foto: ekrānuzņēmums no video
Jaungulbenē vietējie rīko pasēd-ēšanu mežā, protestējot pret tā pārdošanu zviedriem
Gulbenes iedzīvotāji rīko pasēd-ēšanu Jaungulbenes silā, lai protestētu pret pašvaldības vēlmi zviedriem pārdot iecienīto vietējo atpūtas vietu - Jaungulbenes Silu.
Novadu ziņas
2019. gada 28. augusts, 06:19

Jaungulbenē vietējie rīko pasēd-ēšanu mežā, protestējot pret tā pārdošanu zviedriem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tikko pret vietējo pašvaldību sadumpojušies Dundagas iedzīvotāji, kuri protestē pret Kolkas pagasta pārvaldnieka Alda Pinkene atlaišanu, kā uz plašu protesta akciju sasparojušies iedzīvotāji otrā Latvijas galā – Gulbenes novadā, kur vietējie iedzīvotāji trešdien, 28. augustā, pussešos vakarā rīkos atvadas no iecienītās novada cilvēku atpūtas vietas – Sila meža, kuru pašvaldība par 888 000 eiro nolēmusi pārdot zviedru uzņēmumam “Silvestica Green Forest Latvia”.

Gulbenes novada domes Finanšu un Tautsaimniecības komitejas jau apstiprinājušas Jaungulbenes „Sila” pārdošanu, bet tā vēl jāapstiprina Gulbenes novada domes sēdē. Ar īsi pirms tam rīkoto akciju gulbenieši vēlas novada deputātus „vest pie prāta” un nepārdot mežu svešzemniekiem.

Nekustamais īpašuma „Sils” ir 142 hektāru plašs augstvērtīgs mežs Jaungulbenes pagastā, kuru Gulbenes novada dome pārdevusi izsolē, tā vēlēdamās iegūt naudu savu infrastruktūras projektu finansēšanai. Dažu dienu laikā pret Sila pārdošanu savākti teju 700 parakstu, kas iesniegti domes priekšsēdētājam Normundam Audzišam.

Sila aizstāvju iedzīvotāju iniciatīvas grupas pārstāve Ilze Vanaga stāsta, ka „Sils” Gulbenes novada iedzīvotājiem ir nozīmīga atpūtas, ogošanas un sēņošanas vieta, kuru pašvaldība, nekonsultējoties ar vietējiem iedzīvotājiem, izsolījusi. Izsoles faktu iedzīvotāji uzzināja pēdējā brīdi, kad izsole jau bija notikusi - 15. augustā. Viņi pašvaldībai arī pārmet to, ka izsole rīkota ārkārtīgi lielā steigā, un tagad Jaungulbenes cilvēkiem tiek atņemtas vērtības un vieta, lai uzlabotu dzīves kvalitāti pilsētas un citu pagastu iedzīvotājiem. „Brīvdienās uz šo mežu aiziet vairāk cilvēku nekā uz vietējo luterāņu baznīcu,” teic Vanaga. Iedzīvotāji uzskata, ka Silu vajadzētu saglabāt pašvaldības vai vismaz „Latvijas valsts mežu” īpašumā nevis pārdot zviedru investoram: „Ja pašvaldībai vajag naudu, tad var rīkoties arī racionālāk un nodot īpašumu kādam mežsaimnieku kooperatīvam apsaimniekošanai nevis pārdot. Patlaban pašvaldībā nav krīzes vai kara situācija, lai būtu neatliekama vajadzība mežu pārdot. Varbūt lietderīgāk būtu pārskatīt esošo projektu tēriņus un izvērtēt, vai tie visi ir nepieciešami un dos atdevi ilgtermiņā”. Tāpat meža pārdošanas noteikumos nav iestrādāta prasība, ka jaunajam īpašniekam ir jānodrošina meža pieejamība iedzīvotājiem un jānodrošina īpašuma ilgtspējīga apsaimniekošana.

Lai pievērstu pašvaldības vadības uzmanību Sila lielajai nozīmei vietējo iedzīvotāju dzīvē, Jaungulbenes Sila draugi aicināti uz „Pasēd-ēšanu Silā”: tikšanās pie Siladzirnavu ezera slūžām, būs ekspedīcija uz Lapsu kalnu kopā ar ornitalogiem Uldi Ļoļānu un Gaidi Grandānu un sarunas par putniem, ķērpjiem. „Aicinām uz miermīlīgām sarunām par cilvēku-latvieti, kam mežs ir ģimenes locekļa statusā. Ņemiet līdzi savus našķus un padzeramos,” aicina pasākuma rīkotāji.

