foto: No personīgā arhīva
Ogresgalā pilnībā nodeg Zvirgzdiņu dzimtas mājas. Jāņa dzīvību izglābj 17 gadu vecais runcis Kamīns
112
2019. gada 23. oktobris, 05:12

Ogresgalā pilnībā nodeg Zvirgzdiņu dzimtas mājas. Jāņa dzīvību izglābj 17 gadu vecais runcis Kamīns

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ogresgala pagastā svētdienas, 20. oktobra, rītā pilnībā nodega Zvirgzdiņu dzimtas mājas. Tagad deviņu cilvēku kuplā ģimene palikusi bez pajumtes un lūdz līdzcilvēku palīdzību, lai atjaunotu iedzīvi. Par laimi ugunsnelaime neprasīja nevienu dzīvību – 28 gadus veco Jāni pamodināja un no degošās mājas izveda 17 gadu vecais runcis Kamīns. Ja nebūtu uzticīgais un drosmīgais ģimenes draugs, ugunsnelaime būtu paņēmusi arī cilvēka dzīvību.

Ogresgalā nodeg Zvirgzdiņu dzimtas mājas

Ogresgala pagastā svētdienas, 20. oktobra, rītā pilnībā nodega Zvirgzdiņu dzimtas mājas. Tagad deviņu cilvēku kuplā ģimene palikusi bez pajumtes un ...

gallery icon
19

Ligita Goldova Jauns.lv pastāstīja, ka liktenīgajā dienā mājās bija palicis tikai viņas 28 gadus vecais brālis Jānis Zvirgzdiņš. Agrajā svētdienas rīta stundā viņš gulēja un nemanīja, ka uguns ir pārņēmusi māju. Bet to sajuta 17 gadus vecais kaķis, kurš sava cienījamā vecuma dēļ mīt tikai mājās un pat ir kūtrs peļu ķeršanā. Vecuma dēļ viņš arī skaļi neņaud, tāpēc viņš Jāni pamodinājis ar skrāpēšanu. Praktiski tas bijis pēdējā momentā – Jānis paspējis izskriet no mājas vienās apakšbiksēs.

foto: No personīgā arhīva
28 gadus veco Jāni ugunsgrēkā izglāba mājās mītošais kaķis Kamīns.

Ugunsgrēkā par laimi neviens necieta. Bet kaķim Kamīnam gan ugunsnelaime nav palikusi bez sekām – viņš apdedzināja savas ūsiņas un tagad nejūt pat smaržu.

Bez pajumtes palikušie saka, ka nodegušās mājas bija viņu vecāsmātes īpašums, kuru nu viņi iekārtoja, lai tajā varētu dzīvot visa ģimene kopā. 

foto: No personīgā arhīva
Jāni no degošās mājas izglāba 17 gadus vecais runcis Kamīns. Ja nebūtu uzticīgais un drosmīgais ģimenes draugs, ugunsnelaime būtu paņēmusi arī cilvēka dzīvību.

Dace Zvirgzdiņa Jauns.lv neslēpj savu sāpi: „Nodega mūsu māja ar visu sadzīvi, un mantām. Māja pastāvīgi dzīvoja brālis un viņa dēls četrus gadus vecais dēls. Es un māsa ar ģimeni, ik nedēļas nogali braucām uz šo māju, jo man tur bija savs dārzs, mājdzīvnieki, kaķis un suns. Tā bija mūsu, visu māsu un brāļa ģimenes māja, kur vienmēr visi tikāmies. Tagad tik pelni...

Mājā tika pavadīta visa bērnība, vēl joprojām nevaru attapties, ka vairs nav nekā. Ļoti sirds sāp un ceram uz līdzcilvēku palīdzību, jo pašu spēkiem netiksim galā”.

Viņas māsa Ligita piebilst: „Visa iedzīve sadega, sadzīves tehnika, bērnu drēbes, visi dokumenti. Palika tikai tas, kas mugurā – apakšbikses, bez kurpēm. Jauna māja visvairāk vajadzīga, lai visiem būtu kur kopā sanākt”. Zvirgzdiņu ģimene vēršas pie līdzcilvēkiem pēc palīdzības:

„Ar asarām acīs, un sāpošu sirdi, vēlos lūgt, jūsu palīdzību. Nodega mūsu ģimenes kopīgā māja apmēram 100 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēka laikā mājās atradās mans brālis, kuru no nelaimes paglābis, viņa 17 gadus vecais kaķītis, kurš uzmodinājis brāli, kad viss bijis liesmās un dūmos. Brālis, izskrējis no mājas, un palicis dzīvs. Taču palicis bez nekā, sadega pilnīgi viss - gan bērna lietas, gan sadzīves lietas, viss, kas atradies mājā. Tagad palikuši tikai gruveši, kurus arī paša spēkiem būs problēmas savākt. Neesiet vienaldzīgi, lūdzu palīdziet! Būsim no sirds pateicīgi ikviena cilvēka labajai sirdij, kas sniegs palīdzību, un neatstās ģimeni bez pajumtes.

Telefona numuri saziņai: Jānis – 24602554; Dace – 27069990; Ligita 20043495.

Ziedojuma rekvizīti : Dace Zvirgzdiņa, konta nr.LV06HABA0551027267773, maksājuma mērķī norādot ziedojumi/nodegušās mājas atjaunošanai”.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka dienests 20. oktobrī pulksten 6.48 ieradies notikuma vietā, kur konstatēts, ka ir degusi vienstāva koka māja, kurā atradies viens cilvēks. Pulksten 12.26 ugunsgrēks tika pilnībā nodzēsts. Oficiālā versija liecina, ka ugunsgrēks izcēlies īssavienojuma dēļ, māja nebija apdrošināta.

Tēmas