foto: Publicitātes
Sacensībās “Greizais kompass” uzvaru gūst tautas deju ansamblis “Ačkups”
Sacensību dalībnieki.
Novadu ziņas
2019. gada 10. oktobris, 14:15

Sacensībās “Greizais kompass” uzvaru gūst tautas deju ansamblis “Ačkups”

Jauns.lv

Piektajā oktobrī Saldus pilsētā norisinājās tradicionālās tautas deju kolektīvu sacensības “Greizais kompass”, 32 kolektīvu konkurencē pirmo vietu iegūstot tautas deju ansamblim “Ačkups”.

foto: Publicitātes
Tautas deju ansamblis “Ačkups”.

TDA “Dardedze” rīkoto sacensību mērķis ir veidot draudzīgas attiecības tautas deju kolektīvu un to dalībnieku starpā, neierastās situācijās veicot dažādus neparastus uzdevumus. 5. oktobrī tautas deju kolektīvu komandas pildīja uzdevumus 24 dažādās vietās, kas bija izvietotas Saldus pilsētas teritorijā. Uzdevumu izpildes laikā kolektīviem vajadzēja gan spēt sadarboties, gan arī būt ātriem, rūpīgiem un veikliem. Tāpat vairākos uzdevumos tika arī pārbaudīta dalībnieku atjautība un pat zināšanas Saldus kultūras vēsturē. Kā pirmais sacensību distanci pieveica tautas deju ansamblis “Ačkups”, kas arī kopvērtējuma ieguva Greizā kompasa 2019. gada uzvarētāju titulu. Sacensību otrajā vietā ierindojās deju kopa “Bramaņi”, savukārt trešo vietu izcīnīja tautas deju ansamblis “Ritenītis”.

Sacensības katrā gadā tiek veidotas ar tematisko motīvu. 2019. gada sacensību temats bija “Darbs un darbarīks”, kas atspoguļojās gan sacensību uzdevumos, gan dalībnieku tērpos. Kolektīvi bija rūpīgi piedomājuši pie saviem tērpiem un aksesuāriem – 5. oktobrī Saldus ielās varēja sastapt kolhozniekus, sporta skolotājus, viesmīļus, sabiedriskā transporta kontrolierus, ēdienu piegādātājus, dārzniekus un pat pašu Ziemassvētku vecīti. Labāko tērpu balvu saņēma TDA “Ritenītis”, kā arī tika piešķirtas vairākas individuālās tērpu radošuma balvas.

Kopumā sacensībās piedalījās gandrīz 800 dalībnieku no 32 dažādiem tautas deju kolektīviem: TDA “Gatve”, JDK “Ūsiņš”, TDA “Rucavietis”, JDK “Vizbulīte”, VPDK “Mēmele”, LU Tautas deju ansambļa “Dancis”, VPDK “Auda”, TDK “Rība”, JDK “Zālīte”, TDA “Liesma", TDA “Rotaļa”, TDA “Līgo”, JDK “Austris”, TDA “Rīdzenieks”, TDA “Vektors”, DA “Daiļrade”, TDA “Uguntiņa”, DK “Bramaņi”, TDK “Zalktis”, TDA “Ritenītis”, VPDK “Rits”, JDK “Delveri”, JDK “Imanta”, VPDK “Talsu Kurši”, TDA “Gauja”, TDA “Teiksma”, TDK “Čiekurs”, TDA “Diždancis”, TDA “Ačkups”, JDK “Dejotprieks”, DA “Pērle” un TDA “Jaunība”. Atbilstoši sacensību nolikumam, tajās nedrīkst piedalīties norises vietas deju kolektīvi, tomēr tie ierasti palīdz sacensību organizēšanā – arī Greizā Kompasa 2019. gada uzdevumu vadīšanā palīdzēja dejotāji no Saldus kolektīva TDA “Kursa”, kuri kā pateicību sev nopelnīja garantēto vietu 2020. gada sacensībās.

Sacensības “Greizais kompass” kopš 2008. gada rīko VEF Kultūras pils TDA “Dardedze” un vidējās paaudzes deju kolektīvs “Dardedze”, katru gadu rudenī aicinot tautas deju kolektīvus tikties kādā Latvijas pilsētā. Iepriekš sacensības ir norisinājušās Cēsīs, Ogrē, Bauskā, Kuldīgā, Valmierā, Siguldā, Tērvetes dabas parkā, Salaspilī un dažādās Rīgas apkaimēs. Kolektīvu pieteikšanās uz sacensībām parasti norisinās augustā, par to iepriekš ir iespējams uzzināt, sekojot informācijai sacensību lapā www.facebook.com/GreizaisKompass , turpat ir arī iespējams iepazīties ar sacensību “Greizais kompass 2019” kopējo komandu rezultātu tabulu un apskatīt sacensību foto albumus.