Gulbenes dome: “Pārdošana galīgi izlemta”

Gulbenes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andis Caunītis Jauns.lv teica, ka lēmums par Jaungulbenes Sila pārdošanu zviedru mežizstrādes uzņēmumam faktiski jau ir izlemts. Atlikusi vien formalitāte – izsoles rezultātu apstiprināšana domes sēdē, un pašlaik nekas neliecina par to, ka tos varētu neapstiprināt, jo izsole notikusi likumīgi. Mēra vietnieks domē, ka vietējo protestētāju pasēd-ēšana mežā diez vai kļūs par ieganstu tam, lai izsoles rezultātus neapstiprinātu.

Gulbenes domei mežu vajadzējis pārdot tādēļ, ka Valsts kase šobrīd atteikusi piešķirt aizdevumus trīs nozīmīgu pašvaldības projektu finansējumam un darbi nedrīkst gaidīt. “Pirmais projekts ir Stāmerienas pils jumta un fasādes atjaunošana. Otrs – vienas pirmsskolas iestādes labiekārtošana. Lietus laikā bērni uz bērnudārzu uz to gāja pa laipu, jo bija peļķes. Un bērniem jau tās peļķes patika un viņi tajās brida iekšā, vecāki par to sūdzējās. Trešais projekts saistās ar Nākotnes ielas dzīvojamā masīva ielu izbūvi,” pastāstīja Caunītis.

Tāpat viņš par baumām nosauca to, ka tagad zviedru mežistrādes kompānija  “Silvestica Green Forest Latvia” vietējiem ļaudīm neļaušot Silā pastaigāties, ogot un sēņot. Caunītis retoriski jautāja: “Jūs Latvijā zināt, kādu mežistrādes firmu, kas neļauj vietējiem iet mežā un sēņot? Es nezinu… Neviena firma to neierobežo, un tā būs arī šajā gadījumā. Mežistrāde notiks atbilstoši Latvijas likumdošanai”.

Caunītis vēlreiz uzsvēra, ka izsole notikusi atbilstoši likumdošanai un noraidīja pārmetumus, ka Sils speciāli pārdots ārzemniekiem. Piemēram, mūsu pašu – latviešu mežizstrādes kompānija par mežu nepiedāvāja vairāk par 300 000 eiro un izsolē nepiedalījās, bet zviedri samaksāja 880 000 eiro.

Gulbenes novada dome lemj par Jaungulbenes Sila pārdošanu:

Interneta forumos gulbenieši protestē pret Gulbenes novada domes lēmumu pārdot Silu:

kronas: „Jaungulbeniešiem šis mežs ir/bija brīvi pieejams un katram tas asociējās ar savu. Kādam šis mežs ir mīlestības un miera avots, kādam tas ir atpūtas un aktīvā sporta vieta, kādam tas ir sēņu, ogu ieguves vieta. Vai to mums atņems zviedru kungs?”

JG: „Novāciet rokas no mūsu meža!!! Šim domes sasaukumam nekas nav svēts. Pārdos mežu, lai dome varētu vēl uzblīst, kauna nav! Kā tautā saka - jauna slota tīri slauka, Te jau ož pēc KNAB!!!”

basta: „Priekš zviedriem mūsu zeme un meži ir ekonomiskā labuma un komercijas objekts, pie pirmās iespējas viņi tos izcirtīs līdz pēdējam krūmiņam un ataugšanas brīdī varēsiet skatīt uz pļavām. Tikai Latvijas valsts meži ar visas tautas uzraudzību ilgtermiņā spēj domāt gan par mežiem, gan par cilvēkiem”.

Aivars Ignatāns: „Lai labāk saprastu izpārdotā meža platību, tad salīdzinājumam Vecrīgas teritorija ir 1,5 reizes mazāka. Izsoles formālais iemesls: Gulbenes novada domei valsts nedodot aizņēmumu un mežs ir pats vērtīgākais īpašums. Gadu desmitiem šis mežs un tā dabas veltes bija pieejamas visiem jaungulbeniešiem un tālākiem viesiem, bet tagad mežs ir pārdots ārzemniekiem. Patreiz tiek vākti Jaungulbenes iedzīvotāju paraksti pret kopējā meža izpārdošanu, tie jau ir simtiem. Tā, kā izsole jau ir notikusi, bet nav vēl apstiprināti tās rezultāti, tad tiek gatavoti dokumenti izsoles apstrīdēšanai. Lūdzu, palīdziet - bombardējiet ar vēstulēm Gulbenes novada domi un Vides un reģionālās aizsardzības ministriju”.