foto: LETA
Pavļuts: budžetā paredzēts ienākumu pieaugums pensionāriem, mediķiem un karavīriem
Daniels Pavļuts.
Sabiedrība
2019. gada 30. oktobris, 12:33

Pavļuts: budžetā paredzēts ienākumu pieaugums pensionāriem, mediķiem un karavīriem

Jauns.lv / LETA

Nākamā gada valsts budžetā paredzēts ienākumu pieaugums pensionāriem, ārstiem, medmāsām, sabiedrisko mediju žurnālistiem, vides inspektoriem un karavīriem, šodien debatēs Saeimā par 2020.gada budžeta projektu sacīja "Attītībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķis norādīja, ka AP un pārējās valdību veidojošās partijas spēja izpildīt solījumus, cik ir bijis iespējams, un ka darbs pie apņemšanos īstenošanas turpināsies. Pavļuts skaidroja, ka valsts budžets ir izveidots tik sabalansēts, cik ir bijis iespējams.

Reizē AP līdzpriekšsēdētājs akcentēja nepieciešamā darba turpināšanu nākamgad, lai samazinātu iedzīvotāju nevienlīdzību, tajā skaitā to, ka atkarībā no pašvaldības ievērojami atšķiras iedzīvotāja saņemtais sociālā atbalsta apmērs.

Pavļuts uzsvēra, ka uzlabojumi augstāk minētajās jomās, veselībā un citur nebūs iespējami, ja notiks pretošanās svarīgām reformām. Veicot administratīvi teritoriālo reformu un citas paredzētās izmaiņas būs iespējams panākt labākus medicīnas un izglītības pakalpojumus, norādīja politiķis.

Kā ziņots, Saeima šodien ārkārtas sēdē konceptuāli skata valsts budžeta projektu 2020.gadam.

Ministru kabinets izskatīšanai parlamentā virzītajā 2020.gada budžeta projektā konsolidētie budžeta ieņēmumi prognozēti 9,89 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - desmit miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar 2019.gada budžetu, nākamgad ieņēmumi augs par 717,1 miljonu eiro, bet izdevumi - par 610,1 miljonu eiro.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2020.gadā prognozēti 6,88 miljardi eiro un izdevumi plānoti 7,22 miljardi eiro. Valsts pamatbudžeta izdevumu palielinājums, salīdzinot ar 2019.gada plānu, ir 400 miljoni eiro jeb 5,9%. Izdevumu palielinājums ir 325,2 miljoni eiro, kas paredzēts izdevumiem valsts pamatfunkciju finansēšanai.

Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 3,2 miljardi eiro un 2,97 miljardi eiro. Valsts speciālā budžeta izdevumu palielinājums pret 2019.gada plānu ir 211,2 miljoni eiro jeb 7,6%.