Izpušķota Ziemassvētku egle – Melngalvju nama dāvana rīdziniekiem un pilsētas viesiem
Runā Rīga
2019. gada 4. decembris, 18:35

Izpušķota Ziemassvētku egle – Melngalvju nama dāvana rīdziniekiem un pilsētas viesiem

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Melngalvju brālības 1510. gadā Rīgas pilsētas centrālajā tirgus laukumā, tagadējā Rātslaukumā izpušķotā Ziemassvētku eglīte ir zināma kā pirmā rotātā svētku egle pasaulē. Melngalvju namā šo tradīciju aizvien tur godā un ik gadu kā svētku dāvana izpušķotā egle iepriecina rīdziniekus un nama viesus.

Melngalvji, kas bija neprecēti tirgotāji un kuģu kapteiņi, mīlēja saviesīgus pasākumus un svinības. Vēstures liecības rāda, ka tuvojoties 1510. gada ziemas saulgriežiem, melngalvji vēlējās iepriecināt rīdziniekus ar milzīgas egles dedzināšanas rituālu Daugavas krastā. Taču pirms šī pasākuma tuvākās apkārtnes bērni, spēlējoties paspēja egles zarus izrotāt ar riekstiem, āboliem, kaltētām puķēm, krāsainiem vilnas diegiem.

Šo neierasti skaisto skatu ieraugot, melngalvji pārdomāja par egles dedzināšanu un nolēma to uzstādīt pilsētas centrālajā tirgus laukumā jeb Rātslaukumā. Rotājumi tika papildināti ar krāsainām lentēm un pašu gatavotiem ornamentiem, kas sarmas apklāti mirguļoja un priecēja ar savu krāšņumu līdz pat Ziemassvētkiem.

Turpinot šīs tradīcijas, līdz Pirmajai adventei Melngalvju nama un SIA “Rīgas nami” darbinieki ik gadu pušķo svētku egli ēkas 1. stāva foajē. Ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis ir aicināts ienākt namā, pasildīties, priecāties par skaistumu, nofotografēties un nosūtīt bildi draugiem un radiem uz otru pasaules malu, lai parādītu, ka Melngalvju brālības senās tradīcijas Rīgā aizvien ir dzīvas!