foto: Paula Čurkste/LETA
No stāvēšanas rindā pie PNB filiālēm var izvairīties: pārreģistrēties uz citu banku varēs vēl vismaz mēnesi
Ja nav īpaši spiedīga situācija, stāvēt bezgalgarajās rindās pie PNB banku filiālēs nav nepieciešams. Tās strādās vēl vismaz mēnesi, bet garantijas atlīdzības saņemšanai pieteikties varēs vēl piecus gadus.
Sabiedrība
2019. gada 23. augusts, 05:32

No stāvēšanas rindā pie PNB filiālēm var izvairīties: pārreģistrēties uz citu banku varēs vēl vismaz mēnesi

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

No ceturtdienas agra rīta tūkstošiem PNB bankas klientu – pensionāri un dažādu valsts sociālo pabalstu saņēmēji - veido garas rindas pie bankas filiālēm, lai saņemtu darbību apturējušās bankas kontos iesaldēto naudu. Tomēr cilvēku nīkšanai bezgalgarajās rindās nav pamata – PNB filiāles strādās vēl vismaz mēnesi un visus nepieciešamos dokumentus varēs nokārtot arī pēc vairākām nedēļām, izvairoties no lieka stresa un drūzmas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Neskatoties uz to, pie PNB veidojas milzīgas rindas. Tās pārsvarā veido seniori, kuri bankā saņēma vienīgos iztikas līdzekļus – pensijas un pabalstus, kuri nav mērāmi tūkstošos. Viņi tad arī cenšas pēc iespējas ātrāk atgūt savu naudu. Ja nav ārkārtīgi spiedīgi apstākļi, tad bankas klientiem nav nepieciešams uz PNB doties tieši šajās dienās, to varēs izdarīt arī pēc pāris nedēļām, nauda nekur nepazudīs. Garantēto atlīdzību līdz 100 000 eiro, saņems visi PNB klienti.

Internetbanka pēc formalitāšu nokārtošanas klientiem būs pieejama uzreiz, bet norēķinu karti viņi pa pastu uz norādīto adresi saņems divu darba dienu laikā.

Uz PNB nav jādodas tiem, kuri līdz 22. augustam ir paspējuši atvērt kontu bankā „Citadele”, jo viņiem automātiski nauda tiks pārskatīta uz „Citadeli”.

Šai gadījumā „Citadeles” konsultants informēs VSAA par turpmāko maksājumu saņemšanu „Citadelē” un sešu mēnešu laikā no atlīdzību izmaksu sākuma klientam būs nepieciešams paziņot VSAA par turpmāko maksājumu (pabalstu/pensiju) saņemšanu šajā kontā.

Savukārt tiem PNB rezidentiem, kuri nav ne pensiju, ne pabalstu saņēmēji, jādodas nevis uz PNB, bet gan uz “Citadeli”. Pašreiz PNB apkalpo tikai pensiju un pabalstu saņēmējus, kuri ir 40% no bankas klientu skaita – ap 40 000. Tā kā gados vecākie ļaudis īpaši raizējas par savu naudu, viņi arī rada “sastrēgumus” pie PNB filiālēm.

PNB bankas komunikācijas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce Jauns.lv paskaidroja, ka PNB Bankas filiālēs tiek apkalpoti tikai tie klienti,  kuri ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) maksājumu (pabalstu/pensiju) saņēmēji bez konta bankā „Citadele”, 

Privātpersonas, VSAA pensiju un pabalstu saņēmēji, kuri līdz 22. augustam paspējusi atvērt kontu bankā „Citadele”, garantētā atlīdzība automātiski tiks ieskaitīta „Citadeles” kontā un viņiem nekur nav jādodas.
 
Savukārt privātpersonas, VSAA pensiju un pabalstu saņēmēji, bez konta „Citadelē” vēl vismaz veselu mēnesi varēs doties uz PNB filiālēm, dokumentu parakstīšanai līdzi ņemot pasi vai ID karti. Pensija vai pabalsts tiks pārskaitīts uz automātiski atvērto „Citadeles” kontu vai jebkuras citas bankas kontu, ko norādīs klients.

Privātpersonas, kuri nav ne pensiju, ne pabalstu saņēmēji, ar kontu bankā „Citadele” aicināti nedoties uz PNB un tā vietā internetbankā aizpildīt brīvas formas rīkojumu par garantēto atlīdzību saņemšanu „Citadeles” kontā. Savukārt privātpersonas bez konta „Citadelē” atlīdzību varēs saņemt pēc pieteikuma aizpildīšanas „Citadeles” filiālēs, līdzi ņemot pasi vai ID karti. Nauda tiks ieskaitīta jebkurā norādītajā kontā.

Jāuzsver, ka daļai klientu ne šodien, ne tuvākajās dienās nekur nav jādodas – atlīdzību viņi saņems automātiski. Arī pārējos klientus banka aicina iespēju robežās plānot vizīti nākamajās dienās un nedēļās. Ņemot vērā pieteikuma apstrādes laiku un cilvēku skaitu, kam primāri nepieciešams pārskaitīt VSAA maksājumus, paredzams, ka izmaksu process aizņems vismaz mēnesi.

Pie "PNB bankas" filiālēm cilvēki stāv garās rindās, lai saņemtu garantēto atlīdzību

gallery icon
63

Privātpersonas, kurām kustību ierobežojumu dēļ ir sarežģīti vai neiespējami nokļūt banku filiālēs, aicinātas noformēt notariāli apstiprinātas vai bāriņtiesas izsniegtas pilnvaras konta atvēršanai „Citadelē” (PNB bankā formētās pilnvaras nebūs derīgas). Labklājības ministrija ir uzrunājusi pašvaldības ar aicinājumu piešķirt atlaides un atvieglojumus notāra pakalpojumu apmaksai par pilnvaru sagatavošanai mājas apstākļos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

PNB bankas filiāļu adreses, kurās jāvēršas VSAA pensiju un pabalstu saņēmējiem:
 
Rīgā: Ernesta Birznieka-Upīša iela 21, Kurzemes prospekts 1A, Stirnu iela 26, Mazā Nometņu iela 27, Augusta Dombrovska iela 23, Raiņa bulvāris 11.
 
Bauska: Pionieru iela 2
Cēsis:  Lapsu iela 23
Daugavpils: Rīgas iela 59
Jēkabpils: Vienības iela 1A 
Jelgava: Katoļu iela 18
Jūrmala: Talsu šoseja 25
Kuldīga: Sūru iela 2
Liepāja: Graudu iela 45
Madona: Rūpniecības iela 49
Rēzekne: Atbrīvošanas aleja 103
Salaspils: Skolas iela 4e
Talsi: Dundagas iela 18
Valmiera: Rīgas iela 4 
Ventspils: Aleksandra iela 16

PNB bankas informācijas tālrunis: 67041100
Finanšu kapitāla un tirgus komisijas informācijas tālrunis: 67774938.

FOTO: slēgtā "PNB banka" Brīvības bulvārī

gallery icon
12