foto: LETA
Liepājas pludmalē izskalota palmu eļļai līdzīga viela
Ilustratīvs foto.
2020. gada 22. janvāris, 14:57

Liepājas pludmalē izskalota palmu eļļai līdzīga viela

Jauns.lv / LETA

Šodien Liepājas pludmalē izskalota, iespējams, palmu eļļa, kas gan neapdraud iedzīvotāju veselību un apkārtējo vidi, informē Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa stāstīja, ka šorīt VVD Liepājas Reģionālajā vides pārvaldē (RVP) tika saņemta informācija par Liepājas pludmalē pie bijušā zvejnieku kolhoza kultūras nama "Kursa" izskalotu dzeltenas krāsas vielu.

Liepājas RVP inspektori, veicot pārbaudi norādītajā teritorijā, konstatēja izskalotu nezināmu vielu un paņēma vielas paraugus. Pēc paraugu vizuālās pārbaudes, kā arī konsultējoties ar speciālistiem, ir pamatotas aizdomas, ka pludmalē atrastā viela varētu būt palmu eļļa, jo tā ir bez smakas, dzeltenīgā krāsā, istabas temperatūrā kļūst mīksta un taukaina. 

Palmu eļļa nav bīstama cilvēku veselībai un apkārtējai videi. VVD pieļauj, ka visticamāk viela pludmalē nokļuvusi no kāda kuģa kravas. 

Pārbaudot attiecīgajā rajonā kuģojošo kuģu satiksmes un jūras satelītattēlus Eiropas Jūras drošības aģentūras piesārņojuma un kuģu novērošanas sistēmā "CleanSeaNet", VVD nekonstatēja jūras piesārņojumu, uzsvēra Kļaveniece. 

Viņa norādīja, ka informācija par konstatēto izskaloto vielu ir nodota Liepājas pašvaldībai, kas ir atbildīga par vielas savākšanu savā teritorijā un kas ir apņēmusies to izdarīt pēc tam, kad pierims spēcīgais vējš. 

Lai arī šī viela nav bīstama, tomēr VVD aicina cilvēkus to nevākt un nenest mājās. 

Tēmas