foto: LETA
Kuģniecības uzņēmumus visā pasaulē brīdina neizmantot Ventspils ostu
Sabiedrība
2019. gada 14. decembris, 21:00

Kuģniecības uzņēmumus visā pasaulē brīdina neizmantot Ventspils ostu

Jauns.lv

Par ASV sankciju sarakstā iekļautās Ventspils Brīvostas tālāko darbību joprojām ir lielas neskaidrības. Piedevām, kuģniecības uzņēmumi visā pasaulē ir brīdināti par sankcijām, kas tām draud, ja pēc 8. janvāra tiks izmantoti Ventspils ostas pakalpojumi, vēsta TV3 ziņas.

Brīdinājumu izplatījuši pasaulē ietekmīgā, Lielbritānijā bāzētā kuģniecības apdrošinātāju kompānija “The West P&I Club”. 

Paziņojumā kuģu īpašnieki brīdināti, ka viņi var nonākt ASV sankciju sarakstā, ja Ventspilij tiks maksātas ostas nodevas pēc 8. janvāra. Šajā dienā beidzas ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja izdotais rīkojums pārtraukt sadarbību 30 dienu periodā. 

To, ka šāds brīdinājums saņemts, TV3 Ziņām apstiprināja arī vairākus Ventspils loģistikas uzņēmumus apvienojošā biedrība “Baltijas asociācija– transports un loģistika”. Biedrības izpilddirektors Ivars Landmanis gan uzsvēra, ka pagaidām kuģi ostā turpina ienākt. 

Ventspils Ostas kapteiņa dienestā informēja, ka pašlaik nekādu izmaiņu plānotajā kuģu satiksmes grafikā neesot. Ostā atrodas septiņi kuģi un tuvākajā laikā plānota divu tankkuģu un viena sauskravas kuģa ienākšana.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Ministru kabinets otrdien atbalstīja vēstuli Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, kurā valdība norāda, ka Ventspils brīvosta un Rīgas brīvosta ir pakļauta augstam korupcijas riskam, tādējādi nepieciešamas neatliekamas reformas šo ostu pārvaldībā.

"Korupcijas riski Ventspils brīvostā ir iemesls arī ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) šā gada 9.decembra lēmumam par sankciju noteikšanu pret [Ventspils mēru] Aivaru Lembergu, Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Šis OFAC lēmums papildus pamato nepieciešamību nekavējoties rīkoties, lai izveidotu neatkarīgu Ventspils brīvostas un Rīgas brīvostas pārvaldi, kas samazinātu korupcijas riskus šajās ostās," teikts vēstulē Saeimas komisijai.