foto: LETA
Džilindžera pienākumus Dailes teātrī pildīs pagaidu mākslinieciskā padome
Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers
Kultūra
2019. gada 1. oktobris, 17:17

Džilindžera pienākumus Dailes teātrī pildīs pagaidu mākslinieciskā padome

Jauns.lv / LETA

Dailes teātrī tiks veidota pagaidu mākslinieciskā padome, kas pildīs līdzšinējā teātra mākslinieciskā vadītāja, režisora Dž. Dž. Džilindžera pienākumus, norādīja Dailes teātra aktrise Rēzija Kalniņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Teātra direktors Andris Vītols apstiprināja, ka šāda pagaidu padome tiks izveidota. Tās sastāvā varētu būt pats Vītols, teātra repertuāra padome, kurā ietilpst pārstāvji gan no administrācijas puses, gan aktieru puses un direktors plāno iesaistīt arī režisorus.

"Pagaidām ir nolemts veidot pagaidu māksliniecisko padomi, lai situācija nomierinātos un atrisinātos, jo nedomāju, ka būtu cilvēks, kas gribētu būt mākslinieciskais vadītājs šādā situācijā," norādīja Vītols.

Teātra direktors sākotnēji paredz tikties "vecajā sastāvā", jo izrādes un teātra sezona ir saplānota un darbs netiek pārtraukts. Tāpat viņš stāstīja, ka tiekoties ar kultūras ministru Nauri Puntuli (VL-TB/LNNK) vienojās, ka šobrīd divu nedēļu laikā izstrādās teātra darbības virzienu, kā turpmāk strādāt.

Šo divu nedēļu laikā teātrim arī jālemj "kad" un "vai" aicināt mākslinieciskā vadītāja amata kandidātus, stāstīja Vītols.

Vaicāts, vai tas nozīmē, ka darba attiecības ar Džilindžeru tiks pārtrauktas, Vītols norādīja, ka "oficiāli parakstīts darba attiecību pārtraukšanas iesniegums nav, bet darba attiecības tiks pārtrauktas".

Aģentūrai LETA otrdien neizdevās sazināties ar Džilindžeru.

Kā vēstīts, Dailes teātra aktieri izteikuši neuzticību Dailes teātra mākslinieciskajam vadītājam un režisoram Džilindžeram un informējuši par to teātra direktoru, teikts portālā "Diena.lv" publicētajā aktieru vēstulē.

25.septembrī, notika aktieru sapulce, ko iniciēja paši aktieri. Tajā tika izskatīts viens jautājums - Dž.Dž.Džilindžera kā mākslinieciskā vadītāja darbības izvērtējums ilgākā laika periodā.

Vītols apliecināja, ka šāda saruna notikusi. Tāpat viņš pastāstīja, ka saskaņā ar viņam pieejamo informāciju, Džilindžers, iespējams, apsver iespēju atkāpties no mākslinieciskā vadītāja amata teātrī, taču par to Vītols vēlas runāt par pašu Džilindžeru, kurš gan patlaban ir ārzemēs.

Aktieru vēstulē teikts, ka aktieri, balstoties savā ilggadīgā profesionālā pieredzē, zina to prasību kopumu, kurām būtu jāatbilst teātra mākslinieciskajam vadītājam un var saprast pēc kādiem rezultātiem un kritērijiem var vērtēt viņa darbu ilgtermiņā. Runa nav par formāliem darba līgumā norādītiem darba pienākumiem, bet pēc būtības, norādīts aktieru vēstulē.

Šis prasību un sasniedzamo rezultātu kopums aktieru ieskatā ietver tādas funkcijas kā: repertuāra plānošana adekvāti teātra mākslinieciskajām ambīcijām un finansiālajām vajadzībām un šo abu vajadzību savstarpēja samērība. Plānošanai vajadzētu būt atbilstošai nekomerciāla, valsts dotēta teātra funkcijām. Tas ir darbs ar aktieru sastāvu, tā attīstības jautājumi. Tas tieši skar teātra nākotni ilgtermiņā, teikts aktieru vēstulē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat aktieri uzskata, ka mākslinieciskā vadītāja pienākums ir kopējā teātra mākslinieciskā līmeņa uzturēšana, katras izrādes līmeņa un kvalitātes regulāra uzraudzīšana, līdz ar to, arī pastāvīga klātbūtne teātra ikdienas darbā. Tas ir pienākumu rūpēties par teātra reputāciju un prestižu sabiedrībā un profesionāļu vidē. Aktieru vēstulē uzsvērts, ka tas nozīmē arī uzņemties līdzatbildību par teātra kopējo finansiālo situāciju, mākslinieciskā personāla atalgojumu samērību adekvāti ieguldītajam darbam un sasniegtajiem rezultātiem.

"Un, protams, visbeidzot, mākslinieciskā vadītāja funkcija ir iestudēt savā teātrī mākslinieciski labas izrādes, vadoties ne tikai no kritērija, vai izdosies pārdot pilnas zāles, bet darbus, kas gūst gan kritiķu, gan prasīgas publikas atzinību. Kopumā tas ir: labi administrēt un tālredzīgi vadīt mākslinieciskos procesus teātrī," teikts aktieru vēstulē.

Dailes teātra aktieri vēstulē norāda, ka teātra māksliniecisko procesu vislielākajā mērā realizē aktieri, un, ja aktieri monolītā vairākumā nav apmierināti ar mākslinieciskā procesa vadīšanu, tad to nevar ignorēt. Tāds bija sapulces mērķis - par šo diskutēt.