foto: LETA
Saeimas komisija neatbalsta rīkojumu par ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā
Biedrības "Pilsoņu vara" rīkotais pikets pret Rīgas domes atkritumu apsaimniekošanas politiku.
2019. gada 17. septembris, 12:39

Saeimas komisija neatbalsta rīkojumu par ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā

Jauns.lv / LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien neatbalstīja rīkojuma projektu par ārkārtēju situāciju atkritumu apsaimniekošanu Rīgā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Konkurences padomes (KP) pārstāvis komisijā skaidroja, ka situācija ir atrisinājusies, atkritumi ir izvesti, līdz ar to ārkārtējai situācijai patlaban nav pamata.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Anda Ozola lūdza deputātus apstiprināt ārkārtējo situāciju, ņemot vērā jautājumu par spēkā neesošiem atkritumu apsaimniekošanas līgumiem.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Daniels Pavļuts uzsvēra, ka komisijai būtu jāsaprot, kas ir tie jautājumi, par ko vērts diskutēt un par kuriem nē. "Es savā darbībā sevi esmu parādījis kā KP aizstāvi. Bet ļaujiet man norādīt, ka KP pārkāpa savas kompetences. [..] Valsts pārvaldes darbs bija nodrošināt, ka atkritumi tiek izvesti situācijā, kad cilvēkiem nav spēkā atkritumu izvešanas līgumi. Tam bija vajadzīgs valdības lēmums. Ja atcelsim lēmumu, vai tad gribam pateikt, ka Tautsaimniecības komisija ir par to, ka pilsēta slīkst atkritumos? Nevajag jaukties valdības darbā!" aicināja Pavļuts.

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) pauda, ka, viņaprāt, šajā jautājumā notiekot "kāda cita spēle". "Kad valdība pieņēma lēmumu par ārkārtēju situāciju, lēmums tajā pašā dienā netika nests uz Saeimu. Tas viss bija ar mērķi, lai ievilktu jautājumu uz nedēļu un apietu debates Saeimā un balsojumu, parlamentu nostādot muļķa lomā," sacīja deputāts.

Politiķis uzsvēra, ka, viņaprāt, ārkārtas situācija ir tikai tāpēc, lai atzītu, ka vecie apsaimniekošanas līgumi nav spēkā. "Aicinu neatbalstīt atkritumu mafijas legalizēšanu parlamentā!" rosināja Feldmans.

Parlamentārietis Artūrs Toms Plešs (AP) pauda nožēlu, ka deputātam radies šāds priekšstats par notiekošo, uz ko saņēma Feldmana piezīmi, ka "jūs viņu izveidojāt".

Nonākot līdz balsojumam par sagatavoto rīkojuma projektu, deputātu balsis sadalījās vienādi - pieci parlamentārieši balsoja par rīkojuma projektu, bet pieci - pret. Arī pēc atkārtota balsojuma rezultāts nemainījās.

Pret rīkojuma projektu balsoja partijas "KPV LV", Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti.

Jautāts, kāpēc balsojums komisijā "KPV LV" deputātu vidū atšķīries no šī politiskā spēka ministru balsojuma valdības sēdē, komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs (KPV LV) skaidroja, ka, ja valdība nebija nodrošinājusi ātru lēmuma nonākšanu Saeimā, par to parlamentā lemjot tikai pēc nedēļas, tad situācija neesot nemaz tik ārkārtēja.

Par rīkojuma projektu balsis atdeva AP, partiju apvienības "Jaunā vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, kā arī partijas "Saskaņa" deputāti. Vairāki "Saskaņas" deputāti gan sēdes laikā komisijas telpu pametuši.

Par ārkārtēju situāciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā ceturtdien, 19.septembrī, lems Saeima.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pikets pret Rīgas domes atkritumu apsaimniekošanas politiku

Rātslaukumā notiek biedrības "Pilsoņu vara" rīkotais pikets pret Rīgas domes atkritumu apsaimniekošanas politiku.

gallery icon
39

Jau ziņots, ka no 15.septembra Rīgā atkritumus izved pēc ārkārtas situācijas pagaidu plāna.

Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" noslēdza 686,3 miljonu eiro vērtu vienošanos par Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu publiskās-privātās partnerības ietvaros ar SIA "CREB Rīga", kuru izveidoja divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Savukārt Konkurences padome (KP), pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

Valdība 11.septembrī izsludināja ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā.

Ņemot vērā valdības rīkojumu, Rīgas dome organizēja sarunu procedūru, kuras laikā trīs no četriem līdzšinējiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem - "Clean R", "Eco Baltia vide" un "Lautus" - piekrita turpināt nodrošināt pakalpojumu sniegšanu. Kopumā šie trīs operatori līdz šim nodrošināja atkritumu apsaimniekošanu 96% Rīgas teritorijas, kā rezultātā šo uzņēmēju klientiem nemainās ne pakalpojuma tarifs, ne arī citi nosacījumi.

Savukārt atkritumu apsaimniekotāja "Pilsētvides serviss" līdz šim apsaimniekotos 4% Rīgas teritorijas turpmāk apkalpos uzņēmumi "Clean R" un "Eco Baltia vide". "Clean R" apkalpos juridiskās personas, bet "Eco Baltia vide" - privātmāju īpašniekus. Arī šiem iedzīvotājiem ierastā sistēma nemainās un uzņēmēji pakalpojumu nodrošina par līdzšinējām cenām. Arī jauni līgumi šiem iedzīvotājiem jāpārslēdz nav.

Ārkārtas situācija būs spēkā līdz brīdim, kad KP un Rīgas domes strīdu izskatīs tiesa, vai arī ārkārtas situāciju neatcels Saeima. Patlaban paredzēts, ka regulējums darbosies ne ilgāk kā trīs mēnešus.