foto: AFI
Savulaik tik populārais šlāgerdziedonis Ilmārs Dzenis Latvijā atgriezties vairs negrasās
Ilmārs Dzenis vecumdienas pavada Floridas štata Seintpītersbergā, pametis mūziķa karjeru un vairs nesniedz solokoncertus.
Kultūra
2019. gada 17. jūlijs, 05:23

Savulaik tik populārais šlāgerdziedonis Ilmārs Dzenis Latvijā atgriezties vairs negrasās

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Savulaik populārais latviešu trimdas šlāgerdziedonis Ilmārs Dzenis, kurš padomju okupācijas laikā slavas ziņā varēja mēroties ar “Čikāgas piecīšiem” un pirmo reizi Latvijā “dzīvajā” uzstājās Atmodas laikā – pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu pašā sākumā, dziedātāja karjeru ir beidzis. Viņa balsi nu var vien baudīt mūzikas ierakstos. Pašlaik viņš savas vecumdienas vada ASV – Seintpītersbērgā pilsētā Floridas štatā -, un ar pārliecību, ka veiksmīgi “iestrēdzis 39 gadu vecumā’.

Pašreiz 87 gadus vecais Daugavpilī dzimušais latvietis kopā ar savu sieviņu Silviju, ar kuru viņš iepazinās Austrālijā, Sidnejā, “Čikāgas piecīšu” turnejas laikā, septembrī gatavojas svinēt 49. kāzu jubileju.

Daugavpils laikraksts “Latgales Laiks” tikko paviesojies Dzeņu pāra mājā Seintpītersbergā un raksta par možo kungu, kurš par saviem ilgdzīvošanas eliksīriem uzskata mūziku un sportu. Viņam joprojām patīk uzspēlēt futbolu, pingpongu un tenisu. Dzeņi joprojām ir aktīvi Floridas latviešu kopienas biedri, apciemo draugus un viesības savās mājas. Bet mūziķa karjeru Dzenis gan ir pametis. Tomēr vaļas brīžos sev un citiem par prieku joprojām uzspēlē klavieres un arī kaut ko uzdzied.

Diemžēl latviskā gaisotne Amerikā iet mazumā: “Žēl, ka mūsu paliek aizvien mazāk. Vecākā latviešu paaudze strauji izmirst, to varēja redzēt Jāņu svinībās. Bet nākamajām paaudzēm latvietība jau nozīmē pavisam kaut ko citu….” Nesen Floridas latviešu biedrība pārdevusi ēkas un tagad pasākumiem īrē telpas.

Ilmāra meita Sandra ar ģimeni dzīvo Čikāgā. Tā kā viņas vīra saknes ir Latvijā, tad arī mazbērni uzauguši latviskā vidē un māk latviešu valodu, kaut gan Latvijā nekad nav bijuši. Savukārt Silvijas dēls aprecējis itālieti un viņu bērni latviešu valodu vairs nemāk.

Dzenis izrēķinājis, ka pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados un pašā šī gadsimta sākumā kopā ar Latvijas Radio orķestri un “Emburgas zēniem” Latvijā gan uz lielākām, gan mazākām skatuvēm sniedzis 175 koncertus, un, protams, arī neskaitāmus koncertus latviešu trimdas publikai visos kontinentos, kā arī ierakstījis 20 albumus. Ilmārs Dzenis savulaik (no 1961. līdz 1972. gadam) bijis arī viens no Čikāgas piecīšiem. līdz uzsācis solokarjeru. Par mūža ieguldījumu latviešu mūzikā 2010. gadā Dzenim piešķirta Latvijas mūzikas ierakstu Gada balva un viņš apbalvots ar Atzinības krustu.

Ilmārs Dzenis dzimis 1931. gada 5. decembrī Daugavpilī, bērnību pavadījis Krāslavas un Jelgavas pusē, bet 1944. gadā devies trimdā, Vācijā Eslingenes bēgļu nometnē pabeidza latviešu vidusskolu un 1950. gadā kopā ar māti ieceļoja ASV. Tēvs palika Latvijā un Staļina laikā kā turīgs zemnieks un bijušais Aizputes pilsētas vecākais izsūtīts uz Sibīriju.

Pēc pārcelšanās uz dzīvi ASV bija strādnieks metalurģijas uzņēmumā Čikāgā, līdztekus studēja augstskolā, ieguva būvinženiera izglītību. Līdzekļus vecumdienām sev nodrošinājis darbojoties nekustamo īpašumu biznesā.

Pēdējo reizi Dzeņu pāris Latvijā bijis pirms daudziem gadiem un nekad nav apsvērta doma par atgriešanos tēvzemē. Pēc neatkarības atjaunošanas, apmeklējot dzimteni, viņam sagādāta liela vilšanās, raksta “Latgales Laiks”. “Vecās mājas izskatījās neapdzīvotas, šķūnis pie mājām nodedzis.” rūgtumu neslēpj Dzenis. Tāpēc arī doma par atgriešanos Latvijā nebija saistoša. Ilgāku laiku dzimtenē Dzenim gan ir izdevies pavadīt – Daugavpils pusē, kad tur 1992. gadā notika 3x3 latviešu ģimeņu saiets.