Politiķi nav pārliecināti, ka šogad izveidos jaunu valdību
Pašlaik joprojām nav plānotas oficiālās partiju savstarpējas konsultācijas.
Politika
2015. gada 21. decembris, 19:43

Politiķi nav pārliecināti, ka šogad izveidos jaunu valdību

Jauns.lv

Politiķi neprognozē, ka šogad valdības veidošanas sarunas varētu būtiski pavirzīties uz priekšu, panākot vienošanos par konkrētu premjeru vai valdības sastāvu.

Pašlaik joprojām nav plānotas oficiālās partiju savstarpējas konsultācijas, un svarīgākais, kas gaidāms tuvākajās laikā - "Vienotības" balsojums par šī politiskā spēka līderes Solvitas Āboltiņas izvirzīšanu premjera amatam, kā arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidāta nosaukšana.

"Vienotības" balsojums iecerēts elektroniski, nevis konkrētā sēdē, un tas gaidāms šonedēļ. Savukārt ZZS savu kandidātu sola nosaukt līdz 28.decembrim.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis šodien uzsvēra, ka nav ne mazāko šaubu, ka ZZS virzīs savu premjera amata kandidātu. Viņš sacīja, ka vēl priekšā ir izšķiršanās par atsevišķiem cilvēkiem un ar viņiem notiekot sarunas. Brigmanis apgalvoja, ka deputāts Māris Kučinskis (ZZS) nav vienīgais kandidāts, turklāt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) neesot teicis "nē" iespējai ieņemt premjera amatu.

Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) gaida šo politisko spēku iniciatīvu un savu premjera amata kandidātu virzīt pagaidām neplāno. Tikmēr Latvijas Reģionu apvienības (LRA) politiķi pauduši, ka būtu gatavi atbalstīt nacionālās apvienības virzītu Ministru prezidentu un nacionālajai apvienībai arī būtu labs kandidāts šim amatam - eiroparlamentārietis Roberts Zīle.

VL-TB/LNNK valdes loceklis Rihards Kols šodien pēc koalīcijas sanāksmes norādīja, ka ir grūti komentēt šos LRA "priekšlaicīgos" izteikumus par nacionālās apvienības premjera amata kandidātiem. Kols gan piebilda, ka VL-TB/LNNK nav izslēgusi iespēju par LRA kā potenciālu koalīcijas partneri, atgādinot, ka šis politiskais spēks arī pēc 12.Saeimas vēlēšanām aicināja partnerus iekļaut LRA valdībā.

Savukārt ZZS politiķis Edgards Tavars uzsvēra, ka būtu jāsaglabā pašreizējais koalīcijas modelis. Demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc koalīcijas partiju sanāksmes akcentēja, ka arī "Vienotībā" lemts, ka valdības pamatsastāvā jābūt pašreizējai koalīcijai, neizslēdzot iespēju piesaistīt kādu no mazajām opozīcijas frakcijām.

Brigmanis, komentējot LRA izteikumus, kritizējis šo politisko spēku par nekonsekvenci. "Aizvakar viņi bija pret Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK) ļoti skeptiski noskaņoti, bezmaz vai iniciēja viņas atstādināšanu no amata. Vakar viņi pauda nedalītu atbalstu Āboltiņai kā premjera amata kandidātei, bet šodien es klausos, ka viņi aicina veidot bloku ar nacionālo apvienību," sacīja politiķis.

Lai arī "Vienotība" un ZZS plāno drīzumā nosaukt savus kandidātus valdības vadītāja amatam, politiķi prognozē, ka šogad skaidrības par nākamo valdības sastāvu, visticamāk, vēl nebūs. Tāpat arī koalīcijas vienošanās par kādu konkrētu premjera amata kandidātu tuvākajās nedēļās vēl netiek prognozēta.

Vienlaikus tiek norādīts, ka arī šajās dienās notiek politiķu neformālās konsultācijas, kas var mainīt situāciju.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA