foto: LETA
Frakcijas biedri izvirzījuši nosacījumu, kādā gadījumā atbalstītu Baraņņika atstādināšanu
Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Baraņņiks
Politika
2019. gada 7. jūnijs, 15:40

Frakcijas biedri izvirzījuši nosacījumu, kādā gadījumā atbalstītu Baraņņika atstādināšanu

Jauns.lv / LETA

No partijas "Saskaņa" izslēgto Rīgas domes deputātu frakcija sava biedra Vadima Baraņņika atstādināšanu no Rīgas vicemēra amata atbalstīs tikai ar nosacījumu, ka amatus pašvaldības vadībā zaudēs arī pārējie.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā sacīja "Neatkarīgo deputātu frakcijas" vadītājs Valērijs Petrovs, pagaidām neviena no Rīgas domes frakcijām nav atsaukusies viņu aicinājumam "visu sākt no baltas lapas".

"Visi nodarbojas ar kaut kādu amatu vietu sadalījumu vai noņemšanu, notiek tirgošanās starp pozīciju un opozīciju. Ja kaut kādā tuvākajā laikā nebūs nekādas skaidrības, iesim vākt balsis. Vajag 20 deputātu balsis, lai noņemtu vicemērus Oļegu Burovu (GKR) un Baraņņiku," teica Petrovs.

Viņš teica, ka ar šādu iesniegumu frakcija vērsīsies pie visiem domes deputātiem neatkarīgi no pārstāvētās politiskās partijas. "Tur uzreiz būs redzams, vai ir kādas spēles," pauda politiķis.

Frakcija vēl nezinot, kā varētu rīkoties balsojumā par galvaspilsētas mēra Daiņa Turlā (GKR) atstādināšanu no amata. "Pirms balsošanas ar frakciju nolemsim, kā darīt, jo tagad situācija diezgan strauji mainās. Nav zināms, kāds būs balsojums," uzsvēra Petrovs, piebilstot, ka līdz dienai, kad varētu notikt tam veltīta domes sēde, vēl ir daudz laika.

Petrovs uzsvēra, ka pašlaik nav saprotama opozīcijas vēlme atstādināt tikai Turlo. "Viņš tikai nesen sāka strādāt šajā amatā. Par ko viņu atlaist? Par to, ka viņš ir koalīcijas politiķis," vaicāja Petrovs. Viņš gan noliedza, ka šāda pozīcija nozīmējot, ka balsojumā par Turlā atstādināšanu no mēra amata viņš varētu balsot pret.

"Turlo grib noņemt, bet viņš ir nomināla persona. Visa vara pieder Burovam. Kāpēc opozīcija nevāc parakstus par Burova atstādināšanu? Tas nav saprotami. Burovs, Turlais un Baraņņiks ir nākuši no koalīcijas. Kāpēc ir tāda spēle," nesaprot Petrovs. Tāpēc, viņaprāt, pareizāk būtu atstādināt visu Rīgas domes vadību. Par sava frakcijas biedra Baraņņika atstādināšanu no amata deputāti balsos tikai tādā gadījumā, ja vienlaikus tiks lemts arī par Burova un Turlā atstādināšanu.

Dainis Turlais toreiz un tagad: Rīgas mēra politiskā karjera laiku lokos

gallery icon
74

Viņu neapmierina, ka, rosinot Turlā atstādināšanu, opozīcija nepiedāvā potenciālos mēra amata kandidātus. Vienlaikus neesot saprotams, vai patlaban visas partijas vēlas Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas.

Jau ziņots, ka Rīgas domes opozīcija savākusi nepieciešamo parakstu skaitu, lai pieprasītu domes sēdes sasaukšanu neuzticības izteikšanai Turlajam,informēja "Latvijas attīstībai" frakcijas vadītājs Viesturs Zeps.

Minimālais parakstu skaits ir 20, taču līdz ceturtdienas vakaram esot savākti jau vismaz 23 paraksti. Zeps klāstīja, ka daži opozicionāri dažādu iemeslu dēļ nav varējuši parakstīties, tāpēc parakstu vākšanas turpināsies līdz piektdienas pusdienlaikam. Mērķis ir iegūt vismaz 27 deputātu apliecinājumu par nepieciešamību sasaukt domes sēdi.

Zeps stāstīja, ka parakstīties par neuzticības izteikšanu piedāvāts tikai opozicionāriem. Piedāvājums neesot izteikts no partijas "Saskaņa" izslēgtajiem deputātiem, jo "viņi katru dienu maina savas domas".

Plānots, ka pieprasījums domē tiks iesniegts piektdien, bet domes sēde varētu notikt vēl līdz Jāņiem. Zeps komentēja, ka deputāti saredz reālu iespēju gāzt Turlo no amata.

Tāpat ziņots, nedēļas sākumā parakstu vākšanu par Turlā atstādināšanu ierosināja opozīcijā esošā partijas "Latvijas attīstībai" frakcija, kuras sastāvā ir astoņi deputāti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kopumā šādas sēdes sasaukšanai nepieciešami vismaz 20 deputātu paraksti. Kopš iesnieguma saņemšanas brīža ārkārtas sēde par priekšsēdētāja atstādināšanu no amata pašvaldībai jāsasauc divu nedēļu laikā.

Tikmēr Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vietnē "Twitter" jau informējusi, ka par Turlā atbrīvošanu no amata parakstījušies visi šīs frakcijas deputāti.