foto: Ivars Soikāns/LETA
No darba atstādināts Rēzeknes "nāves" dakteris, kurš jau otrreiz akūti slimu pacientu aizsūtīja mājās
Tiesāšanai par infarkta slimnieka novešanu līdz nāvei nodotais Rēzeknes slimnīcas ārsts Georgijs Tihonovs atkal pieļāvis identisku kļūdu – mājās aizsūtījis insulta pacienti.
Sabiedrība
2019. gada 23. jūlijs, 19:28

No darba atstādināts Rēzeknes "nāves" dakteris, kurš jau otrreiz akūti slimu pacientu aizsūtīja mājās

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rēzeknes slimnīcas ārsts Georgijs Tihonovs, kurš 2015. gadā aizsūtīja mājās smagi slimu infarkta pacientu nomiršanai un tagad par to tiek tiesāts, pēc visa spriežot, atkal izdarījis līdzīgu kļūdu. Viņš mājās aizsūtījis insulta pacienti, kurai steidzami bija vajadzīga palīdzība. Par laimi šoreiz viss nebeidzās ar nāvi, jo meita māti aizveda uz Daugavpils slimnīcu un dzīvību izdevās glābt. Otrdienas vakarā Rēzeknes slimnīcas valde pieņēmusi lēmumu Tihonovu atstādināt no pienākumu pildīšanas. Tikmēr pats dakteris darba vietai ziņo, ka ir saslimis. Komentārus par notikušo viņš nav sniedzis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Meitai palīdzību Daugavpilī meklēt rosināja Rēzeknes slimnīcas māsiņa, kura redzēja, ka dakteris Tihonovs nav savas profesionalitātes augstumos. Pati Rēzeknes slimnīca gan savu vainu noliedz un tās sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Sondore-Strode saka, ka paciente tika nodrošināta ar visu nepieciešamo palīdzību. Jautāta, kāpēc tad netika veikti visiem insulta pacientiem paredzētie izmeklējumi, viņa teica, ka ārsts „to neuzskatīja par vajadzīgi”.

Savukārt Veselības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Maira Kalniņa portālam Jauns.lv teica: „Tuvāko divu nedēļu laikā, Veselības inspekcijas speciālisti tiksies ar Rēzeknes slimnīcas valdi, lai izvērtētu Rēzeknes slimnīcas darba organizāciju, iepazītos ar dokumentāciju un saņemtu skaidrojumu no konkrētā ārsta. Kad Veselības inspekcijas eksperti iepazīsies ar dokumentiem un tos izanalizēs, tad varēs sniegt atbildi par konkrēto gadījumu”.

„Nodzītus zirgus nošauj...”

Konkrēto situāciju hronoloģiski sociālajos tīklos apraksta pacientes meita, dzejniece Ilze Sprega:

18. jūlijs: „Mammai atkal insults. Ap 22.00 aizveda ar ātrajiem uz Rēzeknes slimnīcu. Joprojām neziņa, zāļu nav, nav pat palātā, datortomogrāfijas rezultāti būšot no rīta, neirologs varbūt sestdien. Man ko - jāpamet guļoši trīs un četrus gadus veci bērni un jāskrien cīnīties, dot kukuli? Tas tā notiek?”

„Mamma jau mēģina slieties kājās, lai tiktu uz tualeti, bet nerunā. Skaidrs, ka tas bija insults - kritiens, noslīdējis mutes kaktiņš, pazūd valoda, puse ķermeņa vairs nekustas. Ārsts runā par ģimenes ārsta uzraudzību un izsaka komplimentus pavadošai personai par izskatu”.

„Perfekti. Mammu izraksta no slimnīcas. Tikai ielaidīs sistēmu un sagatavos izrakstu (nez, ko dzejos diagnozei). Paiet var, sēdēt var. Tas nekas, ka vairs nerunā. Jābrauc pakaļ. Nodzītus zirgus nošauj. Mamma bija ārsts”.

„Viņa ir dzīva, staigā...”

19. jūlijs: „Šonakt šis ārsts (Georgijs Tihonovs) izrakstīja no Rēzeknes slimnīcas manu mammu, kurai vakar vakarā bija insults (aizveda ātrie). Mammu pati naktī aizvedu uz Daugavpils slimnīcu. Viņa ir dzīva, staigā, gaidām ārstu slēdzienu. 
Pacientam ir neapšaubāmas slimības pazīmes, bet pacientu izraksta - brauc mājās”.

