foto: LETA
Bordāns prognozē, kā Lemberga "sankciju lieta" ietekmēs ekonomisko situāciju valstī
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Politika
2019. gada 16. decembris, 08:11

Bordāns prognozē, kā Lemberga "sankciju lieta" ietekmēs ekonomisko situāciju valstī

Jauns.lv / LETA

Situācija, ko radījis ASV lēmums vērst sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") un ar viņu saistītajiem uzņēmumiem, Latvijas ekonomiku negatīvi varētu ietekmēt īslaicīgi, intervijā Latvijas Radio sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministrs atzina, ka šādās situācijās neviens nevar dot nekādas garantijas. Tomēr kopumā viņš domā, ka ilgtermiņā un jau tuvākajā ilgtermiņā situācija uzlabosies tikai pozitīvā virzienā.

Viņš arī pauda, ka valdība ļoti rūpēšoties par to, lai zaudējumi Ventspils iedzīvotājiem būtu minimāli. Vienlaikus ministrs norādīja, ka arī cilvēkiem ir jādomā, ko viņi ievēlē un, ka "kāda cena par to ir jāmaksā".

Ministrs arī uzsvēra, ka patlaban vēl tiek apzināta Lemberga ietekme Rīgas ostā.

Viņaprāt, palēnām izgaismosies daudzas personas un uzņēmumi, kurus finansē Lembergs.

Nav arī izslēgts, ka atsevišķiem "tā sauktajiem medijiem, kurus kontrolē Lembergs", varētu būt kādas sekas saistībā ar piemērotajām sankcijām, teica ministrs.

Bordāns noliedza, ka savas vizītes laikā ASV būtu apspriedis konkrēti Lemberga jautājumu. Esot runāts par politisko situāciju kopumā, tostarp par to, kādi cilvēki un kādā veidā ietekmē vai ir ietekmējuši Latvijas politiku.

Vaicāts, vai vēl kāds Latvijas iedzīvotājs varētu tikt iekļauts minētajā sankciju sarakstā, Bordāns uzsvēra, ka tas absolūti nav viņa kompetencē.

Jau vēstīts, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Pēc 2020.gada 8.janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs.

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.

Tikmēr Latvijas valdība rosināja Saeimai lemt par Rīgas un Ventspils ostu pārņemšanu valsts pārvaldībā. Aizvadītajā nedēļā deputātu vairākums atbalstīja to paredzošos grozījumus likumā "Par ostām".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ar premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) rīkojumu arī izveidota darba grupa Ventspils brīvostas nepārtrauktas darbības nodrošināšanai. 

Pirmajā darba grupas sēdē pārrunāta esošā situācija un secināts, ka neesot gana ar grozījumiem likumā "Par ostām", ar kuriem valsts pārvaldībā tiek pārņemtas Rīgas un Ventspils ostas. 

Tāpēc darba grupa lēma nākamajā Ministru kabineta sēdē iesniegt priekšlikumu par jaunas kapitālsabiedrības dibināšanu, kas būs Ventspils brīvostas pārvaldes funkciju un pienākumu pārņēmēja.

"Mēs esam situācijā, kad ir dotas 30 dienas, lai nodrošinātu veiksmīgu saimniecisko darbību Ventspils brīvostas teritorijā un līdz šā gada beigām darīsim visu nepieciešamo, lai uzņēmumiem būtu jauna juridiskā persona, ar kuru slēgt visus saimnieciskos darījumus," pēc darba grupas sēdes skaidroja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).