Novadu ziņas
2019. gada 4. jūnijs, 09:59

Rosinās noteikt pilsētas statusu Iecavai

Jauns.lv / LETA

Iecavas novada pašvaldība rosinās valdību piešķirt Iecavai pilsētas statusu, lēmusi novada dome.

Sabiedriskajā apspriešanā par pilsētas statusa noteikšanu ciematam piedalījās 1021 no 7158 pilngadīgajiem Iecavas novada iedzīvotājiem. 901 iedzīvotājs jeb 88% aptaujas dalībnieku atbalstīja novada pilsētas statusa noteikšanu Iecavas ciemam, bet tam iebilda 12%.

Ņemot vērā apspriešanas rezultātus, deputāti lēma ierosināt piešķirt Iecavas ciemam pilsētas statusu. Lai lēmumu īstenotu, pašvaldībai jāsagatavo nepieciešamie dokumenti un tie jāiesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Pilsētas statusu piešķir ar Saeimas lēmumu, pamatojoties uz Ministru kabineta atzinumu.

Jau ziņots, ka Iecavas novadā rīkota arī sabiedriskā apspriešana par novada pilsētas statusa noteikšanu Iecavas ciemam.

Domē skaidroja, ka, vērtējot pēc Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteiktajiem kritērijiem, Iecava atbilst pilsētas statusam - tajā ir vairāk nekā 2000 iedzīvotāju, Iecava ir novada izglītības, kultūras, tūrisma, sporta un komercdarbības centrs ar attīstītu inženierinfrastruktūru un ielu tīklu.

Pilsētas statusa piešķiršanas gadījumā Iecava ar savu iedzīvotāju skaitu 77 Latvijas pilsētu vidū varētu ierindoties 30.-35.vietā. Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra datiem Iecavas novadā deklarēti 9008 iedzīvotāji, no tiem 5759 jeb 64% novada iedzīvotāju - tieši Iecavā.

Iecavas novada attīstības programmā 2013.-2019.gadam minēts, ka novada centrs - Iecava - turpina pilnveidoties kā pilsēta ar labas kvalitātes komunālās saimniecības un sociālajiem pakalpojumiem. Arī Iecavas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijā ir paredzēta Iecavas ciema iespējamā statusa maiņa uz pilsētu.