foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
Krievijā bažījas par radiācijas izplatīšanos Arhangeļskas sprādziena dēļ. Vai Latvijā monitorē situāciju?
Krievu medijos informācija par situāciju ar radiācijas līmeni līdz šim bijusi dažāda - sākotnēji ziņots, ka tas saglabājies normas robežās, taču pēcāk aģentūra TASS, atsaucoties uz vietējās pašvaldības pārstāvi, ziņojusi, ka tas uz brīdi paaugstinājies.
Sabiedrība
2019. gada 10. augusts, 08:33

Krievijā bažījas par radiācijas izplatīšanos Arhangeļskas sprādziena dēļ. Vai Latvijā monitorē situāciju?

Jauns.lv

Kaimiņvalstī joprojām turpina attīstīties notikumi ap negadījumu Arhangeļskā, kur, uzsprāgstot reaktīvajam dzinējam, bojā gāja divi cilvēki un seši guva ievainojumus. Šobrīd parādījušās bažas, ka incidents varētu būt radījis ievērojamu radiācijas piesārņojumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Satraukumu izsaucis Midlberijas Starptautisko pētījumu institūta (ASV) pārstāvis Džefrijs Luiss, portālā “Twitter” publicējot it kā ASV kompānijas “Planet Labs” uzņemtu satelīta fotogrāfiju, kurā, kā viņš pats raksta, incidenta vietas tuvumā esot bijis redzams iepriekš radioaktīvu materiālu transportēšanai vairākkārt izmantots “FSUE Atomflot” piederošs tankeris “Serebrjanka”. Par to raksta atsevišķi Krievijas mediji.

Lai arī Krievijas atbildīgās institūcijas ir oficiāli paudušas, ka “radiācijas līmenis Severodvinskā ir normāls”, portālā “Twitter” un vairākos Krievijas medijos ir ievietoti video, kuros redzami it kā ar incidentu saistīti drošības pasākumi – tajos piedalās personas ar aizsargtērpiem.

Materiālos arī redzams, kā šādi tērptas personas no helikoptera uz neatliekamās palīdzības automašīnu transportē, iespējams, cietušos.

Oficiāla apstiprinājuma to izcelsmei un saistībai ar Arhangeļskas incidentu pagaidām nav.

Jāpiebilst gan, ka Krievijas ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz vietējās pašvaldības pārstāves Ksenijas Judinas teikto, 8. augusta pēcpusdienā ziņoja par īslaicīgu radiācijas līmeņa pieaugumu tūlīt pēc negadījuma.

Līdz ar oficiālu apstiprinājumu bažīgajai informācijai, trūkst arī skaidrības par to, kas īsti varētu būt radiācijas avots.

Latvijā radiāciju uzrauga nepārtraukti

Ņemot vērā spekulācijas par iespējamu radioaktīvo piesārņojumu, Jauns.lv vērsās Valsts vides dienestā (VVD), lai noskaidrotu, vai Latvijas atbildīgās iestādes aktīvi monitorē notiekošo un nepieciešamības gadījumā būtu spējīgas laicīgi saņemt informāciju par iespējamu bīstamību.

“Atbildot uz jautāto, informēju, ka Latvijā radiācijas līmenis tiek monitorēts nepārtraukti – radiācijas līmeņa nepārtrauktu novērošanu Latvijā tiešsaistes režīmā veic 20 stacionāras spektrometriskās monitoringa stacijas, kas izvietotas pa visu Latvijas teritoriju. Mērījumi tiek veikti ar 10 minūšu intervālu. Dati automātiski tiek apkopoti un analizēti datu bāzē, nosakot gamma starojuma dozas jaudu. Mērījumu rezultāti ir pieejami VVD mājaslapā,” pauda VVD Sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

VVD pauž, ka informācija par gamma starojuma dozas jaudu regulāri tiek nosūtīta Eiropas Komisijas datu bāzei, kurā pieejami arī citu valstu Eiropas valstu gamma monitoringa dati.

Radiācijas avāriju gadījumos valstis sniedz informāciju par notikušo Starptautiskās atomenerģijas aģentūrai un attiecīgi šo informāciju aģentūra sniedz pārējām dalībvalstīm.

Šobrīd Latvija oficiālu informāciju par Krievijā notikušo neesot saņēmusi un šajā periodā Latvijas monitoringa stacijas nav konstatējušas paaugstinātu jonizējošā starojuma līmeni.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Neilgā laikā vairāki negadījumi militāros objektos

Uzsprāgstot reaktīvajam dzinējam, poligonā Krievijas Arhangeļskas apgabalā gājuši bojā divi cilvēki un seši ievainoti, ceturtdien paziņojusi Krievijas aizsardzības ministrija.

Eksplozija notikusi reaktīvā dzinēja izmēģinājuma laikā. Krievijas mediji iepriekš ziņoja, ka poligonā Severodvinskā, Arhangeļskas apgabalā, izcēlies ugunsgrēks.

Šajā rajonā ir dislocētas armijas zemūdenes. “Radiācijas līmenis Severodvinskā ir normāls,” atsaucoties uz anonīmu avotu, ziņoja aģentūra TASS.

Pagājušajā mēnesī Krievijas armija atklāja, ka ugunsgrēkā uz kodolzemūdenes Barenca jūrā gājuši bojā 14 cilvēki. Citā incidentā šonedēļ militārajā objektā Sibīrijā dzīvību zaudēja vismaz viens cilvēks un vairāki tika ievainoti.

Munīcijas noliktavā izcēlās ugunsgrēks un sākās nekontrolēti šāviņu sprādzieni. Izmeklētāji pieļauj, ka cēlonis varētu būt neatbilstoša munīcijas glabāšana.