foto: LETA
Latvijā tikai 12% privāto mežu tiek atjaunoti ar stādīšanu, pauž Gerhards
Sabiedrība
2019. gada 23. jūlijs, 08:55

Latvijā tikai 12% privāto mežu tiek atjaunoti ar stādīšanu, pauž Gerhards

Jauns.lv / LETA

Latvijā tikai 12% privātīpašniekiem piederošo mežu tiek atjaunoti ar stādīšanu, otrdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

"Diemžēl nav radīta situācija, lai mežu īpašnieki būtu ieinteresēti pēc iespējas vairāk stādīt jaunus, kvalitatīvus mežus," teica ministrs, piebilstot, ka Latvijā tikai 12% no privātajiem mežiem tiek atjaunoti ar stādīšanu.

Gerhards atzīmēja, ka mežu īpašniekiem būtu jādod iespēju veikt cirsmu pēc caurmēra, vienlaikus apņemoties triju gadu laikā iestādīt kvalitatīvus stādus. "Ja meža īpašnieks veic cirsmu pēc caurmēra un apņemas triju gadu laikā iestādīt kvalitatīvus stādus, šādu iespēju būtu jādod," viņš sacīja, piebilstot, ka vēl gan ir jāizdiskutē gan ekoloģiskie, gan arī saimnieciskie aspekti.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) jūnija sākumā aicināja Gerhardu nesasteigt mežistrādes noteikumu maiņu un nodrošināt to apspriešanu.

Kariņš mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādīja, ka Zemkopības ministrijas piedāvājums izmaiņām noteikumos par koku ciršanu mežā var radīt tālejošas sekas, tāpēc lēmuma pieņemšana nav sasteidzama.

Zemkopības ministrija 5.jūnijā Meža konsultatīvās padomes sēdē iepazīstināja ar priekšlikumiem grozījumiem noteikumos par koku ciršanu mežā, un nosūtīja tos starpinstitūciju saskaņošanai.

Vides organizācijas - Latvijas Dabas fonds, Pasaules Dabas fonds un Latvijas Ornitoloģijas biedrība - aicināja Kariņu nodrošināt grozījumu atbilstošu apspriešanas un izvērtēšanas procesu. Dabas aizstāvji norādīja, ka noteikumi par koku ciršanu mežā to ieskatā ir balstīti tikai mežu nozares saimnieciskos apsvērumos un dabas daudzveidību mežos apdraud vēl vairāk nekā tā ir apdraudēta tagad.

Grozījumi noteikumos par koku ciršanu mežā, par kuriem plašākas diskusijas bija 2017.gadā, paredz atļaut kailcirtēs cirst tievākus kokus un samazināt galvenās cirtes caurmēru.