foto: LETA
Nemiro līdz nedēļas beigām jāsniedz Kariņam skaidrojums par "Latvenergo" padomes atsaukšanu
Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.
Politika
2019. gada 25. jūnijs, 10:47

Nemiro līdz nedēļas beigām jāsniedz Kariņam skaidrojums par "Latvenergo" padomes atsaukšanu

Jauns.lv / LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) līdz nedēļas beigām gaidīs ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) skaidrojumu par AS "Latvenergo" padomes atsaukšanu un pagaidu padomes iecelšanu, liecina premjera izdotā rezolūcija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Premjers atsaucas uz valdības deklarācijas 238.punktā noteikto, ka Ministru kabinets apņēmies turpināt Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācijas (OECD) vadlīnijās iekļauto labas korporatīvās pārvaldības principu ieviešanu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās. Tādējādi Kariņš lūdz sniegt izvērstu informāciju par pamatojumu "Latvenergo" padomes atsaukšanai, tostarp par padomei dotajiem uzdevumiem, to izpildes termiņiem un informāciju par šo uzdevumu izpildi.

Tāpat Kariņa rezolūcijā pausts, ka atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumam gadījumā, ja padomes locekļa kandidātu nav iespējams nominēt termiņā, kas nodrošinātu kapitālsabiedrības rīcībspēju, valsts kapitāla daļu turētājs par padomes locekli ieceļ kandidātu, kas atbilst attiecīgajam valdes vai padomes locekļa kandidātam nepieciešamās profesionalitātes un kompetences kritērijiem.

Pamatojoties uz augstāk minēto, premjers lūdz sniegt paskaidrojumu par apstākļiem, kas norāda uz "Latvenergo" rīcībspējas apdraudējumu, ieceļot pagaidu padomi, kā arī lūdz sniegt informāciju par veikto izvērtējumu un jauno padomes locekļu atbilstību profesionalitātes un kompetences kritērijiem.

Vienlaikus Kariņš vērš uzmanību, ka atbilstoši OECD vadlīnijām par valsts uzņēmumu korporatīvo pārvaldību ir jānodrošina, ka valsts uzņēmumu padomei ir nepieciešamās pilnvaras, kompetence un objektivitāte, lai tās varētu veikt stratēģiskās vadības un vadības uzraudzības funkcijas.

Jau vēstīts, ka trešdien, 19.jūnijā, tika atlaista "Latvenergo" padome.

Atlaistajā padomē kopš 2016.gada darbojās bijušais ''DNB bankas'' vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, Latvijas nacionālās aviokompānijas ''airBaltic'' valdes loceklis, Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis, Ekonomikas ministrijas bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ''Rīga'' bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Finanšu nozares asociācijas (iepriekš Latvijas Komercbanku asociācija) bijušais prezidents un AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras priekšsēdētājs ir Pāvels Rebenoks, bet padomes priekšsēdētāja vietnieks ir "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro. Tāpat "Latvenergo" padomē iecelta Inese Kublicka, Artūrs Šnoriņš un Kristaps Stepanovs.

"Latvenergo" ir valsts kapitālsabiedrība, kuras akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija. Akcionāra intereses pārstāv Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

"Latvenergo" koncerna mātesuzņēmuma auditētais apgrozījums pagājušā gadā bija 435,199 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2017.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 41% un bija 212,733 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" koncerns pērn strādāja ar 878,008 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2017.gadā, bet koncerna peļņa saruka 4,2 reizes un bija 75,955 miljoni eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.