foto: LETA
Pašvaldības turpmāk saņems tikai 5% no azartspēļu nodokļa ieņēmumiem
Politika
2019. gada 13. novembris, 10:50

Pašvaldības turpmāk saņems tikai 5% no azartspēļu nodokļa ieņēmumiem

Jauns.lv / LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli, tostarp mainot minētā nodokļa ieņēmumu sadales proporciju starp valsts un pašvaldību budžetiem.

Likumprojekta izskatīšanas gaitā deputātu vidū izcēlās strīds par cīņu pret azartspēlēm. Opozīcijas deputāti pārmeta Jaunajai konservatīvajai partijai tikai vārdos izteiktu aizstāvību minētajai idejai, jo reālās darbības nesakrītot ar vārdiem.

Saeimas deputātu vairākums neatbalstīja Zaļo un zemnieku savienības frakcijas deputāta Viktora Valaiņa priekšlikumu atteikties no nodokļu ieņēmumu proporcijas sadalījuma maiņas.

Kā uzsver Finanšu ministrija, grozījumi likumā, kas ietverti 2020.gada budžeta likumprojektu pakā, izstrādāti, lai novirzītu nodokļu slogu no darbaspēka uz patēriņu un kapitālu, sabalansētu nodokļa likmes ar azartspēļu finansiālās darbības apgrozījuma pieaugumu, kā arī palielinātu ieņēmumus valsts budžetā, lai nodrošinātu valsts izdevumu pozīciju segšanu.

Līdz šim likumā bija paredzēts, ka ienākumi no azartspēļu nodokļa 75% apmērā ieskaitāmi valsts pamatbudžetā, bet 25% apmērā - tās pašvaldības budžetā, kuras teritorijā tiek organizēta azartspēle.

Likumprojekta pirmajā lasījumā, izskatot sākotnēji piedāvātos grozījumus, tika rosināts mainīt proporciju, valsts pamatbudžetā ieskaitāmo nodokļa daļu palielinot līdz 90%, attiecīgi samazinot nodokļa daļu, kas ieskaitāma pašvaldības budžetā.

Meklējot finansējumu mediķu algu celšanai, koalīcija panāca vienošanos vēl vairāk palielināt valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu daļas apmēru. Līdz ar to patlaban paredzēts, ka valsts budžetā tiks ieskaitīti 95% no minētā nodokļa ienākumiem, pašvaldībām atvēlot tikai 5% nodokļa ieņēmumu.

Apstiprinātās izmaiņas likumā tāpat paredz, ka, sākot ar 2020.gadu, tiks paaugstināta azartspēļu nodokļa likme ruletei par katru ruletes, kā arī kāršu un kauliņu spēlēm par kalendāro gadu no 23 400 eiro uz 28 080 eiro par katru spēļu galdu.

Tāpat paaugstināta azartspēļu nodokļa likme azartspēļu automātiem - par katra azartspēļu automāta katru spēles vietu likme augtu no 4164 eiro uz 5172 eiro par kalendāro gadu.