foto: AFP/Scanpix
EP nosoda “no LGBTI brīvās zonas” Polijā; min cenzūras risku Latvijā un Lietuvā
2019. gada 18. decembris, 16:02

EP nosoda “no LGBTI brīvās zonas” Polijā; min cenzūras risku Latvijā un Lietuvā

Jauns.lv

EP mudina Komisiju nosodīt publiskās darbības ar mērķi veikt LGBTI diskrimināciju, jo īpaši tā saukto “no LGBTI brīvo zonu” izveidi Polijā; pauž bažas par cenzūras risku Latvijā un Lietuvā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rezolūcijā, ko trešdien pieņēma ar 463 balsīm par, 107 pret un 105 atturoties, EP deputāti pauž nopietnas bažas par pieaugošo uzbrukumu skaitu lesbietēm, gejiem, biseksuāļiem, transpersonām un interseksuāļiem (LGBTI), ko veic ES dalībvalstis, valstu ierēdņi, pašvaldības, kā arī politiķi. Jaunākie piemēri ir homofobiski paziņojumi referenduma kampaņas laikā Rumānijā un ar vēlēšanām saistītas pret LGBTI vērstas naida runas Igaunijā, Spānijā, Lielbritānijā, Ungārijā un Polijā.

Nosodījums tiesību aktiem, kas rada cenzūras risku Latvijā un Lietuvā

Eiropas Parlaments rezolūcijā cita starpā arī min Latvijas un Lietuvas tiesību aktus, kurus “varētu piemērot, lai ierobežotu plašsaziņas līdzekļus, izglītību un piekļuvi cita veida saturam veidā, kas nepamatoti samazina vārda brīvību par LGBTI jautājumiem”, un konkrēti min Latvijas un Lietuvas tiesību aktus, kas cenzē ar LGBTI saistītu saturu un materiālus - likuma “par nepilngadīgo aizsardzību pret publiskas informācijas kaitīgo ietekmi Lietuvā” 4. panta 2. punkta 16. apakšpunktu, kā arī Izglītības likuma Latvijā 10. panta 1. punktu.

EP deputāti aicina dalībvalstis minētos tiesību aktus grozīt, lai panāktu pilnīgu atbilstību ES un starptautiskajās tiesībās nostiprinātajām pamattiesībām.

Polijai būtu jāatsauc aicinājumi ierobežot LGBTI tiesības

EP deputāti īpaši nosoda “no LGBTI ideoloģijas brīvās zonas”, kurus kopš 2019. gada sākuma izveidojuši desmitiem pašvaldību, apgabalu un reģionu Polijas dienvidaustrumos.

Polijas pašvaldības turklāt nesaistošās rezolūcijās aicinājusi atturēties no jebkādas darbības, kas veicinātu toleranci pret LGBTI, kā arī nesniegt finansiālu atbalstu nevalstiskajām organizācijām, kas veicina vienlīdzīgas tiesības. Eiropas Parlaments mudina Polijas varas iestādes nosodīt šīs darbības un atsaukt visas rezolūcijas, kas uzbrūk LGBTI tiesībām.

Turklāt EP deputāti aicina Komisiju uzraudzīt, kā tiek izmantots ES finansējums, un atgādināt ieinteresētajām personām par apņemšanos ievērot nediskriminācijas principu, un, ka ES līdzekļus nedrīkst izmantot diskriminējošiem mērķiem.

Skolām jāaizsargā visu bērnu tiesības

Parlaments arī pauž nožēlu par uzbrukumiem, ko pret LGBTI vērsušas dažu dalībvalstu valsts iestādes, un kas vērsti uz izglītības iestādēm un skolām. Deputāti atgādina, ka skolām vajadzētu būt vietām, kas stiprina un aizsargā visu bērnu pamattiesības. Viņi aicina Komisiju un dalībvalstis veikt konkrētus pasākumus, lai izbeigtu diskrimināciju, kas var izraisīt pret LGBTI vērstu ņirgāšanos, vardarbību vai izolāciju skolās.

Visbeidzot, EP deputāti uzsver, ka, lai arī lielākajā daļā dalībvalstu ir ieviesti juridiski diskriminācijas novēršanas pasākumi, tie netiek pietiekami īstenoti, tādējādi LGBTI netiek aizsargāti pret naida noziegumiem, naida kurināšanu un diskrimināciju. Viņi atgādina, ka ES direktīva par nediskrimināciju, kuru ES dalībvalstu ministri bloķē jau 11 gadu, palīdzētu novērst šo nepilnību tiesību aizsardzībā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās