foto: Edijs Pālens/LETA
Skandāli un pārsteigumi: kam pašvaldības pasniegušas 18. novembra Goda balvas
18. novembrī pašvaldību oficiālos apbalvojumus saņems simtiem cilvēku - starp tām arī daudzas Latvijā zināmas personības.
Novadu ziņas
2019. gada 18. novembris, 07:26

Skandāli un pārsteigumi: kam pašvaldības pasniegušas 18. novembra Goda balvas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kā katru gadu pirms valsts svētkiem lielākā daļa Latvijas pašvaldību pasniedz Goda balvas – apbalvojumus izcilākajiem novadniekiem. Jauns.lv ielūkojās apbalvojamo sarakstos: Goda pilsoņa vai Gada cilvēka titulu šogad saņem gan Ziemassvētku vecītis un skandalozās tiesas prāvās iesaistīta advokāte, gan citi izcilnieki. Neiztiek arī bez viena otra skandāla.

Pārsvarā gadījumu pašvaldības Gada cilvēka vai novadnieka tituls ir goda nosaukums un īpašas privilēģijas vai dārgas balvas netiek pasniegtas. Labākajā gadījumā tiek pie skaistas medaļas, goda raksta un pārsimts eiro lielas naudas balvas. Tomēr tas ir iekārojams tituls. Ja vienviet tas svinīgos apstākļos mierīgi pasniegts labākā sava aroda pratējiem, tad citviet uzvirmojuši gan vietēja mēroga skandāli, gan skaudība.

Goda zīme advokātei – par tiesiskumu vai radniecību?

foto: jelgava.lv
Šogad 18. novembrī Jelgavas augstāko apbalvojumu saņēmusi ardvokāte Brigita Miķelsone.

Neizpratni jelgavniekos radījis pilsētas pašvaldības lēmums tās augstāko apbalvojumu – Jelgavas Goda zīmi - pasniegt pilsētā labi pazīstamajai zvērinātajai advokātei Brigitai Miķelsonei, kura tagad ar to varēs lepoties tāpat kā citi Jelgavas izcilnieki, piemēram, aktrise, nu jau Mūžībā aizgājusī, Elza Radziņa vai popgrupa „Prāta vētra”. Viņai apbalvojums piešķirts „par ieguldījumu tiesiskuma stiprināšanā Jelgavas pilsētā”.

Jelgavas laikraksts „Zemgales Ziņas” raksta, ka pilsētas domē vēlējies uzzināt kaut vienu konkrētu faktu, kas liecinātu par Miķelsones ieguldījumu tiesiskuma stiprināšanā. Tomēr tādus nav varējis atrast. Tāpat arī esot neskaidrības, kas tad īsti advokāti izvirzīja apbalvojumam. Domē min, ka viņu balvai pieteikuši konkurenti – prokurori, savukārt paši Miķelsones amatbrāļi saka, ka prokurori tikai parakstījušies zem viņu ieteikuma vēstules. Opozīcijas deputāts Lauris Zīverts teic: „Advokātes izvirzīšana ir mīklaina tāpēc, ka tiesas procesā prokurori un advokāti sacenšas savā starpā”. Tādēļ viņš izvirza citu versiju - Miķelsone ir pilsētas izpilddirektores Irēnas Škutānes māsa, kas arī varētu būt viens no izšķirošajiem faktoriem viņas apbalvošanai.

Jāteic, ka tiesu jomas pārzinātājiem Miķelsones vārds nav svešs. Viņa, piemēram, bijusi gan par krāpšanu un fiktīvu dokumentu noformēšanu notiesātā Jelgavas slimnīcas vadītāja Andra Ķipura aizstāve, gan tiesā pārstāvēja bijušo Saeimas deputātu, tagad Ozolnieku domes priekšsēdētāju Daini Liepiņu (Latvijas Reģionu apvienība), kuru tiesāja par fiktīvu datu norādīšanu amatpersonas deklarācijā.

Bijušais Jēkabpils mērs saņem goda titulu, būdams apbalvojumu komisijas loceklis

Otrs skaļākais skandāls par Goda pilsoņa piešķiršanu ir saistīts ar bijušo ilggadējo Jēkabpils mēru Leonīdu Salceviču (Jēkabpils reģionālā partija) „par nopelniem Jēkabpils pilsētas attīstībā, ieguldījumu investīciju piesaistē, ilggadīgu, atbildīgu darbu sabiedrības labā, veicinot pilsētas atpazīstamību un izaugsmi”.

Jēkabpils domes opozīcijas deputāti – Līga Kļaviņa un Raivis Ragainis – pauduši neapmierinātību par pilsētas Apbalvojumu piešķiršanas komisijas lēmumu piešķirt Goda pilsoņa nosaukumu Salcevičam, tagad vienkārši pašvaldības deputātam. Viņi uzdod jautājumu - cik ētiski ir piešķirt apbalvojumu pašam sev, jo Salcevičs ir Apbalvojumu piešķiršanas komisijas loceklis, un vai komisijas priekšsēdētājam Aivaram Krapam ir ētiski apstiprināt šim statusam savu politisko partneri?
    
Apbalvojumu piešķiršanas komisijā darbojas astoņi pārstāvji, arī rakstniece Anna Skaidrīte Gailīte, kura teikusi, ka Goda pilsoņa titula kandidātu izvērtēšanā Salcevičs nav piedalījies un par viņa kandidatūru vienbalsīgi nobalsojuši pārējie septiņi komisijas locekļi. Bet Aivars Kraps piebildis, ka, veicot balsojumu, viņš esot rēķinājies ar iespējamajām diskusijām sabiedrībā, bet viņš akcentē, ka Salceviča ieguldījums Jēkabpils attīstībā nav noliedzams.

Apbalvots arī Ziemassvētku vecītis, grāmatu mākslinieks, režisors un citi

foto: liepajniekiem.lv
Par Gada labāko devumu Pāvilostas novadam valsts svētkos gratulāciju saņems arī Ziemupes Ziemassvētku vecītis.

Tāpat atzinības zīmes saņēmuši arī vairāki citi Latvijā labi pazīstami cilvēki:

* Pāvilostas pašvaldības balvu „Labais darbs novadam” saņēmis Pāvilostas jahtu ostas uzraugs Ģirts Vagotiņš-Vagulis. Vairums viņa vārdu un uzvārdu nezina, jo viņš prasmīgi māk nomaskēties. Tieši Vagotiņš-Vagulis ir iejuties latviešu Ziemassvētku galvaspilsētas – Ziemupes galvenā svētku vecīša bārdā, tāpat Zvejnieku svētkos Pāvilostā viņš tēlo jūras valdnieku Neptūnu.

* Slavas mirklis šajos valsts svētkos ir ne tikai „Dvēseļu puteņa” galvenā varoņa attēlotājam – turlavniekam Oto Brantevicam, bet arī viņa tēva brālēnam Mārcim Brantevicam - Turlavas pagasta pārvaldes vadītājam un zemnieku saimniecības “Ploces” īpašniekam, kurš saņēmis Kuldīgas novada Goda balvu.

* Savukārt komponista un diriģenta, ilggadējā Operetes teātra mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Jāņa Kaijaka dēls, arī Jānis, aktieris un režisors saņēmis Ogres Goda pilsoņa titulu. Jānis Kaijaks juniors, ir daudzkārt par valstī labāko atzītā Ogres Tautas teātra režisors.

* Goda tituli piešķirti vēl vairākiem pazīstamiem kultūras darbiniekiem: par Riebiņu novada Goda pilsoni kļuvusi „Latvijas lepnuma 2016” ieguvēja, Roberta Mūka muzeja vadītāja Marta Binduka, bet Latvijas Mākslas akadēmijas emeritētais profesors, grafiķis, grāmatu mākslinieks un Latvijas grāmatu mākslas vēsturnieks Valdis Villerušs kļuvis par Ikšķiles Goda novadnieku.