foto: LETA
Miris diplomāts un atjaunotās ziņu aģentūras LETA vadītājs Aivars Baumanis
Aivars Baumanis.
2019. gada 16. augusts, 14:19

Miris diplomāts un atjaunotās ziņu aģentūras LETA vadītājs Aivars Baumanis

Jauns.lv / LETA

Ceturtdien 81 gada vecumā mūžībā devies Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, žurnālists un diplomāts, atjaunotās ziņu aģentūras LETA vadītājs Aivars Baumanis, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Baumanis piedzima 1937.gada 23.decembrī Rīgā. 1961.gadā beidza Latvijas Valsts universitātes Juridisko fakultāti un savu profesionālo darbību sācis kā korespondents un redaktors "Latvijas Radio". Vēlāk strādājis arī laikraksta "Padomju Jaunatne" un žurnāla "Liesma" redakcijā.

No 1980. līdz 1988.gadam Baumanis strādāja laikraksta "Jūrmala" redakcijā par atbildīgo sekretāru, bet vēlāk - redaktora vietnieku un laikraksta redaktoru.

Līdz ar Latvijas Republikas neatkarības atgūšanu viņš kļuva par Latvijas Žurnālistu savienības priekšsēdētāju un atjaunotās ziņu aģentūras LETA vadītāju.

1991.gada 15.oktobrī Baumanis sāka darbu Ārlietu ministrijā, pildot Politiskā departamenta direktora pienākumus.

1992.gada 1.janvārī viņš kļuva par pirmo Latvijas pastāvīgās pārstāvniecības Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Ņujorkā ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku.

Kā uzsver ĀM, šis bija Latvijas valstij īpaši svarīgs posms, kad tikko neatkarību "de facto" atguvušās Baltijas valstis ieguva pilntiesīgu starptautiskās arēnas dalībnieku statusu, 1991.gada 17.septembrī kļūstot par Apvienoto Nāciju dalībvalstīm. Darbības ANO laikā vēstnieks Baumanis izveidoja Latvijas pastāvīgo pārstāvniecību ANO Ņujorkā un veicināja Latvijas diplomātisko attiecību izveidošanu ar dažādām pasaules valstīm.

Vēstnieks kopā ar citiem Baltijas diplomātiem panāca, ka ANO Ģenerālās Asamblejas darba kārtībā tika iekļauts un izskatīts jautājums par padomju karaspēka izvešanu no Baltijas valstīm.

No 1998. līdz 2002.gadam diplomāts bija Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Dānijā un Islandē. Viņa darbība šajā amatā īpaši novērtēta ar Dānijas valsts apbalvojumu - Dannebroga ordeņa Komandiera krustu.

No 2002.gada līdz aiziešanai pensijā viņš turpināja darbu ĀM. Baumanis arī bijis ilggadējs ministrijas Kvalifikācijas komisijas priekšsēdētājs, ieguldot neatsveramu darbu ministrijas jauno diplomātu izglītošanā un profesionālo prasmju pilnveidē, norādīja ministrijā.

ĀM izsaka visdziļāko līdzjūtību Baumaņa tuviniekiem un draugiem. Baumaņa piemiņai ĀM tiks atvērta līdzjūtības grāmata pirmdien, 19.augustā, no plkst.14 līdz plkst.16 un otrdien, 20.augustā, no plkst.10 līdz plkst.12.

Tuvinieki informējuši, ka atvadīšanās no Baumaņa notiks ceturtdien, 22.augustā, plkst.16 Rīgas Lutera draudzes baznīcā, Torņakalna ielā 5.