foto: Liepaja.lv
Latvijas armija iztērējusi 2 miljonus Karostas virsnieku pils restaurācijai, taču lietojama tā nav
Būvuzņēmums „Restaurators” par pusmiljonu eiro atjaunojis cara laika greznās pils – Jūras virsnieku saieta nama fasādi. Pagaidām gan nav skaidrs, kas notiks aiz šīs fasādes, jo tur vēl valda postaža.
Novadu ziņas
2019. gada 16. oktobris, 06:11

Latvijas armija iztērējusi 2 miljonus Karostas virsnieku pils restaurācijai, taču lietojama tā nav

Elmārs Barkāns

Jauns.lv / LETA

No valsts aizsardzības budžeta desmit gadu laikā iztērēti ap diviem miljoniem eiro greznās cara laikā celtās Jūras virsnieku saieta nama restaurācijai. Tagad jaunā spozmē atmirdzējusi pils fasāde, bet tās iekšpuse ir bēdīgā, nolaistā stāvoklī un visu darbu pabeigšanai nepieciešami vēl ap 12 miljoniem. Kāda būs greznās ēkas nākotne, nav zināms, pagaidām visus apžilbina vienīgi fasāde.

Liepājā atjaunota Jūras virsnieku saieta nama fasāde

No valsts aizsardzības budžeta desmit gadu laikā iztērēti ap diviem miljoniem eiro greznās cara laikā celtās Jūras virsnieku saieta nama ...

gallery icon
14

Pēc Krievijas armijas izvākšanās no Latvijas Aizsardzības ministrijas bilancē nonāca kādreizējais Jūras virsnieku saieta nams, kurš cara laikos kalpoja kā Krievijas flotes aristokrātijas saieta nams, bet pēc tam medicīnas vajadzībām – pirmās brīvvalsts laikā tur bija kaulu tuberkulozes sanatorija, bet padomju okupācijas laikā – kara hospitālis. Pēc neatkarības atgūšanas tas īsu laiku kalpoja kā dažādu kultūras pasākumu norises vieta, bet pēc tam sliktā stāvokļa dēļ tas tika slēgts un sabiedrībai nebija vairs pieejams, jo bija ne tikai grausts, bet arī atradās slēgtā militārā teritorijā.

Pirms vairāk nekā desmit gadiem pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma tapa ēkas restaurācijas projekts, bet tā īstenošana apstājās ekonomiskās krīzes dēļ. Desmit gadu laikā Aizsardzības ministrija ēkā ieguldījusi ap diviem miljoniem. Nule noslēgusies pusmiljonu vērtā saieta nama fasādes, logu, durvju un bēniņu atjaunošana, kā arī siltināšanas darbi. Praktiskas nozīmes gan šiem darbiem nav – tā bija arhitektūras pieminekļa glābšana.

Kas ēkā būs turpmāk, nav zināms. Zita Lazdāne, Liepājas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja, pastāstīja: „Jau vairākus gadus norit pilsētas pašvaldības sarunas ar Aizsardzības ministriju, sākotnēji ministrija vēlējās, lai pašvaldība līdzdarbojas ēkas atjaunošanā, bet mums nav tādas finansiālās iespējas, lai veiktu 12 miljonu lielus ieguldījumus. Tas ko mēs no savas puses kā pašvaldība darām, palīdzam rast veidus, kā šo ēku pilnībā restaurēt - apzinām iespējamos ārējos finansējuma avotus, ko Aizsardzības ministrija var piesaistīt ēkas atjaunošanai, un regulāri aktualizējam valsts augstākajām amatpersonām šī jautājuma svarīgumu Liepājas un visas Latvijas kultūrvēsturiskās telpas saglabāšanas kontekstā”.

Jūras virsnieku saieta nams celts laika posmā no 1898. līdz 1907. gadam un ir krievu jūgendstila arhitektūras paraugs. Pils projekta autors ir Pēterburgas arhitekts Sergejs Geļenzovskis. Tā ir unikāla celtne ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas mērogā. Celtne veidota pēc Pēterburgas arhitektūras ārpilsētas piļu parauga pakava formā flotes elitei – muižniecībai un galma aristokrātijai. Pils galvenā fasāde vērsta pret jūru, savukārt dienvidu daļā atrodas liela terase ar kolonnām un balkonu. Ēkas eksterjeru papildina bagātīgi dekori ar ieroču motīviem. Ēkas ārējā un iekšējā apdarē tika izmantots pelēkais granīts, kā arī Somijas un Igaunijas marmors. Ēkas kompozīciju noslēdz liels sfērisks kupols, kurš pārsedz centrālo zāli. Galveno ēku ieskauj parks ar dažādām palīgēkam. Lepno, krievu ieroču slavai veltīto ēku kompleksu un parku veidojuši Pēterburgas labākie arhitekti un mākslinieki.