foto: LETA
Saeima ceturtdien lems par akcīzes nodokļa samazināšanu stiprajam alkoholam
Alkoholiskie dzērieni
Politika
2019. gada 19. jūnijs, 12:12

Saeima ceturtdien lems par akcīzes nodokļa samazināšanu stiprajam alkoholam

Jauns.lv / LETA

Saeima jau rīt, 20.jūnijā, plāno lemt par akcīzes nodokļa samazināšanu stiprajam alkoholam, tādējādi to samazinot par 15%.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums šodien piekrita likumprojektu par grozījumiem likumā par akcīzes nodokli iekļaut rītdienas parlamenta sēdes darbakārtībā.

Komisija tāpat lūgs minētajam likumprojektam noteikt steidzamību, vienlaikus lūdzot likumprojektu divos lasījumos izskatīt vienā sēdē, proti, rīt.

Komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP) uzsvēra, ka Igaunija ļoti strauji pieņēmusi grozījumus akcīzes likumā un tas ietekmē Latvijas pierobežas nodarbinātību un ieņēmumus valsts budžetā. "Normāli jau šādas darbības notiek, valstīm aizkulisēs sazinoties un nedarot straujas kustības. Bet, ņemot vērā, ka tas tomēr noticis strauji, mums par nožēlu jāpieņem šādi īstermiņa risinājumi," teica Bondars.

Viņš pauda, ka grozījumi nepieciešami, lai īstermiņā kompensētu radušos situāciju, kas radusies pēc Igaunijas rīcības attiecībā uz tās akcīzes nodokli alkoholam.

Grozījumi sagatavoti sadarbībā ar Finanšu ministriju. Tie paredz no 1.jūlija par aptuveni 15% samazināt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam. Patlaban likumā noteikts, ka stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem par 100 litriem absolūtā spirta nodokli aprēķina pēc 1840 eiro likmes (no 1.jūlija - 2025 eiro), savukārt ar likuma grozījumiem to paredzēts samazināt līdz 1564 eiro. Plānots, ka likuma grozījumi varētu stāties spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Likuma grozījumi neattieksies uz alu, vīnu un citiem alkoholiskajiem dzērieniem, kuru absolūtā spirta saturs nepārsniedz 22 tilpumprocentus.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S) uzsvēra, ka viņš bez smaida uz šo situāciju noskatīties nevarot. Viņš aicināta Saeimu pirms sākt alkohola karu, pieteikt arī "izglītības un zinātnes karus" ar kaimiņvalsti, ņemot vērā, ka Igaunija šiem mērķiem tērē daudz vairāk nekā Latvija. "Man prieks, ka Krišjāņa Kariņa valdība beidzot atrada atbildi Igaunijas "Skype", rodot Latvijas "Nokia" - lētu alkoholu," smīkņāja politiķis.

Par nepieciešamību ieguldīt zinātnē un izglītībā Dombrovskim piekrita Bondars, kurš pauda, ka likuma grozījumi ir īstermiņa risinājums, lai izvairītos no šoka budžetam un pierobežas iedzīvotājiem.

Parlamentārietis Gatis Eglītis (JKP) atzina, ka frakcija šo priekšlikumu atbalsta ar "grūtu sirdi", apzinoties, ka alkohola patēriņš varētu palielināties arī Latvijas teritorijā.

Bondars arī uzsvēra, ka šis lēmums nav nācis viegli. "Ja jūs zinātu, kā es un mani kolēģi gribētu būt opozīcijā šim priekšlikumam. Bet mums ir jāaizsargā mūsu ražotāji un budžets," skaidroja deputāts.

Veselības ministrijas pārstāve mudināja deputātus tomēr padomāt par sabiedrības veselību. "Ja būs lētāks stiprais alkohols, tad to vairāk lietos arī Latvijā. Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs piedzeras reizi mēnesī. Jo lētāks stiprais alkohols, jo vairāk būs ar to saistītu saslimšanu," brīdināja ministrijas pārstāve.

Deputāte Ilze Indriksone (VL-TB/LNNK) atzina, ka šī esot "nelaimīgākā diena šogad šajā komisijā", jo līdz pēdējam cerēts, ka šāds lēmums nebūs jāpieņem. Viņa pauda cerību, ka akcīzes samazināšana stiprajam alkoholam uzreiz neradīs negatīvu ietekmi uz cilvēku veselību un neveicinās saslimstību ar aknu cirozi. Indriksone piedāvāja šo jautājumu risināt kompleksi. "Viens no priekšlikumiem ir mazināt alkohola tieksmi, aizliedzot alkoholam noteikt akciju cenas," mudināja politiķe.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā ziņots, Igaunijas parlaments pieņēma likumu, kas paredz no 1.jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem, vēsta parlamenta preses dienests.

Likumprojekta pavadvēstulē bija teikts, ka šīs pazemināšanas nolūks ir dot iespēju uzņēmējiem samazināt cenas, un tādējādi samazinātos alkohola daudzums, ko privātpersonas Igaunijā ieved no Latvijas.

Akcīzes nodokļa samazināšana daļai alkoholisko dzērienu Igaunijā varētu samazināt alkoholisko dzērienu pārdošanas apmēru Latvijā un palielināt to Igaunijā, bija norādīts pavadvēstulē.

Par šādu akcīzes nodokļa samazināšanu daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem - 27.maijā principiāli vienojās Igaunijas valdība. Vīnam akcīzes nodokli nav paredzēts samazināt.

Lai likums stātos spēkā, tas jāparaksta prezidentei Kersti Kaljulaidai.