„Nez, cik šādu smagi slimu pensionāru ir uz šī Nāves Eņģeļa sirdsapziņas? Vienkārši vāks”.

„Gaidu ziņu no Daugavpils slimnīcas. Ja neirologs ņems pretī, brauksim tur. Savulaik izbaudīju krievu medicīnu Sibīrijā, tur bija baisas māsiņas un laipni ārsti. Te Rēzeknē ir otrādi. Diemžēl”.

„Esam Daugavpils slimnīcā. Kā diena pret nakti (ne tikai austošais rīts ārā)”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

„Šī bija traka nakts. 168 km. Divas slimnīcas. Ne minūtes miega. Gaidām neirologa konsultāciju. Mamma observācijas palātā, es kaut kādā benzīntankā. Daugavpils mostas. Rakstīt tviterī likās visbezjēdzīgākā rīcība, bet tieši tā saņēmu vajadzīgo atbalstu un padomu. PALDIES visiem!”

Jautāta, kā Daugavpils reģionālā slimnīca komentē savu Rēzeknes kolēģu rīcību un kāds ir pašreizējās slimnieces stāvokli, Daugavpils slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Gundega Gronska portālam Jauns.lv atbildēja: „Daugavpils reģionālā slimnīca neatbild par citu slimnīcu rīcību. Pēc personu datu aizsardzības regulas nedrīkstam sniegt trešajam personām informāciju par pacientu veselības stāvokli”.

Baisā Rēzeknes slimnīca

Latgales dzejniece: Ilze Sperga par Rēzeknes slimnīcu raksta: „Laikam vēl vairāk par to, kas notika ar mammu (ārsta vienaldzība, paštaisnums) mani šokē, ka tas tā ir noticis ar tik daudziem viļāniešiem, rēzekniešiem. Tas nav normāli. „Bet mēs visi klusējam” - tā vakar baznīcā teica vairāki satiktie. Bāc. Neklusējiet! Nākamais vari būt Tu, Tavi bērni, mamma, tētis, kaimiņš, rads, draugs. Noteikti par visiem šādiem gadījumiem rakstiet Veselības inspekcijai! 

Šudiņ beju Viļānu bazneicā. Gondreiž kotram, kas bazneicys duorzā daguoja kluot, ir stuosts par cylvāku, kas slyms nav pījimts Rēzeknis slimneicā”.

Dakteri Tihonovu turpina tiesāt

Jauns.lv jau rakstīja, ka pie kriminālatbildības Tihonovs tiek saukts pēc Krimināllikuma 138. panta 2. daļas - par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīga pildīšanu, ja tas bijis par iemeslu cietušā nāvei. 2015. gada 14. martā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde Rēzeknes slimnīcā nogādāja kādu senioru. Dzīvesvietā uztaisītās kardiogrammas rezultāti norādīja, ka vīrietim ir akūts miokarda infarkts. Rēzeknes slimnīcas dežurējošais ārsts nenoteica vīrietim precīzu klīnisko diagnozi un nenodrošināja saslimšanai atbilstošu ārstēšanu, kā rezultātā turpinājās viņa veselības traucējumi. Dežurējošais ārsts pacientu nosūtīja mājās, kur pēc dažām stundām iestājās vīrieša nāve.

Vēlāk cietušie ar sūdzībām vērsās Latgales tiesas apgabala prokuratūrā, un Latgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors, izskatot cietušo sūdzības, secināja, ka tās ir pamatotas un apmierināmas, bet lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu ir nelikumīgs.

Saistībā ar konkrēto gadījumu Rēzeknes slimnīcas komisija pauda, ka Tihonovs nepareizi uztvēra pacienta veselības stāvokli. Rīgas Austrumu slimnīcas kardiologi un tiesu mediķi policijai norādīja, ka ārsts nepareizi interpretēja elektrokardiogrammu, noteica kļūdainu diagnozi un pieņēma nepareizu lēmumu par ārstēšanas taktiku. Minētā diagnostikas kļūda varēja veicināt nāves iestāšanos.