foto: LETA
Valdība Indriķi Muižnieku LU rektora amatā, visticamāk, neapstiprinās
Indriķis Muižnieks.
Politika
2019. gada 26. augusts, 16:52

Valdība Indriķi Muižnieku LU rektora amatā, visticamāk, neapstiprinās

Jauns.lv / LETA

Ministru kabinets Indriķi Muižnieku Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā, visticamāk, neapstiprinās, izriet no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) sacītā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kariņš pēc Sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka rīt, 27.augustā, valdībā paredzēts izskatīt jautājumu par LU rektora apstiprināšanu. Pagājušajā nedēļā valdība vienbalsīgi, atbalstot izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP), pieņēma lēmumu par augstākās izglītības pārvaldes sistēmas reformām.

"Šuplinska ir gatava strādāt ar citām ministrijām, kas ar to ir saistītas, lai līdz decembra vidum nāktu klajā ar konceptuālu ziņojumu par to, kā pozitīvās maiņas augstākajā izglītībā īstenosim," teica Kariņš, piebilstot, ka šajā sakarā ir arī ministres ierosinājums tomēr izskatīt jautājumu par LU rektora vēlēšanām.

"Patlaban izskatās, ka visas valdības partijas, un es arī sagaidītu, ka visi ministri atbalsta Šuplinsku," teica politiķis.

Vērtējot LU soli vērsties tiesā, prasot uzlikt pienākumu valdībai Muižnieku LU rektora amatā apstiprināt, Kariņš norādīja, ka tiesā visu laiku kāds vēršas, jo visu laiku ir kāds, kam ir cits viedoklis. Viņaprāt, šis solis nekā nemainot to, ko patlaban skata Ministru kabinets.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka premjers rīt sagaida, ka visi valdības ministri atbalstīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, Kariņš atbildēja apstiprinoši. "Tas ir izrietošs no tā, jā," teica Kariņš.

Kariņš uzsvēra, ka visi koalīcijas partneri izteikuši pilnu atbalstu Šuplinskai - viņas centieniem ieviest nepieciešamās reformas augstākās izglītības sistēmā. Konkrētajā jautājumā par Muižnieku LU rektora amatā neviens koalīcijas partneris nebija izteicis nevienu iebildumu pret IZM izstrādātā tiesību akta tālāku virzīšanu, to saprotot kā daļu no reformas augstskolu pārvaldības sistēmā, atklāja premjerministrs.

"Mēs uzticamies Šuplinskai," teica Kariņš.

Kā ziņots, balstoties uz Valsts kancelejas paustajām bažām par IZM sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, valdība otrdien nolēma atlikt jautājuma izskatīšanu uz nedēļu, lai dotu laiku ministrijai sagatavot pamatotāku rīkojuma projektu.

Valsts kancelejas juriste valdības sēdē skaidroja, ka kanceleja sniedz tikai juridisko viedokli, bet lēmumu jāpieņem valdībai. Kancelejas juriste gan secināja, ka pamatā visa IZM argumentācija balstās uz apsvērumiem pieņēmumu formā, uz kuriem Ministru kabinets balstīties nevar. Viņi norādīja, ka ir divas iespējas - rīkojuma projektu labot vai arī ministriem jābalso un jāpieņem konkrētu lēmumu.

"Attīstībai/Par" ministri otrdien aicināja vēl nelemt par IZM sagatavoto rīkojuma projektu, bet gan lemt tad, kad tiesību akts tiktu sagatavots tiesiski. Šim viedoklim pievienojās "Jaunās Vienotības" un "KPV V" ministri. Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" ministri atbalstīja IZM sagatavoto rīkojuma projektu.

Premjers piedāvāja šo jautājumu sadalīt un otrdien nelemt par Muižnieka apstiprināšanu rektora amatā, bet lemt par otro jautājumu, kas nosaka, ka IZM sadarbībā ar Kultūras ministriju, Veselības ministriju un Zemkopības ministriju līdz 17.decembrim sagatavo un izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP) iesniedz izskatīšanai konceptuālo ziņojumu par augstskolu un valsts zinātnisko institūtu iekšējās pārvaldības modeļa maiņu. Ministri šo priekšlikumu atbalstīja.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

IZM rosinājusi neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, jo pēc tās domām rektora vēlēšanās ir pārkāpta Augstskolu likumā un likumā "Par Latvijas Universitātes Satversmi" noteiktā LU rektora ievēlēšanas kārtība un noteikumi.

LU, kopš IZM lūdza Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD) sniegt atzinumu par vēlēšanu tiesiskumu, ir noliegusi visus tai piedēvētos pārkāpumus un pat pieaicināja divus zvērinātu advokātu birojus veikt neatkarīgu atzinumu. Juristi norādīja, ka LU neesot būtiski pārkāpusi Augstskolu likumu un LU Satversmi, lai Muižnieku neapstiprinātu amatā.

LU vairākkārtīgi ziņoja, ka gadījumā, ja Muižnieks netiks apstiprināts rektora amatā, lēmums tiesas ceļā tiks apstrīdēts.