foto: LETA
Intrigas ap Mežvieta pārvēlēšanu: Strīķe jūtas parādījusi "dzelteno kartīti" Kariņa valdībai
Jaunās Konservatīvās partijas valdes locekle Juta Strīķe.
Politika
2019. gada 16. jūlijs, 20:36

Intrigas ap Mežvieta pārvēlēšanu: Strīķe jūtas parādījusi "dzelteno kartīti" Kariņa valdībai

Jauns.lv / LETA

Normunda Mežvieta apstiprināšana Valsts drošības dienesta (VDD) vadībā vērtējama kā vecās politikas stila demonstrācija, un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvju iziešana no valdības sēdes saistībā ar šī jautājuma izskatīšanu ir "dzeltenā kartīte" Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) valdībai, aģentūrai LETA pauda JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe.

JKP vistuvākajā laikā aicinās Kariņu uz frakciju, lai uzklausītu, kā viņš turpmāk plāno koalīcijā izskatīt un izlemt nozīmīgus lēmumus, norādīja Strīķe. Viņa pauda, ka Mežviets amatā atkārtoti apstiprināts nesaprotamā procedūrā un ātrā tempā, neargumentējot iemeslus. Politiķe vērsa uzmanību, ka tas līdzinoties pieejai, kāda esot īstenota bijušā premjera Andra Šķēles laikā, kā arī tad, kad pie varas bijusi Zaļo un zemnieku savienība.

Frakcijas vadītāja akcentēja, ka JKP politikā nāca ar atbalstu tiesiskuma, caurspīdīguma, atklātības un labas pārvaldības principam, nevis lai lēmumi tiktu pieņemti "zem paklāja" un "Lemberga stilā", kā tas esot noticis šodien.

Strīķe akcentēja, ka VDD vadītāja iecelšana ir ļoti nozīmīgs lēmums valsts drošībai un politiskais spēks iestājas par caurspīdīgu lemšanu par augstām amatpersonām, kā tas esot bijis gadījumā ar Valsts ieņēmumu dienesta un Konkurences padomes vadības izraudzīšanos.

Pabriks: Mežvieta neapstiprināšana VDD vadītāja amatā būtu slikts signāls sabiedroto valstu dienestiem

Ministrs, komentējot Jaunās konservatīvās partijas (JKP) lēmumu nepiedalīties valdības sēdes slēgtajā daļā, kurā lemts jautājums par Mežvietu, klāstīja, ka politiskā spēka lēmums "atstājis rūgtas mieles". "Šajā jautājumā bija jāieklausās iekšlietu ministra [Sanda] Ģirģena viedoklī, kurš drošības dienesta darbu novērtēja pozitīvi. Arī no Aizsardzības ministrijas puses vērtējums ir labs, un ir zināms, ka laba sadarbības dienestam ar sabiedroto valstu dienestiem. Ja Mežvieta kungs nebūtu pārapstiprināts, tas būtu slikts signāls mūsu sabiedroto valstu dienestiem," klāstīja Pabriks, JKP rīcību salīdzinot ar "pirmsskolas vecuma līmeņa sadarbību".

Pēc viņa teiktā, koalīcijai "jāiet uz priekšu", jo gaidāmi arī citi nozīmīgi lēmumi, piemēram, nākamā gada valsts budžeta apstiprināšana. Arī šiem lēmumiem seko starptautiskie partneri, tāpēc partijām būs jāspēj vienoties.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs vietnieks Jānis Dombrava pauda, ka nozīme būs tam, kā JKP balsos par valsts budžetu. Viņš izteica cerību, ka JKP lēmumam nebūs izšķiroša ietekme uz koalīcijas darbu.

Līdzīgu viedokli izteica arī partijas "KPV LV" Saeimas frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs, kuram šķiet, ka pašlaik nav indikāciju, ka JKP rīcība varētu ietekmēt koalīciju. "JKP parādīja savu nostāju, mēs parādījām savu. Atšķirīgām partijām var būt atšķirīgi viedokļi," piebilda deputāts.

Kariņš: Valdība nesaņēma tādu informāciju, kas liegtu apstiprināt Mežvietu amatā uz nākamo termiņu

Valdība nesaņēma tādu informāciju, kas liegtu Normundu Mežvietu apstiprināt amatā uz otro termiņu, pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Kariņš atturējās vērtēt Jaunās konservatīvās partijas ministru rīcību, pametot valdības sēdes slēgto daļu. Vienlaikus valdības vadītājs norādīja, ka ministri lēmumus var pieņemt, tos apspriežot visam Ministru kabinetam klātesot, savukārt jautājumā par Mežvieta atkārtotu apstiprināšanu amatā diskusijām bija jānotiek slēgtā sēde, ņemot vērā, ka virkne jautājumu skāra informāciju, kas klasificējama kā valsts noslēpums.

"Valdībā darbojas piecu politisko spēku partneri, un es kā valdības vadītājs cenšos visos jautājumos panākt vienprātību. Reizēm ir tādi jautājumi, kur vienprātību nevar panākt, tomēr valdībai ir jārīkojas un mums amatpersonai ir jāpasaka - viņš varēs turpināt darbu vai nevarēs. Šodien sēde notika, tika uzdoti jautājumi un saņemtas labas atbildes. Vairākums ministru uzskatīja, ka Mežvietam ir jāturpina darbs," atzina Kariņš.

Viņš piebilda, ka Latvijā ir vairākas kontrolējošās iestādes, kuras piecu gadu garumā vērtē amatpersonu darbu, tomēr līdz šai dienai neviena iestāde vai komisija neesot nākusi klajā ar pārmetumiem par Mežvieta darbu. "Ja ir iebildumi [pret Mežvietu], tad ir jānāk uz sapulci, kur tiek lemts par šo jautājumu," uzsvēra Kariņš.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) šovakar pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra, ka Mežvieta darbu vērtē pozitīvi, tāpēc Mežvieta termiņa pagarinājums esot loģisks lēmums. Minētais jautājums tika izskatīts Ministru kabineta slēgtās sēdes daļā.