foto: LETA
Valsts policijas reorganizācijā policistu skaits nesamazinās, taču izmaiņām nepieciešami miljoniem eiro
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.
112
2019. gada 11. jūnijs, 16:15

Valsts policijas reorganizācijā policistu skaits nesamazinās, taču izmaiņām nepieciešami miljoniem eiro

Jauns.lv / LETA

Valsts policijas (VP) reorganizācijas rezultātā policistu skaits netiks samazināts, taču izmaiņas no budžeta prasītu vairākus miljonus eiro gadā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VP priekšnieks Ints Ķužis šodien valdības sēdē norādīja, ka pagājuši desmit gadi kopš pēdējās VP reorganizācijas. Toreiz reforma veikta, lai samazinātu darbinieku skaitu un budžetu. Desmit gadu laikā valsts iekšējie un ārējie riski ir mainījušies, tāpēc nepieciešams arī atbilstoši plānot turpmāko darbu, viņš uzsvēra.

Saskaņā ar viņa šodien valdībā prezentēto plānu, policijā iecerēts likvidēt tukšās amata vietas. 2018.gada izskaņā policijā bijušas 7836 amata vietas, tostarp 6885 amatpersonu ar speciālo dienesta pakāpi amata vietas. No tām paredzēts likvidēt 632 jeb 9,2%, paliekot 6253 amatpersonu amata vietām.

Izmaiņas varētu skart arī iecirkņu skaitu. Tomēr gan Ķuzis, gan iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) šodien valdībā uzsvēra, ka esošais policistu skaits netiks samazināts.

VP priekšnieks vērsa uzmanību, ka patlaban VP likumsargu skaits samazinās, jo ir grūti atrast jaunus policistus. Tuvākajā laikā Ķuzis neredzot iespējas, kā pieaicināt jaunus policistus tādā kvantitātē, kā to paredz esošie štatu saraksti.

"Patlaban VP izveidojušās nefinansētas štata vietas. Tagad, sakārtojot štatus, mēs atstājam tikai to policistus, kas ir atbilstoši finansēti un kurus var nodrošināt ar darbu. Neviens policists darbu nepazaudēs. Runa ir tikai par nefinansētām vietām," norādīja Ķuzis.

Minētais gan nozīmē, ka nepieciešams palielināt likumsargiem atlīdzību, jo policistam jābūt motivētam un izglītotam, piebilda policijas priekšnieks. Lai arī noziedzības līmenis valstī samazinās, tomēr "kriminoloģija liecina, ka noziedzībā nav griesti un grīda, lai saprastu, ka kapacitāte ir jāaudzina," paskaidroja Ķuzis.

Reorganizācija arī paredz ieviest "universālā policista" principu, kas gan reaģētu, gan izmeklētu, gan nodarbotos ar prevenciju. Policisti nepieciešamo 1.līmeņa augstāko profesionālo izglītību apgūtu Valsts policijas koledžā.

Jau iepriekš policijā sāktie pasākumi paredz, ka lielākā daļa policistu strādātu uz ielām un tikai neliela daļa kabinetos, jo iedzīvotājiem ir svarīgi policijas sasniedzamība un atbilžu saņemšana uz saviem jautājumiem.

VP Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieces vietnieks Normunds Grūbis valdības locekļiem skaidroja, ka paliekot pie 6253 policistiem, policijas iecirkņu darbs tikšot organizēts trīs virzienos - reaģēšana, izmeklēšana un prevencija.

Pamatā saskaņā ar jauno plānu izmaiņas paredzētas tieši reaģēšanas jomā. Patlaban nereti policijai izbraukšana uz notikumu notiek vairākkārtīgi, taču saskaņā ar jauno plānu paredzēts, ka izbraukšana notiks tikai vienu reizi.

"Vēlamies izbraukt uz notikumiem tikai vienu reizi. Izbrauc norīkojums, kuram jāspēj noformēt satiksmes negadījumu, sākt kriminālprocesu, veikt sākotnējās izmeklēšanas darbības vai arī, piemēram, nošķirt varmāku no ģimenes. Mēs vēlamies ieviest universālā policista principu," skaidroja Grūbis.

Ķuzis atgādināja jau iepriekšminēto, ka VP vēlas arī atteikties no sev neraksturīgām funkcijām. "Mēs darām daudz tāda, ko mums nevajag darīt. VP resurss, ko iegulda publiskos pasākumu uzraudzīšanā ir līdzvērtīgs kā apsardzes uzņēmumu funkcijām. Tas pats attiecas uz speciālo objektu apsardzi, piemēram, Saeimas apsardzi. Tas nav policijas darbs, tāpēc gribam deleģēt šīs funkcijas," uzsvēra VP priekšnieks.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ir paredzēts atteikties no tādām policijai neraksturīgām funkcijām kā objektu apsardzes, konvoja, ielu slēgšanas, pavadīšanas pašvaldību un komersantu rīkotos pasākumos.

Policijas vadība arī rosina veikt izmaiņas atlīdzības sistēmā un izmeklētāju mēnešalgu piesaistīt rajona prokurora mēnešalgai. Šādas izmaiņas no budžeta prasītu 7,9 miljonus eiro gadā.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) gan vērsa valdības locekļu un Ķuža uzmanību, ka personāla atalgojuma palielināšanai būs nepieciešami gandrīz astoņi miljoni eiro gadā, tāpēc turpmākajās diskusijās par budžetu tas ir jāņem vērā. "Tomēr iekšlietu ministrs zina, ka naudas jautājums ir budžeta kopējā dimensijā. Izmaiņām policijā klāt nāk cena, tāpēc, tālāk ejot budžeta diskusijās, tas jāsaprot," uzsvēra Kariņš.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) gan paziņoja, ka, VP īstenojot šādas reformas, Finanšu ministrija neatņems no štatu samazināšanas ietaupītos līdzekļus, jo tas ir veids, kā palielināt atalgojumu dienestā strādājošiem. "Iepriekš gan bija tā, ka samazina štatus un atņem naudas," pauda Reirs.

Kā citas izmaiņas piedāvātas noteikt reaģējošā policijas transporta un policista ekipējuma standartu, pārskatīt īslaicīgās aizturēšanas vietu skaitu, kā arī decentralizēt funkcijas reģionu un iecirkņu līmenī.

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns valdības sēdē pauda atbalstu VP reorganizācijas plānam, pamatojot, ka ir svarīgi nesamazināt cilvēku skaitu, bet uzlabot sociālās garantijas.

Valdība Ķuža un Ģirģena prezentāciju uzklausīja, taču nekādus lēmumus par plānu nepieņēma. Arī darba kārtība neparedzēja Iekšlietu ministrijai sagatavot valdības lēmumu projektus.