foto: Ekrānuzņēmums
Pārdaugavas dzīvoklī antisanitāros apstākļos turēto 58 suņu tālākais liktenis joprojām neskaidrs
112
2019. gada 4. jūlijs, 14:19

Pārdaugavas dzīvoklī antisanitāros apstākļos turēto 58 suņu tālākais liktenis joprojām neskaidrs

Jauns.lv / LETA

Pagājušajā nedēļā no kāda dzīvokļa Pārdaugavā izņemto 58 antisanitāros apstākļos turēto suņu tālākais liktenis vēl nav zināms, jo par to lems Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), noskaidroja Rīgas pašvaldības policijā (RPP).

RPP pārstāve Lāsma Zemene teica, ka patlaban tiek vākti lietas materiāli, un suņu saimniece tiks aicināta uz oficiālu paskaidrojumu sniegšanu. Attiecīgi, pēc tam visi lietas materiāli tiks pārsūtīti PVD tālāka lēmumu pieņemšanai.

Zemene skaidroja, ka administratīvā lieta ir uzsākta nevis par dzīvnieku labturības prasību noteikumu pārkāpumu, bet par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Īsi pirms dzīvnieku konfiscēšanas RPP saņēma divu iedzīvotāju iesniegumus saistībā ar labturības noteikumu pārkāpumiem. Līdz ar to kopumā pašvaldības policija PVD sūtīs izskatīšanai trīs lietvedības - par tūlītēju dzīvnieku izņemšanu saistībā ar cietsirdīgu izturēšanos pret tiem, kā arī riešanu un smakām.

RPP pārstāve teica, ka PVD lems par no dzīvokļa izņemto 58 suņu un dzīvoklī palikušo četru suņu tālāko likteni.

PVD atklāja, ka dienests no pašvaldības policijas vēl nav saņēmis izskatīšanai lietas dokumentus. Tikai pēc iepazīšanās ar šiem dokumentiem dienests varēs pieņemt lēmumu šajā lietā.

Dzīvnieku patversmes "Ulubele" publiskotā informācija liecina, ka 58 suņu nonākšana "Ulubeles" aprūpē izraisījusi lielu patversmes apmeklētāju un atbalstītāju interesi, kuri nepārtraukti zvana un interesējas par iespēju palīdzēt patversmei, kā arī izrāda interesi adoptēt mazos suņus. Taču patlaban 58 suņi adopcijai nav pieejami, jo "Ulubele" gaida atbildīgo institūciju lēmumu par suņu turpmāko likteni - vai tos atdos saimniecei, vai konfiscēt.

Vienlaikus patversmē norāda, ka ikviens iedzīvotājs var palīdzēt patversmei ar dažādām suņiem nepieciešamajām lietām, kā arī dzīvnieku patversmi atbalstīt finansiāli, zvanot pa ziedojumu tālruni "Ulubele", mājaslapā vai pārskaitot naudu uz tās kontu.

Jau ziņots, ka RPP darbinieki 26.jūnija pēcpusdienā no kāda dzīvokļa Pārdaugavā izņēmuši 58 suņus, kas turēti antisanitāros apstākļos, tostarp Jorkšīras terjerus, špicus un toiterjerus. Dzīvoklī palika četri suņi, kuriem, pēc saimnieces teiktā, esot diabēts, tādēļ tiem nepieciešami speciāli medikamenti.

Suņi tika konfiscēti pēc tam, kad RPP darbinieki bija saņēma informāciju par kādu dzīvokli Pārdaugavā, kur antisanitāros apstākļos tika turēti suņi. Ieejot dzīvoklī un novērtējot dzīvnieku turēšanas apstākļus, pašvaldības policisti tajā konstatēja spēcīgu izkārnījumu smaku, kā arī izkārnījumus un citas nenosakāmas izcelsmes smirdīgas vielas uz grīdas. Pāris vietās kārtības sargi starp suņiem pamanīja arī žurkas, kuras, acīmredzot, bija ievākušās dzīvoklī antisanitāro apstākļu dēļ. Tika pieņemts lēmums dzīvniekus izņemt.

foto: Ekrānuzņēmums

Visi izņemtie dzīvnieki tika nogādāti dzīvnieku patversmē "Ulubele", taču par dzīvnieku labturības prasību noteikumu pārkāpumu sākta administratīvā lietvedība.