foto: LETA
Pārskatot izdevumus nākamā gada budžetā, atrasts 94 miljonu resurss
Finanšu ministrs Jānis Reirs.
2019. gada 20. augusts, 19:05

Pārskatot izdevumus nākamā gada budžetā, atrasts 94 miljonu resurss

Jauns.lv / LETA

Pēc izdevumu pārskatīšanas ministriju resoros 2020.gada budžetā papildus rasti 93,7 miljoni eiro, otrdien Ministru kabinetu informēja Finanšu ministrija (FM).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šodien valdība izskatīja un atbalstīja FM sagatavoto informatīvo ziņojumu par budžeta izdevumu 2020., 2021. un 2022.gadam pārskatīšanas rezultātiem.

Pēc izdevumu 2020.gadam pārskatīšanas izdevies rast potenciālo resursu 93,7 miljonu eiro apmērā. No tiem 48,1 miljonu eiro plānots novirzīt kopējās fiskālās telpas uzlabošanai, savukārt 45,6 miljonus eiro - ministriju noteiktajām prioritātēm.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) atzina, ka valsts budžeta izdevumu pārskatīšana tika strukturēta trīs galvenajos blokos - nozaru finansēšanas politiku pārskatīšana, valsts budžeta programmu pārskatīšana un procesu un sistēmu pilnveidošana.

"FM veica valsts budžeta programmu analīzi pēc vienotas sistēmas un vienādiem vērtēšanas kritērijiem. Sadarbībā ar ministrijām ir izdevies panākt iepriekš piešķirtā finansējuma izvērtēšanu, konstatējot, ka ne vienmēr tas tiek izmantots vislabāk un efektīvāk," atzina Reirs.

Nozaru finansēšanas politiku pārskatīšanā īpaša uzmanība tika pievērsta izglītības un veselības nozaru finansēšanas efektivitātei. Tika analizēta vispārējā un augstākā izglītība, studējošo un studiju kreditēšana, kā arī zinātniskie institūti. Veselības nozares izvērtējums ietver analīzi par stacionārās veselības aprūpes finansēšanas efektivitāti.

Pamatojoties uz starptautisko pieredzi, tika izstrādāta stratēģiskās pārskatīšanas matrica valsts budžeta programmu horizontālai pārskatīšanai.

Procesu efektivizēšanas un pilnveidošanas nolūkos tika veikti grozījumi normatīvajos aktos ar mērķi uzlabot valsts budžeta bāzes izdevumu aprēķināšanas procesu.