foto: Evija Trifanova/LETA
Prokuratūra lūdz atkārtoti izvērtēt augstas VID darbinieces rīcību
Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.
Sabiedrība
2019. gada 7. augusts, 13:16

Prokuratūra lūdz atkārtoti izvērtēt augstas VID darbinieces rīcību

Jauns.lv

Portāla Jauns.lv rīcībā nonākusi informācija, ka Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra (FENIP) ir atcēlusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējās drošības pārvaldes (IDP) lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu saistībā ar VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktores Sandras Kārkliņas-Ādmines rīcību. Šobrīd FENIP ir uzdevusi VID IDP veikt atkārtotu pārbaudi saistībā ar Kārkliņas-Ādmines iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Jau iepriekš vēstījām, ka Kārkliņa-Ādmine pērn iegādājusies 2014. gada automašīnu "Volkswagen Passat" par, iespējams, pazeminātu cenu. VID amatpersona savā deklarācijā par 2018. gadu ir norādījusi, ka četrus gadus veco "Volkswagen Passat" viņa spējusi nopikrt par 6200.00 eiro.

Tāpat Jauns.lv jau vēstīja, ka augstās un nu jau skandalozās VID amatpersonas vīrs Zigfrīds Ādminis bijis iekļauts riska personu jeb tā saucamajā "melnajā sarakstā". Visticamāk, Ādmini "melnajā sarakstā" VID iekļāva saistībā ar nesadarbošanos ar iestādi, deklarāciju un pārskatu neiesniegšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. VID bija apturējis Ādmiņa uzņēmumu saimniecisko darbību un pēcāk pieņēma lēmumu par darbības izbeigšanu.

Pēc VID pieņemtajiem lēmumiem, šobrīd Ādmiņa uzņēmumi ir piespiedu kārtā likvidēti. Piespiedu likvidācijas rezultātā viens no  Kārkliņas-Ādmines vīra uzņēmumiem SIA “Amderma” palika parādā valstij vismaz 12 918,98 eiro, lai gan Kārkliņa–Ādmine, kurai pret trešajām personām ir mantas kopība ar vīru, uz 2018. gada 31. decembri bija deklarējusi bezskaidras naudas uzkrājumus bankā 11 638,97 eiro apmērā un pērn guvusi ieņēmumus 64 544,15 eiro apmērā jeb vidēji mēnesī aptuveni 5 378 eiro, tādējādi jaušams, ka Kārkliņa-Ādmine, kā augsta VID amatpersona, varēja vismaz norēķināties ar valsti par vīra uzņēmuma nodokļu parādu, lai neradītu šaubas par ģimenes un tās biznesa godaprātu.

Interesanti, ka, lai arī SIA “Amderma” pēc piespiedu likvidācijas palika parādā valstij un līdz likvidācijas brīdim Ādmiņa uzņēmumi nebija iesnieguši VID likumā noteiktos pārskatus un deklarācijas, pašlaik Zigfrīds Ādminis vairs nav reģistrēts VID riska personu sarakstā. Kas ir bijis par pamatu šādam VID lēmumam, Jauns.lv jau tuvākā laikā vērsīsies VID pēc skaidrojuma. Tāpat raudzīsim, vai VID IDP atkārtoti vētījot Kārkliņas-Ādmines rīcību, saskatīs tik augstas valsts amatpersonas rīcībā iespējamus pārkāpumus.