmēram 10 gadus veci.

foto: ekrānuzņēmums no video

Bērni beiguši izklaidēties tikai tad, kad visas petardes tikušas izšautas. Jaunieši noteikti neapzinājās, kādas sekas būtu, ja kāds no ugunīgajiem šāviņiem sasniegtu galamērķi, spriež "Degpunktā".

Noskatoties aculiecinieku uzņemto video, Mikroķirurģijas centra direktors Jānis Bendiks skaidro, ka bērni bijuši vien "pāris soļu no nopietnas traģēdijas". "Bērni izskatās pietiekoši nelieli un tas apdraudējums var būt arī ļoti nopietns, ar sekām visam mūžam. Lai arī tās raķetes neizskatās ļoti spēcīgas, jebkura trauma, kas ir gūta acīs vai sejā, var atstāt neglābjamas sekas visam mūžam," stāsta Bendiks.

Bērniem pirotehniku iegādāties neatļauj likums, tāpēc "Degpunktā" min, ka zēni pie bīstamajām precēm tikuši, vai nu ar kāda pilngadīga drauga palīdzību, vai arī atraduši neizšautās petardes no iepriekšējiem svētkiem.

foto: ekrānuzņēmums no video

Aculieciniece Ņina norāda, ka šie zēni ar uguņošanu Prūšu ielas apkaimē nodarbojas ne pirmo reizi. "Es rājos uz viņiem, kaimiņiene rājās uz viņiem, mēģinājām pa labam sarunāt, bet viņi vienalga turpina," atklāj vietējā iedzīvotāja. "Apkārt mājai skraida. Viņi ir no 65.vidusskolas, tepat netālu no šejienes."

Vietējie ir izbrīnīti un nesaprot, kur skatās bērnu vecāki, kādēļ neaudzina, nepieskata un nestāsta par iespējamajiem riskiem. Ārsti atzīst, ka arī valstiskā līmenī ir darīts nepietiekami. "Neviens noteikti nestāsta, cik tas ir bīstami, neviens nav pašausminājies, cik slikti tas var beigties. Izglītojoša kampaņa galīgi nenāktu par ļaunu," savu viedokli atklāj Bendiks.