foto: Facebook
Šoferus biedē ar policijas superkamerām: filmē pārkāpumus un bez brīdinājuma sūta soda kvītis
Sociālajos tīklos autovadītāji tiek brīdināti par policijas superkamerām, kas tvarsta ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējus. Valsts policija apgalvo, ka tā esot viltus ziņa.
112
2019. gada 19. jūlijs, 12:46

Šoferus biedē ar policijas superkamerām: filmē pārkāpumus un bez brīdinājuma sūta soda kvītis

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Satraukumu autovadītājos izraisījuši sociālajos tīklos klejojošie ieraksti, ka Ceļu policija tagad braukā ar netrafarētām automašīnām, uz kuru jumta uzstādītas 360 grādu kameras, kas filmē pa ceļu braucošos auto, tvarstot vadītājus, kuri stūrējot runā pa mobilo tālruni, nav piesprādzējuši drošības jostas un neievēro luksofora signālus. Līdzko kādu grēkāzi nofilmē, viņu nevis apstādina, bet gan auto īpašniekam uz mājām izsūta soda kvīti.

Kamera piefiksē ne tikai pārkāpumu, bet arī automašīnas numuru, pēc kura var identificēt spēkrata īpašnieku, kuram pieprasīt soda naudu.

“Facebook” pat ievietots it kā jaunās policijas auto ar superkameru attēls un paraksts pie tā: „Jaunā policijas mašīna ar 360 grādu kamerām. Filmē jostas, mobilo telefonu, sarkano gaismu ut.. Nevienu neaptur, tikai atsūta soda kvīti uz mājām”.

Jauns.lv interesējās, vai policija tik tiešām izmanto šādus auto un kameras? Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Simona Grāvīte Jauns.lv skaidroja, ka Ceļu policija pašreiz šādus auto ar 360 grādu leņķa kamerām neizmanto. Viens tāds auto gan tiek aprīkots, lai nākotnē šādā veidā varētu tvarstīt autovadītājus, kuri stūrēšanas laikā runā pa mobilo telefonu. Pašlaik tiekot salāgots viss tehniskais aprīkojums un vēl nav skaidrs, kad tas varētu iziet “uz trases”, bet, tad, kad tas notiks, par to tiks paziņots publiski.

“Policija pašreiz šādus auto ar kamerām neizmanto. Sociālajos tīklos publicētajā fotogrāfijā redzamais auto ir izmēģinājuma, uz kura testējām bākugunis, bet tādas nedomājam iegādāties. Tas ir tikai izmēģinājums. Kad būs salāgotas visas tehniskās ierīces, tad arī būs auto, kas fiksēs pa mobilo tālruni runājošos autovadītājus, bet tas nebūs auto, kas redzams fotogrāfijā. Kad tas notiks, par to informēsim sabiedrību un sasauksim preses konferenci,” teica Grāvīte.