foto: LETA
Lembergs savdabīgi komentē Danas Reiznieces padomu viņam pazust no politikas pavisam
Aivars Lembergs.
Politika
2019. gada 16. decembris, 19:18

Lembergs savdabīgi komentē Danas Reiznieces padomu viņam pazust no politikas pavisam

Jauns.lv / LETA

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") pagaidām pēc būtības nav komentējis Saeimas deputātes, partijas "Latvijai un Ventspilij" bijušās biedres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) aicinājumu viņam aiziet no politikas, tomēr savu vēstījumu žurnālistiem ir nodevis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiskās partijas "Latvijai un Ventspilij" deputāti Ventspils pilsētas domē uz aģentūras LETA zvaniem šodien neatbildēja, tādēļ viņu komentārus par Reizniece-Ozolas aicinājumu iegūt nevarēja. Ventspils pilsētas domē informēja, ka šodien visi viņi atrodas Rīgā. Arī atbildes uz jautājumiem e-pastā aģentūrai LETA netika sniegtas.

Savukārt vakarā Lemberga vārdā medijiem tika izplatīts paziņojums, kurā Ventspils mērs norādījis, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja sankciju lēmumā pret viņu, tostarp, ir teikts, ka "(..) Lembergs izmanto savu ietekmi pār politisko partiju vadību, lai veidotu valdības personālu un amatos ieliktu noteiktas valdības amatpersonas (..)".

Komentējot šo lēmumu, Lembergs norāda, ka par šādu darbību viņam ir noteiktas vispasaules sankcijas. "Vienīgā politiskās partijas "Latvijai un Ventspilij" biedre, kas ir bijusi "ielikta" ministres amatā Latvijas valdībā, ir Reizniece-Ozola. Viņa ir bijusi ekonomikas ministre Laimdotas Straujumas (JV) valdībā laika periodā no 2014.gada 5.novembra līdz 2016.gada 11.februārim un finanšu ministre Māra Kučinska (ZZS) valdībā no 2016.gada 11.februāra līdz 2019.gada 23.janvārim, tātad kopumā Ministru kabineta locekle - četrus gadus, divus mēnešus un 17 dienas," skaidro Lembergs.

Viņš paudis viedokli, ka no ASV Valsts kases sankciju paziņojuma konteksta izriet, ka viņam ir noteiktas sankcijas tāpēc, ka viņa vadītās partijas biedre ir bijusi valdībā. "Retoriski jājautā, ko gan tādu viņa būtu sastrādājusi, ka man ir uzliktas vispasaules sankcijas? Atbildi zina tikai viņa pati," norādījis Lembergs.

Kā ziņots, Reizniece-Ozola šodien paziņoja, ka, ņemot vērā izveidojušos situāciju, politiķim Lembergam ir jāaiziet no politikas. Politiķe norāda, ka pret Lembergu noteiktās sankcijas atsevišķos cilvēkos raisījušas ļaunpriecīgu gavilēšanu, bet citos bažas par tiesiskuma un suverenitātes trauslajām robežām.  

Reizniece-Ozola akcentē, ka Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) veidojošās partijas nevar izlikties, ka nekas nav noticis, ka "viss pāries un aizmirsīsies kā citās reizēs". Politiķe norāda, ka šis nav brīdis, kad meklēt zelta vidusceļu, izvairīties no skaidras pozīcijas un gaidīt, kamēr vētra beigsies.

Deputāte uzsver, ka šoreiz stāsts nav tikai par Lembergu, bet par visu Latviju, un, ka kaitējums, ko šīs sankcijas nesīs ekonomikai, politikai, būšot ilgstošs un smags. "Sekas jau iestājušās (..) un tagad mums visiem jārīkojas, lai lietas vērstu uz labu," pauž politiķe.

Reizniece-Ozola slavē Lembergu, norādot, ka viņš esot īsts pilsētas saimnieks, ka viņa enerģija un kompetence esot apbrīnojama un ka viņu cienot ventspilnieki. "Cienu Aivaru arī kā erudītu, argumentētu un zinošu oponentu visās diskusijās, kas mums bijušas," akcentēja deputāte.

"Taču tagad Lembergam ir jāpaiet malā. Aiziešana no politikas ir vienīgais pareizais solis. Tas jāsper uzreiz un pavisam. Tas ir solis, ko spert valstsvīram. Līderim ar atbildību pret partiju, ventspilniekiem un valsti," pauž politiķe. Viņa norāda, ka Lembergam jāaiziet ar pašcieņu, nevis jāagonē "politiskās agonijas šausmās līdzi velkot tik daudzus".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Lembergs pašpasludinātajai tiesiskuma koalīcijai ir kļuvis par "ļaunuma centru". Zem tā apkarošanas karoga tiek darītas iepriekš neiedomājamas un demokrātiskai valstij pat nepieņemamas lietas," akcentē Reizniece-Ozola.

Raksturojot valdību veidojošo partiju darbu, politiķe norāda, ka solījumi un pašu pieņemti likumi netiek pildīti. Atbrīvošanās no koalīcijai nevēlamiem cilvēkiem un nekautrīga savējo salikšana, tiesu sistēmas, pašvaldību, augstskolu un neatkarīgo iestāžu autonomijas apdraudēšana kļūst par normu, akcentē deputāte.

"Ostu privatizācijas mēģinājumi pat netiek slēpti. (..) Izmantojot konfrontāciju ar "oligarhu Lembergu", nekādi citi argumenti nav vajadzīgi," pauž Reizniece-Ozola. Viņa skaidro, ka ZZS Lembergs ir kļuvis par izolētības un strupceļa simbolu.

"Otru populārāko partiju apvienību ZZS mēģina padarīt par marginālu politisko spēku, saukājot par kremļa roku, oligarha kabatas partiju, ignorējot tā politiskās iniciatīvas un mēģinot pieradināt pie "mūžīgās opozīcijas"," uzsver Reizniece-Ozola.

Viņa norāda, ka tas nepiedien politiķes pārstāvētajam Latvijas vecākajam politiskajam spēkam - Latvijas zemnieku savienības - "mūsu valsts dibinātāju Kārļa Ulmaņa, Zigfrīda Anna Meierovica un Miķeļa Valtera partijai". "Šīs ir tās krustceles, kur Latvijas Zemnieku savienībai jāiet pa labi - visiem redzamā, citā virzienā - jau bez Aivara Lemberga," akcentē politiķe.

Kā ziņots, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai. 

Pēc 2020.gada 8.janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai, proti, pabalsti, pensija, nodokļu, valsts nodevu apmaksa, maksājumus par pārtikas produktiem, īri vai hipotēku, komunālajiem pakalpojumiem, atlīdzība par izdevumiem saistībā ar juridiskiem pakalpojumiem u.c.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir izstrādājusi noteikumus, kādā veidā bankas var pārliecināties, vai uzrādītais uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir īstais patiesais labuma guvējs.

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.

Tikmēr Latvijas valdība rosināja Saeimai lemt par Rīgas un Ventspils ostu pārņemšanu valsts pārvaldībā. Aizvadītajā nedēļā deputātu vairākums atbalstīja to paredzošos grozījumus likumā "Par ostām".

Ar premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) rīkojumu arī izveidota darba grupa Ventspils brīvostas nepārtrauktas darbības nodrošināšanai.